Dziękuję.
jako spec od różnych ciśnień i podciśnień to ci powiem że każdy element na instalacji powietrza czy to będzie kolanko czy bądź kawałek prostej rury to powoduje opór czyli spadek ciśnienia dla przepływającego powietrza. nie rozumiem co ma ci dać pomiar podciśnienia i co chcesz z tego wywnioskować, skoro dla każdego tłoka dopływa różna ilość powietrza z powodu budowy kolektora dolotowego, wejście powietrza z jednej strony silnika, czyli ostatni tłok patrząc od strony wejścia powietrza zawsze będzie miał najgorzej
.
Musi się jednak mieścić w zakresie tolerancji, a mi się wydaje, że różnice są po prostu za duże. Kompresja powinna być taka sama na cylindrach.
odczyt według przetwornika z którego odczytujesz napięcie jest bardzo proste wystarczy znać jego charakterystykę czyli zakres napięcia i zakres mierzonego ciśnienia w samochodach jest przeważnie zakres od 0 do 5v a zakres ciśnień może być dowolny
.
Zakres ciśnień będzie założony przez producenta, ale nie dowolny – dla 4cyl, bez doładowania musi mieścić się w zakresie pewnym. To zależy od charakterystyki napięciowej czujnika, zakres dolny i górny może się nieznacznie zmieniać, ciśnienie pomiędzy nim chyba nie powinno. Zakres MAF są przecież b. zbliżone dla 4-cyl, niedoładowanych? Pokaż przykład.
według mnie to powinnaś przyłożyć się do sprawdzenia kompresji lub zakupić kamerę endoskopową i sprawdzić stan zaworów i cylindrów bez zdejmowania głowicy
.
.
Do kompresji – a co masz na myśli? Badałam kompresję.
Wszystko jest w oscylogramach, w logach, tylko ja tego nie widzę. Nie muszę zaglądać do silnika –wiem co tam zastanę, tylko, że wciąż nie umiem zinterpretować tego co widziałam. To nie jest takie łatwe, przynajmniej dla mnie.
jeśli masz wyższe podciśnienie czyli o wartości bliższej do otoczenia to znaczy że tłok zaciąga z kolektora mniej powietrza bo resztę może zaciągać z dołu silnika lub z otoczenia (patrz uszczelka kolektora)
.
Tylko, że Czarek - to zależy chyba jednak od skali, a my chyba piszemy o dwóch nieco różnych parametrach – ja o podciśnieniu w kolektorze ssącym, a Ty o ciśnieniu absolutnym w kolektorze ssącym, tzw. MAP. Mogę się mylić i źle to interpretować, nie znam się na tym. Jeśli tak jest popraw mnie i sobie zapamiętam.
1. Brałam pod uwagę wskazania zegara oraz pomiar z oscyloskopu, czyli podciśnienie w kolektorze ssącym odnoszone do 0, gdzie 0 to ciśnienie atmosferyczne. W tym wypadku wynosiło ono, no podciśnienie (-20)cmHg i było za niskie, jeśli wziąć pod uwagę normę dla 4cyl, niedoładowanych == (-49)-(-55) cmHg.
2. Ty bierzesz ciśnienie absolutne, odnoszone do 0 w próżni, czyli MAP. W JTS to czujnik podciśnienia serwo hamulca. Wtedy należy od ciśnienia atmosferycznego w czasie pomiaru odjąć podciśnienie odczytane z zegara (jako wartość bezwzględną). Czyli z FES mamy: MAP == 98,8 – 20 == 78,8 cmHg, czyli MAP jest za wysokie, przy normie 45-51 cmHg.
- chyba w dolnym zakresie charakterystyki napięciowo-ciśnieniowej czujnika.
- nad górnym zakresem się jeszcze nie zastanawiałam.
Ona przyspiesza. Gdyby to była nieszczelność dolotu, nie przyspieszałaby? Ma problemy w stałej jeździe. Źle pali na wszystkich w sumie, ECU nie może dobrać składu mieszanki.
Tak, czy owak wymusza większy przepływ.
Dziękuję, faktycznie zakres 0-5V ponieważ może rozwiązałeś moje dylematy związane z czujnikiem podciśnienia serwo hamulca i kwestią jak badać sprawność czujników. Chyba, wiem kiedy ECU wyrzuci błąd, a kiedy jeszcze nie.
- mam dwa problemy, ponieważ raz tylko udało mi się złapać napięcie wyjściowe dla ECU na tym czujniku. Możliwe, że to problem związany z chwytakiem.
- no i nie mam charakterystyki tego czujnika, nawet nie wiem jakiej jest produkcji. Ale, wyrzuca błąd p0555 - sygnał niski, to chyba dolny zakres. Dolna granica == ok. 1V, górna ok. 4V.
- tak samo mogę chyba zrobić charakterystykę dla MAF i porównać obie.
Zarówno w miejscu zamiast odmy i zamiast rurki kolektor – serwo wykres pulsacji w kolektorze ssącym był analogiczny, co sprawdziłam empirycznie. Ciśnienie tak samo. Obydwa są blisko TP. Plus miejsce montażu czujnika, ale to ta sama strona. Innych miejsc pomiarowych nie widziałam. Ono pulsuje, ale we wszystkich punktach pomiarowych jest analogiczne. Po wyłączeniu silnika jest stałe. Jak wypuści podcisnienie zaworem dwukomorowym pewnie == atmosferycznemu? Tego nie wiem.