Płyn chłodniczy

• Autor wątku Autor wątku Reason
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reason

Guest
Witam mam mały problem wczoraj sprawdzałem stany płynów w belli i trochę mam za mało płynu chłodniczego:( z tym ze nie wiem jaki tam był wcześniej lany. wiem ze podobno nie można mieszać ze sobą pewnych rodzajów. co doradzicie drodzy alfiści:> zmiana całego plynu czy np nieiwem dolanie poprostu zwyklej wody... ?

masz pewność że jeszcze fabryczny ? , jeśli tak to były 2 rodzaje :

Paraflu 11 (kolor niebieski ) i Paraflu UP (czerwony - bez konieczności wymiany) , i wtedy dokupujesz odpowiedni koncentrat w aso , rozpuszczasz 1:1 z wodą destylowaną i wlewasz ;

Jeśli nie wiesz co jest zalane to możesz na razie dolać wody destylowanej (póki mrozów nie ma ) , chociaż najlepiej od razu wymienić płyn na nowy . Polecam płyn Prestone .

ja mam wlany jakis plyn Shella ponoc jeden z lepszych (nie pamietam dokladnej nazwy) żółty ;)

no umnie jest jakis taki zielonkawo niebieski;d tak wogole ile wchodzi tego plynu ?

To może być właśnie ten Paraflu 11 (niebieski) , jednak jeśli nie masz pewności czy to on , to lepiej wymień na nowy .

Do 2.4 wchodzi ok 6,8 L

,,,co doradzicie drodzy alfiści:> zmiana całego plynu czy np nieiwem dolanie poprostu zwyklej wody... ?
Nie lej nigdy zwykłej wody chyba,że chcesz się nabawić kamienia xD...Wymieniaj płyn na nowy i po problemie ale najpierw upewnij się,że nie masz wycieku.

Dolej na razie wody destylowanej, a przed zimą wymień płyn. Sprawdź co było przyczyną ubytku płynu

hmm powiem tak wycieku raczej niema przynajmniej nic niewidzialem... a stan plynu jest lekko ponizej minimum niechce ryzykowac i dlatego pytam co robic...

najprostszy sposób. bierzesz wężyk i zasysasz troche płynu do jakiejś buteleczki. wrzuć na godzine do zamrażaki i zobaczysz co ci pływa w chłodnicy. sam tak robiłem :) albo zrób jak Maciek. dolej czystej wody, a płyn wymień przed zimą na nowy

najprostszy sposób. bierzesz wężyk i zasysasz troche płynu do jakiejś buteleczki. wrzuć na godzine do zamrażaki i zobaczysz co ci pływa w chłodnicy. sam tak robiłem :) albo zrób jak Maciek. dolej czystej wody, a płyn wymień przed zimą na nowy

hehe pomysl ciekawy i mysle ze skuteczny :)

Amortyzatory
Powrót