Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie ma znaczenia jaką, wszystkie są na bazie nafty. Ja stosuje shella za 9zl i działa tak samo jak Tec 2000 czy liqui moly[emoji6]
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
.
Duże znaczenie ma również ilość preparatu zastosowana do ilości oleju. Jeśli wlejemy 200 ml płukanki do 6l oleju silnikowego, to nie ma to najmniejszego sensu, i nic praktycznie nie wniesie do sprawy.
To ile tego trzeba tego wlać?
Np. do 2.4 JTDm ?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Masz napisane na każdym opakowaniu płukanki, zależy ile litrów oleju wlewasz do auta. Przeważnie są na 5 l oleju płukanki jedno opakowanie, wiadomo że jak wychodzi np 5.2 oleju to wlej jedna
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Gdy jest sporo nagaru to taka płukanka może spowodować przedostanie się jego większych kawałków do magistrali olejowej i np. zatkanie kanałów smarujących panewki w wale korbowym.
Paweł i jakie są efekty po takim oleju?MILLERS IT FLUSHING OIL
Tak, to się zdarza, również przy przejściu z oleju mineralnego na syntetyczny, szczególnie jest to groźne gdy w silniku jest dużo nagaru...
Paweł i jakie są efekty po takim oleju?
Tak, to się zdarza, również przy przejściu z oleju mineralnego na syntetyczny, szczególnie jest to groźne gdy w silniku jest dużo nagaru. Nagar może zablokować (częściowo lub całkowicie) kanały magistrali olejowej, a nawet filtr oleju. Możliwe jest też że twarde cząstki nagaru przedostają się przez kanały smarujące i ścierają mechanicznie panewki (oprócz tego że ograniczają smarowanie).
A jakiś producent zaleca stosowanie płukanek?
Ile byś zalecił?tylko zdecydowanie dłuższa operacja
Przestań pisać te pierdołyWidziałeś kiedykolwiek jak silnik wygląda w środku ? Przecież to nie tynk, żeby się od czegoś odrywał.
A to akurat napisałem na podstawie postów użytkowników, którzy w swoich autach mieli takie historie (chyba to było forum BMW), a było ich całkiem sporo, ze zdjęciami (nie chce mi się już szukać). Wnętrze silnika widziałem nie raz, w moich autach a (a jedno mam już ponad 20 lat) wymieniam olej zgodnie z zaleceniami producenta (interwał i przede wszystkim rodzaj oleju- bez żadnych eksperymentów olejowych) takich strasznych rzeczy jak te na zdjęciach nie widziałem. Nie robię tez płukanek. I nigdy nie było problemów z silnikiem i smarowaniem.
Przestań pisać te pierdołyWidziałeś kiedykolwiek jak silnik wygląda w środku ? Przecież to nie tynk, żeby się od czegoś odrywał.
A to akurat napisałem na podstawie postów użytkowników, którzy w swoich autach mieli takie historie (chyba to było forum BMW), a było ich całkiem sporo, ze zdjęciami (nie chce mi się już szukać). Wnętrze silnika widziałem nie raz, w moich autach a (a jedno mam już ponad 20 lat) wymieniam olej zgodnie z zaleceniami producenta (interwał i przede wszystkim rodzaj oleju- bez żadnych eksperymentów olejowych) takich strasznych rzeczy jak te na zdjęciach nie widziałem. Nie robię tez płukanek. I nigdy nie było problemów z silnikiem i smarowaniem.
Wcześniej już było napisane, że trupowi już nic nie pomoże, i na pewno silnik nie rozsypał się od płukanki, chyba, że ktoś robił to nie tak jak należy.
W takim przypadku jesteś jednym z niewielu szczęśliwców, niestety niewiele takich przypadków się zdarza, ale się zdarzają
Wszystkie zalecenia w zasadzie od 2008 roku mają na celu dbanie o misie polarne, a nie o silniki/samochody ogólnie.
Silniki 1.9/2.0 JTDm potrafiły się rozlecieć po 120-130 kkm od nowości, ale w necie uchodzą za pancerne wśród internautów.
Pisać dalej ? nie piszę tutaj na podstawie informacji z netu, czy opowieści szfagra/kolegi/sąsiada, a z doświadczenia zdobytego na przestrzeni lat przy naprawie i serwisowaniu samochodów, głównie Alfa Romeo. Dziwne jest to, że jeszcze kilkanaście lat temu wiedza praktyczna była uważana za podstawę, niestety aktualnie większość uważa, ze to zostało napisane w necie to jest wyrocznia, bez różnicy kto to pisze.
Odbiegając od tematu wczoraj klient dostarczył do wymiany w swojej Alfie GT elementy zawieszenia, które nowe były gorsze niż zdemontowane z auta, dlaczego ? ponieważ na grupie napisali WSZYSCY, że są najlepsze. Przecież to jest jakaś paranoja ....
- - - Updated - - -
Ile byś zalecił?
Wszystko zależy od konkretnego silnika i jego stanu. Jeśli wkręcisz zewnętrzny czujnik ciśnienia oleju to 30 minut i więcej.
***Takie działania jednak można stosować na własne ryzyko
Graniczne ciśnienie na wolnych 0.1 bara?
Ps.Niestety w całym tym szumie internetowym o olejach i płukanka ch jest pełno legend typu ktoś coś widział,ktoś coś słyszał itd.
A potem mechanik rozbiera silnik czy skrzynie a tam towot i smoła zamiast oleju.
Wysłane z mojego motorola edge przy użyciu Tapatalka