• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Podgrzewanie tylna szyba

• Autor wątku Autor wątku SUICIDE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    szyba
S

SUICIDE

Guest
Witam chciałbym Was zapytać odnośnie podgrzewania tylnej szyby.
Sprawdzałem bezpiecznik w skrzynce jest cały, Sprawdzałem linie grzałek też są całe, ale jednak nie grzeje.
Czy w tym układzie występuje jakiś przekaźnik i gdzie On jest?

Wiem że powodem nie działania podgrzewania szyby może być:
- Przerwane linie grzałek - są w bardzo dobrym stanie
- spalony bezpiecznik - jest cały
- uszkodzony włącznik podgrzewania, ale z tego co patrzałem zapala kontrolkę na desce.
- wsuwki przy szybie mogą być odklejone - Ale są całe bo sprawdzałem.
- przewody - niestety nie sprawdzałem.

Jeśli można to prosiłbym też o podpowiedź którędy są poprowadzone przewody do grzałek.

Witam chciałbym Was zapytać odnośnie podgrzewania tylnej szyby.
Sprawdzałem bezpiecznik w skrzynce jest cały, Sprawdzałem linie grzałek też są całe, ale jednak nie grzeje.
Czy w tym układzie występuje jakiś przekaźnik i gdzie On jest?

Wiem że powodem nie działania podgrzewania szyby może być:
- Przerwane linie grzałek - są w bardzo dobrym stanie
- spalony bezpiecznik - jest cały
- uszkodzony włącznik podgrzewania, ale z tego co patrzałem zapala kontrolkę na desce.
- wsuwki przy szybie mogą być odklejone - Ale są całe bo sprawdzałem.
- przewody - niestety nie sprawdzałem.

Jeśli można to prosiłbym też o podpowiedź którędy są poprowadzone przewody do grzałek.

Szukajcie a znajdziecie.
Temat wałkowany kilkukrotnie - łącznie ze mna

To że napisałem temat to wcale nie oznacza że nie szukałem. Nie bierz mnie za lenia. Kwestia użycia odpowiednich słów kluczowych. Poza tym szukałem również na google. Znalazłem 1 temat który nic nie wyjaśnił.

edit: przeglądałem Twoje tematy żadnej wzmianki o tylnej szybie czy grzałce.

Ostatnia edycja:
dołączę się. mam przerwane kilka ścieżek na tylnej szybie. kupiłem klej ze srebrem ty je naprawić, szybę odtłuściłem (denaturat pod ręką miałem), naniosłem kilka warstw w jakiś tam odstępach czasowych i nadal nic. szyba jest w 3/4 odmrożona a tam gdzie padnięte ścieżki to szron (z czasem zanika jak w aucie się robi ciepło) . da się ten klej zeskrobać i na nowo położyć? czy przemalować raz jeszcze zachodząc preparatem na istniejące ścieżki?

To że napisałem temat to wcale nie oznacza że nie szukałem. Nie bierz mnie za lenia. Kwestia użycia odpowiednich słów kluczowych. Poza tym szukałem również na google. Znalazłem 1 temat który nic nie wyjaśnił.

edit: przeglądałem Twoje tematy żadnej wzmianki o tylnej szybie czy grzałce.

Kolego - nie nakręcaj się:) nikt nie mówi (bynajmniej ja), że jesteś leniem!

Szukając w moich postach, nie znajdziesz takiego tematu, bo nie bylem autorem, tylko sie podłączyłem pod już otwarty topic :)

może tu Ci cos pomoże:
http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/67394-ogrzewanie_szyby.html

Najprawdopodobniej masz walnięty gdzieś przewód w tej harmonijce między karoserią a tylna klapą.

jak podasz maila na PW, to mogę wysłać schemat podłączenia i grzałki tylnej szyby

pozdro

witam na 90% masz uszkodzony przekaźnik schowany jest w skrzynce bezpieczników dla szybkiego sprawdzenia który włączaj/wyłączaj grzanie szyby będzie słychać który można i też macać po przekaźnikach dla pewności włóż zwykły nowy na prąd 30-40A ( styki przekaźnika są bardzo delikatne jaka cała bella :) ) dlatego przekaźnik pyka ale nie włącza grzania Różnica jest taka że ten alfy posiada układ czasowy wyłączający grzanie ale i tak widać kiedy wyłączyć jak mam tak zrobione tamtej zimy i jest ok

szczerze powiem że zdziwił mnie fakt że wyjąłem bezpiecznik ze skrzynki a kontrolka się dalej świeciła. Co oznacza, że kontrolka jest podłączona przed bezpiecznikiem. Trochę bez sensowny sposób podłączenia ale to się wytnie.
Tak kontrolka się zapala. Styki mam całe. Nawet czytałem odnaleziony temat kolegi Jarek_jarecki w którym pisali właśnie o stykach.
Sprawdzę jeszcze przewody w tej koszulce harmonijkowej o której piszesz może tam jest przyczyna oraz przysłucham się przy skrzynce czy podczas włączania przełącznika od grzałki słychać jakieś cykanie.

witam prawie takie same różnica to właśnie zasilanie kontrolki w jednej jest z napięcia zasilania przekaźnika a w drugim z napięcia po przekaźniku oznaczenie mało czytelne na schemacie jako C10 szyby 3.jpg

- - - Updated - - -

tej kontrolki

- - - Updated - - -

ja mam 146 znajomy 145 i w obu przypadkach pomogła zmiana przekaźnika:)

- - - Updated - - -

schemacik do pobrania po ang ale za to super rysunki http://www.sendspace.pl/file/c15e16b3a84466d94813239

witam prawie takie same różnica to właśnie zasilanie kontrolki w jednej jest z napięcia zasilania przekaźnika a w drugim z napięcia po przekaźniku oznaczenie mało czytelne na schemacie jako C10 Pokaż załącznik 79688

- - - Updated - - -

tej kontrolki

- - - Updated - - -

ja mam 146 znajomy 145 i w obu przypadkach pomogła zmiana przekaźnika:)

- - - Updated - - -

schemacik do pobrania po ang ale za to super rysunki http://www.sendspace.pl/file/c15e16b3a84466d94813239

Nie neguję:)
Być może to jes przyczyną.

Kolega najlepiej wie, czy ma podgrzewane lusterka, czy też nie i zastosuje się do odpowiedniego schematu :)

U mnie w momencie zje..nego przekaźnika, po włączeniu ogrzewania działało ono tylko na desce rozdzielczej w postaci zapalonej kontrolki. Rozebrałem przekaźnik i przyczyną okazał się zimny lut. czas naprawy 5 min

Pzdr.

U mnie w momencie zje..nego przekaźnika, po włączeniu ogrzewania działało ono tylko na desce rozdzielczej w postaci zapalonej kontrolki. Rozebrałem przekaźnik i przyczyną okazał się zimny lut. czas naprawy 5 min

Pzdr.

Byłbym wdzięczny gdybyś napisał w którym miejscu dokładnie jest przekaźnik od tej grzałki.
Bo z tego co mi się wydaje to chyba na półce bezpieczników na samej górze obok przekaźnika od klimatyzacji?
Bodajże nad bezpiecznikami są wejścia na 3 kwadratowe kostki, tak ?
Pamiętam że jak odłączałem tą od strony pedału gazu to nie działał nawiew klimy.

Potwierdzam opcję z zimnym lutem, też to miesiąc temu przerabiałem.
Przekaźnik kłapie (u mnie kontrolka się zaświecała) ale nie załącza zasilania na szybę. Po zdjęciu obudowy przekaźnika znalazłem kilka zimnych lutów na płytce elektroniki przekaźnika. Polecam od tego zacząć by niepotrzebnie rozbierać plastiki przy szybie.

witam jest kilka wersji skrzynek z bezpiecznikami i przekaźnikami więc można wprowadzić w błąd najlepiej włączać/wyłączać grzanie szyby przekaźnik klika i można go zlokalizować dotykając ręką jak już ustalisz dla pewności wyjmujesz przekaźnik to klikania powinny ustać :) w mojej jest jeszcze jeden od grzania lusterek (jest pod tapicerką obok lewej strony kierownicy ) więc jego klikanie może wprowadzić w błąd jest on zasilany z przekaźnika tego w skrzynce bezpieczników-przekaźników
Można zrobić tak że podmieniamy na jakiś inny sprawny sprawdzamy że jest ok szyba odmarza :)
A ten spokojnie naprawiamy

Dobra znalazłem.
Przekaźnik na samym dole od strony pedałów. Przy włączaniu i wyłączaniu cykał.
zaraz go rozbiorę i sprawdzę jego stan .
według mnie on jest dobry.
moje pytanie ilo pinowy powinien być ten prezekaźnik 5 czy 4?
oznaczenia mojego przekaźnika.
4 pin
684.20
A727
12V
30A
60652355

nic się nie stanie jak wsadzę 5 pinowy?
a727
510
12v
20a
7686773

Ostatnia edycja:
witam ja miałem czarny opis z przekaźnika
684,20 A727
12V 30A
60652355

Naprawdę nie ma się czego bać. Zdjąć obudowę i polutować zimne luty. Po co się męczyć z szukaniem następnego przekaźnika dopasowywaniem ilości pinów, sprawdzaniem numerów. Jeśli kupimy używany to może cierpieć na tą samą przypadłość.

Żeby mieć pewność, że na pewno przekaźnik jest zwalony - proponuje podmienić go na żółty od świateł (ja tak zrobiłem).

A zimny lut i lutowanie? Może brzmi strasznie i jakoś tak fachowo, to nie ma co się bać, gdyż operacja jest prosta jak wymiana żarówki, a już na pewno łatwiejsza niż zmiana kapcia na trasie.....w zimę np. pzdr. P.

Amortyzatory
Powrót