Podłaczenie Alarmu - schemat

• Autor wątku Autor wątku azbxcc88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli chcesz to zrobić sam odpuść sobie, lepiej jak zajmują się takimi sprawami fachowcy bo można łatwo coś spartolić i narobić dużo więcej kłopotu niż cały alarm jest warty. Montaż tego ustrojstwa więcej jak 150zł raczej nie będzie kosztować

ja rozumiem ale takie funkcje jak palenie to mnie nie interesuja:)
chodzi i mi o centralny zamek i domykanie szyb

Skoro już masz te wszystkie bajery to dlaczego ich nie używać? Mówię poważnie, skoro już wydałeś te pieniążki to teraz podjedź do jakiegoś magika od elektryki i zapytaj ile byś za to zapłacił. Sam centralny to pikuś ale cała reszta jest naprawdę przydatna. Nie warto oszczędzać na tym, tym bardziej że jeśli zrobisz gdzieś zwarcie to tak jak już wcześniej pisałem może się okazać że trzeba będzie wydać parę tysięcy a mogło to kosztować np 100zł

myślę że jakby był schemat instalacji to poradziłbym sobie z tym alarmem i podłączeniem..

dodam że mojemu tacie identyczny alarm podłączyłem do nissana primery p10 i wszystkie funkcje chodzą ale do primery znalazłem schemat instalacji elektrycznej...

szkoda że do alfy nie ma takiego schematu :/

trochę skromny ten schemat ale i tak wielkie dzięki- myślałem że już nikt mi nie pomoże

teraz czekają mnie godziny pracy z miernikiem i szukanie kabli:)

mam nadzieje że się uda:)

Opis funkcjonowania:
Układ sterowania blokadą drzwi, wewnątrz Body Computer M1 - styk 1 złącza F - jest zasilany w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F38 umieszczonym w skrzynce pod deską rozdzielczą B2 ; ponadto połączony jest z masą: styk 20 złącza F.
Body Computer M1 odbiera na wejściu:
sygnały 'blokowania' z przełączników (przycisków) (lub kluczyka zamka) na styki 24 (drzwi przednie po stronie kierowcy - N50 ) i 17 (drzwi przednie po stronie pasażera - N51 ) złącza E. sygnały 'odblokowania' z przełączników (przycisków) (lub kluczyka zamka) na styki 34 (drzwi przednie po stronie kierowcy - N50 ) i 35 (drzwi przednie po stronie pasażera - N51 ) złącza E. sygnały 'drzwi otwarte' na styk 8 (drzwi przednie po stronie kierowcy - N50 ) i 25 (drzwi przednie po stronie pasażera - N51 ) złącza E; sygnały z przycisku blokowania / odblokowania, umieszczonego w zespole sterowania H12 , ze styku 2 złącza D; (przycisk jest podświetlany przy drzwiach zablokowanych przez linię poprzez wyłącznik zapłonu (INT) bezpiecznika F49 centralki B2 ); sygnały pochodzące z anteny - odbiornika P93 , która połączona jest ze stykiem 21 i 31 złącza A.
Zgodnie z logiką sterowania zaprezentowaną poprzednio, Body Computer M1 steruje motoreduktorami zamków drzwi przednich po stronie kierowcy N50 i drzwi przednich po stronie pasażera N51 , ze styku 10 i 11 złącza F.
Poprzez obwód CAN, Body Computer M1 łączy się z zestawem wskaźników E50 , do której wysyła sygnał, powodujący zapalanie się, jeśli jest to konieczne, lampki sygnalizacyjnej 'drzwi otwarte'.

kolego a masz tak opisaną cała instalacje?

PS; wielkie dzięki za ten schemacik

Amortyzatory
Powrót