[159] Podczas skręcania wywala płyn wspomagania ze zbiorniczka

Dzięki za odpowiedzi. Wybór zdaje się oczywisty i jedynie słuszny - ASO
Wymienialiście też w ASO czy sami? Jak sami to trzeba odpowietrzyć to jakoś? Jaki płyn będzie ok potem do zalania?

No i po kłopocie. Zbiorniczek wymieniony(tylko uzupełnienie płynu) i po problemie.

Witam , a ja zapytam zapobiegawczo.Z racji tego że jestem od niedawna posiadaczem więc nie wiem czy nie został przypadkiem wymieniony ten zbiorniczek,czy jest możliwośc sprawdzenia tego w jakiś sposób .Może jakieś numery są na nim.

U góry masz wybitą datę produkcji na zbiorniczku. W przywołanym powyżej temacie masz dokładnie opisane do którego miesiąca były montowane stare a od którego nowe.

attachment.php

Załączniki

• IMG_20141102_131034.jpg
    IMG_20141102_131034.jpg
    82.2 KB · Wyświetleń: 1,009
Wiem od kiedy były montowane ale to nic nie znaczy ,pytałem bo może ktoś już wymienił auto mam dwa miesiące, a poprzednik trochę inwestował .Dzięki za foto.:)

Panowie mi odkąd kupiłem auto czasem lekko wyło wspomaganie, a czasem usłyszałem jakieś puknięcie. Przed chwilą pojechałem po kobietę do pracy i zaczęło wyć jak diabli, nawet przy lekkim skręcie, czuć było także spadek wspomagania. Cały zbiorniczek mam zasyfiony od płynu. Po odpaleniu na nowo problem zniknął... jednak jestem pewien że tymczasowo. Mam nadzieje, że to tylko wina zbiornika.
Ile wyniesie dodatkowo robocizna w ASO? Nie chce się sam za to zabierać bo nie mam czasu. Chyba, że lepiej byłoby zamówić zbiorniczek i oddać do mechanika.

Ostatnia edycja:
Z tego co pamiętam, to w ASO we Wrocławiu jakiś miesiąc temu chcieli ok 400zł za wymianę, płukanie, olej i zbiorniczek.

Panowie mi odkąd kupiłem auto czasem lekko wyło wspomaganie, a czasem usłyszałem jakieś puknięcie. Przed chwilą pojechałem po kobietę do pracy i zaczęło wyć jak diabli, nawet przy lekkim skręcie, czuć było także spadek wspomagania. Cały zbiorniczek mam zasyfiony od płynu. Po odpaleniu na nowo problem zniknął... jednak jestem pewien że tymczasowo. Mam nadzieje, że to tylko wina zbiornika.
Ile wyniesie dodatkowo robocizna w ASO? Nie chce się sam za to zabierać bo nie mam czasu. Chyba, że lepiej byłoby zamówić zbiorniczek i oddać do mechanika.

Kup w ASO zbiorniczek i daj do mechanika. Doleje Ci płynu aby dobry był stan i tyle. Jazda z takim tematem zagraża maglownicy i pompie wspomagania.
Jak masz czerwony płyn nie wymieniaj na zielony.

P.S Czyli odkąd kupiłeś miałeś te objawy od czasu do czasu, ale oczywiście miałeś to w d.... tak? B. często taka ignorancja objawów źle się kończy ( aaa... i brak czasu nie jest tutaj wytłumaczeniem jak się później żale wylewa.... ).

Ostatnia edycja:
Kolego ja mam niecałe dwa miesiące auto z czego już dwa tygodnie stało u mechanika. Klapki, dpf, egr, jakiś przewód od pompy paliwa sparcial, podnośnik szyby wymieniany. Także nie oceniaj mnie po jednym zdaniu. Wspomaganie było sporadycznie słychać na postoju, więc nie był to priorytet.

Czy problem zbiorniczka dotyczy również 2.2 JTS ? mam podobne objawy jak kiedyś w dieslu,

Pozdrawiam

Witam,

Też mnie ciekawi czy ten problem dotyczy tylko 1.9 8v/16V czy też 2.4 JTDm ? Mma właśnie taką wersje i wspomaganie od poczatku ciezko chodzi i przy kreceniu robi sie gumowate. Najpierw dolalem troche uniwersalnego plyny Prestone. Ale caly czas zbiorniczek jest mokry i wycieka z niego plyn górą. Przed dolaniem byl tez troche mekry. Plynu nie przelalem, dolalem do poziomu Max na zimnym silniku.

Witam,

Też mnie ciekawi czy ten problem dotyczy tylko 1.9 8v/16V czy też 2.4 JTDm ? Mma właśnie taką wersje i wspomaganie od poczatku ciezko chodzi i przy kreceniu robi sie gumowate. Najpierw dolalem troche uniwersalnego plyny Prestone. Ale caly czas zbiorniczek jest mokry i wycieka z niego plyn górą. Przed dolaniem byl tez troche mekry. Plynu nie przelalem, dolalem do poziomu Max na zimnym silniku.

Uniwersalny tzn.jaki? Jak był czerwony to ma być DEXTRON III nieważne w sumie jaki byle DEXTRON III, a jak zielony to nie pamiętam oznaczenia ale pierwsze słyszę o jakimś uniwersalnym.

Witam,

Doświadczenie uczy, że poziom płynu powinien znajdować się maksymalnie w połowie kreski. Moim zdaniem również dolanie świeżego płynu do starego (zapewne już gluta, a nie klarownego płynu) to również błąd, ponieważ ten nowy płyn może nie mieszać się ze starym. Kiedyś świeżo po zakupie mojego 2.2 JTS wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów, trzeba tam odkręcić wąż zasilający maglownicę i w związku z tym nieco płynu uciekło. Nie miałem jeszcze zakupionego na płukanie wspomagania, więc na szybko uzupełniłem tylko stan (100-200 ml) i dopiero zaczęły się problemy.

Wymień płyn i przy okazji dobrze przepłucz układ (ja zużywam w sumie 3 litry), jeśli układ jest sprawny i szczelny to wspomaganie powinno pracować gładko i lżej.

Doświadczenie uczy, że poziom płynu powinien znajdować się maksymalnie w połowie kreski. Moim zdaniem również dolanie świeżego płynu do starego (zapewne już gluta, a nie klarownego płynu) to również błąd, ponieważ ten nowy płyn może nie mieszać się ze starym. Kiedyś świeżo po zakupie mojego 2.2 JTS wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów, trzeba tam odkręcić wąż zasilający maglownicę i w związku z tym nieco płynu uciekło. Nie miałem jeszcze zakupionego na płukanie wspomagania, więc na szybko uzupełniłem tylko stan (100-200 ml) i dopiero zaczęły się problemy.

Wymień płyn i przy okazji dobrze przepłucz układ (ja zużywam w sumie 3 litry), jeśli układ jest sprawny i szczelny to wspomaganie powinno pracować gładko i lżej.

Dzięki za odpowiedź, też my śle że na początek płukanie układu i zalanie właściwego płymu będzie dobrym rozwiązaniem. Płyn mam raczej czerwony, ale na pewno nie jest klarowny.
Przed wymianą koła pasowego układ chodził bardzo ciężko i gumowato. Teraz jest lżej, ale jeszcze nie tak jak powinno być przy feldze 17"
Płyn miałem w domu i dolałem go 100 - 200 ml.
PRESTONE POWER STEERING FLUID + Stop Leak
Nie mogę wkleić jeszcze linka ;-(

To jest uniwersalny uszczelniacz, czyli nic dobrego... Najlepiej wymień cały płyn.

Magil ja przy wymianie zbiorniczka tylko uzupełnilem ubytek i żadnego gluta nie mam. Fakt robiłem to z 5 -6 lat temu

Ostatnia edycja:
To jest uniwersalny uszczelniacz, czyli nic dobrego... Najlepiej wymień cały płyn.

Wymieniłem cały płyn wraz z płukaniem układu. Płyn wlałem czerwony Dextron III taki jak był prędzej. Teraz faktycznie gumowanie dość mocno ustało, ale jeszcze nie jest idealnie. Jeszcze będę obserwował czy sie poprawi czy pogorszy.
Dzięki za odpowiedź.

Amortyzatory
Powrót