płyn do wspomagania

• Autor wątku Autor wątku tomasz777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz777

Guest
dzis zauwazylem ze mam plyn do wspomagania ponizej minimum,moze ktos mi doradzi jakim plynem uzupelnic?czy mozna jeszcze zrobic z 1000 km na ponizej minimum?jestem teraz za granica ale za trzy dni wracam i nie wiem czy jest sens tu kupowac.jezeli mam dolac to jaki?najlepiej schela bo tego tu pelno.

A nie brzęczy Ci pompa na skręcie jak się rozgrzeje? Wtedy łapie powietrze i może się pompa przytrzeć,jak masz czerwony dolej czerwonego, poczytaj na odwrocie czy jest mieszalny,pewnie tak. Jak kupisz ten płyn 1litr to Ci go dużo zostanie i pewnie starczy też i na wymiane.Chyba ze kupisz w buteleczce 30ml :) widziałem takie we Francji. Ze swojej strony tez moge polecic Mobil ATF 220 ale i pewnie Shell nie będzie zły.

Na dolewkę jakiegokolwiek ATFa kup. Inna rzecz, że jeśli na zakrętach jest cicho to dojechać powinieneś, choć ja bym nie ryzykował. Wątpliwe, żeby różnica w cenie była aż tak druzgocąca, żeby było warto.

kiedy skręce kierownice maksymalnie slychac pompe.jutro ide kupic jakiego kolwiek ATFa na dolewke

Kupilem 2 litry mobil atf 220. Wystarczy na wymiane? Nigdzie nie moge znalezc info ile wchodzi do ukladu.

jesli dobrze pamietam to jak mi strzelil przewod i wywalilo plyn (cale szczescie blisko domu) to weszlo cos kolo 1,4litra wiec nie wiem skad kolega premek wzial infomracje o kilkuset ml

Powinny styknac Ci dwa litry.
Ja miałem 2 butelki i mi sporo zostalo jeszcze.

Pojemność układu wg instrukcji to 1,3 litra, ale zawsze coś zostaje. Nie wiem jakim cudem wlałeś 1,4 :)

Pojemność układu wg instrukcji to 1,3 litra, ale zawsze coś zostaje. Nie wiem jakim cudem wlałeś 1,4 :)

przeciez napisalem ze cos okolo 1,4 litra, wiec skoro pojemnosc ukladu wg instrukcji to 1,3 to pewnie tyle wlasnie weszlo - wez pod uwage ze w czasie odpowietrzania troche sie wyleje pewnie wiec lepiej miec troszke wiecej na zapas

Ale nie mówiłem, że nie lepiej. Ot tylko napisałem, że 2 l spokojnie starczy. Fakt, że chodziło mi po głowie 800 ml i nie pamiętam z którego auta :)

W którym miejscu się zlewa stary płyn i czy bez kanału to zrobię? Kierownica ciężko mi coś chodzi w porównaniu z Yaris-ką a płyn jest juz nie czerwony tylko czarnawy tak jak by.

Jak to drugi yaris to porównanie bez sensu, bo wspomaganie jest elektryczne i kierownica chodzi mega lekko. Z pierwszym nie miałem do czynienia.

Żeby zlać płyn musisz odkręcić przewód przy pompie. Trza zdjąć prawe nadkole i jakiśtam dostęp jest...

Żeby zlać płyn musisz odkręcić przewód przy pompie. Trza zdjąć prawe nadkole i jakiśtam dostęp jest...

Ok, a z maglownicy jak reszta płynu spłynie?

Dzisiaj wymieniałem olej po 10000km i przy tej okazji chcę wymienić cały płyn w układzie (wspomagania) kierowniczym.

- - - Updated - - -

Już wiem jak wymienić płyn do czysta.

Strzykawą odessać ile się da ze zbiorniczka. Wypiąć wężyk powrotu ze zbiorniczka wyrównawczego i przedłużyć go dodatkowym wężykiem. Odpalić silnik i wypompować resztę płynu, który został w maglownicy. Wyłączyć silnik, zalać nowy płyn 1.3L uruchomic silnik aby odpowietrzyc układ i gotowe ;)

- - - Updated - - -

Płyn wymieniony :) Stary był już czarny. Teraz kierownica kręci o wiele lżej :)

Ostatnia edycja:
Ja rozpinalem przewody kolo chlodnicy plynu (przewod uksztaltowany w spirale, pod zderzakiem).

Amortyzatory
Powrót