• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Podgrzewacz wody 156 problem instalacja

_zagiel_

Nowy
Auto
33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
Witam,
Mam 156 SW 2,4 JTD 12.2000
Chciałem założyć podgrzewacz jak w temacie z linku:
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...acza_cieczy_pelna_automatyka.html#post1034397

Wszystko ok tylko pojawił się problem z pkt 11:
"11. Łączymy przeprowadzone przewody najpierw pod maską - jeden do przekaźnika, drugi do wyprowadzenia w okolicy fajek świec. Następnie we wnętrzu - ten od przekaźnika do wtyczki zestawu wskaźników (pin nr 7, szary kolor). Drugi do wyprowadzenia od diody LED. Czemu akurat tu? Odpowiedź to:
[156] Montaż podgrzewacza cieczy - pełna automatyka-przechwytywanie.jpg[156] Montaż podgrzewacza cieczy - pełna automatyka-przechwytywanie2.jpg"

Chodzi o to że u mnie chyba nie ma tego szarego kabelka pin 7, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jakie inne pewne miejsce mogę się wpiąć?

Resztę mam zrobioną, brakuje mi tego elementu.

autor ma poliftową wersje i znalazł wolne coś żeby tam wpiąć sygnalizację (swoją drogą jak na diodę to 1 kohm to raz za dużo), w wersji przed liftowej nie bardzo czegoś wolnego widzę:/ żeby nie psuć estetyki i tak na szybko to może wsadziłbym diode dwustanową (jeśli alarm istnieje) w miejsce sygnalizacji diodą led zazbrojenia alarmu??

autor ma poliftową wersje i znalazł wolne coś żeby tam wpiąć sygnalizację (swoją drogą jak na diodę to 1 kohm to raz za dużo), w wersji przed liftowej nie bardzo czegoś wolnego widzę:/ żeby nie psuć estetyki i tak na szybko to może wsadziłbym diode dwustanową (jeśli alarm istnieje) w miejsce sygnalizacji diodą led zazbrojenia alarmu??

Tylko ze mi nie chodzi o diode :) tylko o ten sygnal z alternatora kiedy jest ladowanie i przekaznik zeby sie zalaczyl.

Sygnał idzie z alternatora (konektor B) przez złącze D3 do obrotomierza.
Musisz mieć ten pin 7 bo inaczej kontrolka ładowania akumulatora by ci się nie świeciła :)

Ostatnia edycja:
tak sprawdzalem ta mala kostke w obrotku na 16 pinow, pin 7 mam koloru juz nie pamietam ale jakos pradu tam nie zauwazylem, ani po przekreceniu kluczyka, ani po odpaleniu, ani jak zgasnie kontrolka, chyba ze cos robie zle.

Łatwiej tam zmierzyć napięcie a nie prąd :D
Na włączonym silniku +12V

Ok zapamietam, czyli mowisz ze po odpaleniu powinno na pinie 7 byc +12?

Sprawdze jeszcze raz po pracy.

Tak.
Jak jest 0V to kontrolka powinna świecić. Ew. źle mierzysz :)

Obrotomierz ma 2 kostki, biala i czarna, podlaczam sie pod pin 7 (zielono czarny kabel) w czarnej kostce i nic nie dziala, po odpaleniu brak napiecia, kontrolka gasnie

Nie znam koloru kostek na pamięć.
Może twoim problemem jest punkt odniesienia - źle masę wybierasz ?

Kostka B - pinów 16 , ty szukasz pinu nr 7
Kostkę A odróżnisz bo ma pinów 20

tak, zgadza sie, kostka B 16 pinow czarna.
PIN 7 zgodnie z cyframi na kostce i nie dziala, ale ok PINOW 7 moze byc tylko 4 (teoretycznie) :) wiec zostaly 3 do sprawdzenia

Teoretycznie to pin 7 jest jeden. Chyba że się strzela.

konektor_b.png

Wątpie czy byłby to błąd w eperze.
Odłącz kostkę B i zobacz czy ci się świeci kontrolka ładowania na samym zapłonie :P

ok, sprawdzilem jeszcze raz, dokladnie ta kostka, to miejsce, pin 7 tak mam podlaczone a u mnie to nie.
Nie mam pojecia ale tam nie ma +12 po tym jak gasnie kontrolka.

A jak odlacze kostke to nic nie swieci

edit 20:50
Dodatkowo zauwazylem ze autor poradnika jak zakladac wpinal sie nie w kostke w obrotomierzu a w ten srodkowy wyswietlacz miedzy zegarami a tam ja wlasnie nie mam pinu 7

Ostatnia edycja:
O kurde faktycznie coś jest nie tak.
Idąc po nitce do kłębka. Od alternatora sygnał idzie do kostki D4 a później do E30 czyli zegara po między obrotomierzem a prędkościomierzem i to też do pinu 7. Ułożenie takie same.
Patrząc od obrotomierza -> kostka D3 -> Alternator.

Więc sprawdź bo może faktycznie jest błąd.

no ja juz nie mam pomyslu, przy obrotomierzu jestem wpiety w 7 pin i tam nie ma +12 a w kostce pomiedzy zegarami w tym wyswietlaczu nie mam pinu 7.

Nie wiem juz co mam robic.

Po kolei mierz wszystkie piny w kostce przy obrotomierzu.
Na zapłonie masz mieć gdzieś 0 a po odpaleniu 12.
Znajdziesz na bank :)

Ok znaleziony kabelek, ktory potrzebowalem i dziala.
Okazalo sie ze to byl zgodnie z rysunkiem kostki pin 2 a nie 7

Amortyzatory
Powrót