• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Po-Pucharowa 156

@Andrzejsr,dawaj relacje z Jastrzębia bo podobno jakiś Alfista w złomeo Cię gonił:p

Ja od stycznia tylko Ułęż, ale w końcu się trochę w wóz wjezdziłem..

A no właśnie ! widziałem na liście MiTo - myślę Artas ze swoją czerwoną strzałą będzie !? , ale to inne MiTo było jednak :) A tu po Ułęzu się tłuczesz i opony zdzierasz :)

A co do relacji - byłem MNR-em (Alfa rosso 130 żeby nie było, własnoręcznie sprayem malowany! :) ,
nie byłem Pucharówką (ale następny wyjazd nią na trenig i CAC na Autodromie Biłgoraj planuję nią właśnie. Byłem tam na razie tylko raz na gokartach , nowoczesny obiekt, samochodowo to tak jak to się mówi "techniczny" , i nie wiem gdzie tam się pomieszczą wozy na CAC ale zobaczymy .

Po prawie roku, pojechałem na Autodrom jastrząb Cup (i MNR-em po prawie roku też) - kolejny raz polecam tą impreże i ten obiekt , 40 aut, nie ma tłoku na parkingu, nie ma tłoku na torze , jest czas, jest czas na sesji (15 min się dłuży trochę :) zwłaszcza w ciepły dzień gdy olej po kilku kółkach ponad 120 sobie leci a cisnąć trzeba dalej

2 razy miałem falstart z trackdayami na Jastrzębiu aby spróbować zmian w MNRrze - raz jakiś potężny ból stopy, drugi raz- upały takie że zmieniając koła zdecydowałem nie jadę, przepadła wpłata ale może dzięki temu żyję ;)

do 3 razy sztuka i tym razem wszystko się zgrało.
W MNR 3 zmiany - przełożenie dyfra zamiast 3,38 obecnie 3,6 cel był taki żeby na wolnych torach ( a na takie jeżdżę) móc trzymać silnik na obrotach gdzie dopiero on 1 litrowy jakąś moc i ciut momentu ma).

Druga zmiana - był otwarty dyfer, jest szpera - płytkowa Gripper z dobranymi przeze mnie po konsultaciach i przemyśleniach kątami ramp, ilością płytek i preloadem (Gripper daje takie możliwości można wszystko dobrać indywidualnie) Montaż oczywiście znów u Tomka Siwaka FWD Motorsport. Chciałem żeby na hamowaniu była delikatna i na przyspieszaniu nie 0-1 kowa. I wydaje mi się że jest w punkt. Minus zauważyłem ale to generalnie po zeszperowaniu tyłu bywa - na wolnych zakrętach tył pcha , wypluwa przód . Może coś pokombinuję z bardziej rozbieżnym przodem, a może trzeba trochę odważniej tył zrywać bo już można i tak rotować auto.

I trzy - tłumik który sam sfabrykowałem ;) z leżącego w kącie nierozbieralnego, przeciąlem i zrobiłem rozbieralny z wymienną matą, i przede wszyskim większy niż był ten motocyklowy drący się wniebogłosy. Jest ciszej, ma to minusy bo słychać inne dziwne dzwięki, ale się nie rozpadl i super .

Jeździłem na cienkich semislickachj a052 (wziąłem slicki ale już nie chciało mi się zmieniać na testy a żeby być klasyfikowanym trzeba na homologownych jechać) (185 przód , 205 tył)

No i przejazd poniżej. Co do czasów - nie jest źle , aha był Ariel Atom 350 koni (K20 turbo) - objechałem go nie chwaląc się (przypominam 1 litr wolnossącu, też Honda), i Caterham z Sigmą 1600 - całkiem cywilny i też wolniejszy ode mnie ale kurde szacun blisko był, ta Sigma z tego co wiem od 130-180 koni może mieć, nie pamiętam jakie opony miał, Ariel całkiem przyzwoite Avony, ale gość się wjeżdża w auto otwarte i bezpośednie bezsywtemowe, nie dziwota, i tak z sesji na sesję progres robił widać że do połowy potencjału nie doszedł. Ja z czasami progres niewielki ale z nabieraniem zaufania do wozu spory . A może od razu jadę szybko ;) - szkoła Classicauto - od pierwszego OS trzeba robić czas :)

Załączniki

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    234 KB · Wyświetleń: 2
  • wydech.jpg
    wydech.jpg
    265.7 KB · Wyświetleń: 3
Tłukę się po Ułężu,opony zdzieram,tocze regularne bitwy z jarisami i na razie nie będzie inaczej😎

Widać od razu że mody dobrze siadły, bo od razu szybciej ,bardziej pewnie wóz jedzie, kierownik wydaje się też bardziej spokojny:) ....szpera zrobiła swoje, tak trzymać 💪

Dzięki :) choć jak mnie ostatnio w drodze powrotnej jeden gosć gonił na każdych światłach darł się - "sprzedasz pan ? ?? sprzedasz??? " i czujac moje obolałe ręce to się zacząłem zastanawiać... Ale jeszcze muszę go użyć, chyba najbardziej czasochłonny kitkar póki co , choć to glownie przez nietypowość silnika... hm zupełnie jak Alfa Romeo z drugiej strony, no naprawdę! (ciakwe jak pójdzie i czy w ogóle z tym z BMW motorownią...) . Ale kurde frajda jest nie ma co , wkręca się niesamowicie a zbijanie biegów bajka, zwłszcza jak się nie trzeba martwić o zblokowanie tylnych kól !no krótki tor to wiele tych biegów nie było... Może na Vtec Cup na Jastrzębiu dłuższe proste będą, znając tych Hondziarzy to na pewno. Miałem tam Westfieldem jechać, ale teraz nie wiem , w końcu MNR to Cuore od Hondy, bez Vteca ale zawsze .

A co Ty tam tłuczesz po Ułężu obecnie??, bo trochę tych wozów Ci się przewinęło , coś kolejnego? coś AWD tym razem ?(bo fwd i rwd już były różne) że yarisy stały się przeciwnikiem??

Na razie na szybko największe wrażenie z dzisiejszego Classicauto Cup na autodromie Biłgoraj -pierwszy raz po totalnej przebudowie toru (byłem tam Pucharówką 31.07.2016 - DZIESIĘĆ lat temu !!! , później wrzucę porównanie, choć w tym wątku to już relacjonowałem w 2016tym.

No ale jakie to wrażenie największe z dziś moje ? - TRZY stare Alfy Romeo na CAC startujące razem, jedna po drugiej , razem we trzy na torze, i wszystkie ukończyły zdrowe !!! (pucharówka z dwoma workami pucharów i nagród bo ja i starszy syn na zmianę nią startowaliśmy, a wczoraj młodszy ją łomotał na treningu niemal nonstop 3 godz. Kurde 10 lat budowy Alfy i daje radę !!! :) )

Załączniki

• IMG_20260823_113503914.jpg
    IMG_20260823_113503914.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 3
  • IMG_20260823_113526519.jpg
    IMG_20260823_113526519.jpg
  • IMG_20260823_113551099.jpg
    IMG_20260823_113551099.jpg
Pucharówka sobie czeka gotowa , a po przejażdżce drogowym Westfieldem - takie zestawienie - całkiem ładna parka ;)
i jeszcze Vka 156 ostatnio przygotowana dla młodszego syna , bo prawko w końcu ma i mnie na gokartach objeżdża , ale chyba ja ją przejmę znów na daily póki klima działa ;)
Andrzej, czy ta V-ka to ta sama którą miałeś już w czasach forum AlfaClub?

Vka 156 to jedyna jaką mam/miałem (bo jeszce 166 V 3,2 ale już nie mam) - od 2010r , chyba jeszcze to forum było wtedy ? ( AlfClub to czarno-zielone graficznie? z sekcją porad podpiętą itd, bardzo dobre forum

Kilka zdj od Bernacky fotgrafia , fajne zdjęcia zawsze robi !

A ostatnie to Pucharówka z lipca 2016 - 10 lat temu na tym samym obiekcie, wtedy to zarośnięte wsszystko, walące się resztki trybuny, nieogrodzone, no generalnie upadek obiektu, a teraz - wszystko nówka super hiper.
Tyko dla aut to tak raczej lekkich . Ale dla gokatów - ja pierdzielę! po treningu przejechaliśmy się jedną sesję na gokartach tamtejszej wypożyczalni - BIŁGOKART - coś niesamowitego! i ściganie na otwartym powietrzu na tak szerokim torze gokartem przy zachodzącym słońcu , coś wspanialego na tym torze!

A co do zdj sprzed 10 lat - jaka "dziewicza" wtedy Pucharówka była ! :) jeszcze drzwi stalowe, szyby , lusterka elektryka itd :) ostatnio myślę nad przywróceniem jej do tej wersji i może się uda na zabytek jako "ważne w historii motorsportu krajowego"..

DSC00721 crop.jpgDSC08952_crop.jpgDSC09698_crop.jpgDSC09499_mniejsze.jpgDSC09685_crop.jpgDSC09681_crop.jpgWP_20160731_002.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót