• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Plukanie silnika a wymiana turbiny

I

icek

Guest
Witam. Mam pytanie oddalem turbine do regeneracji i tam mi powiedzieli ze turbina w tragicznym dtanie i beda cala regenerowac. Zalecili mi plukanie silnika i sprawdzenie cisnienia oleju na wyjsciu do turbiny. Pytanie czy takie plukanie jest bezpieczne.

mi powiedzieli ze turbina w tragicznym dtanie i beda cala regenerowac
To akurat normalne, że tak powiedzieli żeby skasowac Cie na sianko.
Płukanie silnika... Chodizło zapewne o płukanki dodawane do oleju. Poczytaj o tym w necie. Generalnie sa to takie specjalne środki które rozpuszczaja nagary i syf( osobiście tego nie stosuje). Aplikujesz to do starego oleju przed wymiana oliwy na nową. Silnik chodzi 5 minut na wolnych iobrotach i potem zlewasz stary olej z tym syfem , po czym zalewasz nowy olej. W dziale olejowym zapytaj. Sa ludzie którzy to stosuja i nie narzekaja. Ilu ludzi tyle opinii.

A nie rozszczelni sie silnik??

- - - Updated - - -

A co do turbiny to moze buc ze kompletna regeneracja bo we wczesniejszym silniku mi panewka padlabi cisnienie oleju sie zapalilo

icek no wlasnie co do rozszelnienia to zdania są podzielone poszukaj info otym na INNYCH forach bo tutaj opinie beda malo obiektywne. Wg mnie raczej nic sie nie stanie, tutaj juz musisz sam sie zastanowic jakie za i przeciw.

Noo wlasnie sa podzielone ale i tak dzieki. Powolutku wychodze na prosta z autem

zmien olej jeszcze raz po 1000km i bedzie ok jesli cisnienie oliwy w silniku jest ok..

co to znaczy ze byla w tragicznym stanie? zatarla sie czy wirnik jakis sie uszkodzil?? duzy miala luz??

Luz jak patrzylem to miala ze 3milimetey przy dodawaniu gazu puszczal dym a po rozebraniu tuleja wytarta razem z lozyski

koledzy bardzo wazna informacja moze nie każdy wie ale po zmianie turbiny warto jednei osobie przytrzymac wirnik od turbiny podczas uruchamiania silnika powinno to trwac ok 10sekund potem zgasic silnik i uklad zasilania turbiny jest napewno odpowietrzony wlasciwie. sposób ten zaobserwowalem u goscia co regeneruje turbiny

Po prostu po złożeniu turbiny zalewa się ją olejem. Potem po podłączeniu przewodu olejowego olej sam dopływa a powłokę olejową daje się podczas montażu. Nigdy nie wkłada się świeżej i suchej turbiny.

P.S.
A tak na marginesie to widzę że nieźle dobijasz posty. Na czym popadnie (głównie stare kotlety). Założę się że chcesz wystawiać części w bazarze :)

Informacyjnie jak by toś temat odwiedził po wymianie turbiny zero kopcenia alfa jeździ jak złoto, silnika nie płukałem jednak bo ałem się czy napewno mu to na dobre wyjdzie.

ja tam przy wymianie turbiny sciągałem miche i czysciłem ją i smok. No i nie żałuję , bo było tam troche syfu i opiłków, potem zaślepiłem przewód olejowy od turbo zalałem swiezym olejem, nowy filtr , po chodziła jakies 40 minut zgasiłem,zmieniłem olej, zmieniłem filtr i dopiero założyłem nową turbinę i podłączyłem . 30kkm bez żadnych niespodzianek jak narazie.

Amortyzatory
Powrót