• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Płaskie wycieraczki Dipp

• Autor wątku Autor wątku SEBEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak dla mnie bomba i nie warto przepłacac kupując Valeo czy Boscha Co do zbierania wody - nie ma najmniejszego problemu elegancko przylegają i świetnie działąją a różnicy w głośności pracy nie zauważyłem - nawet jak by troch ciszej bo chyba są lżejsze od tych szkieletowych.

też mam płaskie wycieraczki. nie pamiętam już co to jest ale to na pewno nic szczególnego.
Są dużo cichsze niż szkieletowe, lepiej zbierają wodę i nie wpadają w dziwne wibracje...ale... nie wiem jak u Was ale u mnie pojawił się problem ze spryskiwaczami.
Jedna z nich psika prosto w pióro wycieraczki.
Ale może to kwestia ustawienia.

Panowie jak Wam się sprawują wycieraczki ;> ja mam problem z wycieraczka od pasażera :| od dołu mi nie zbiera :|

dipp mam 2 szt 530 i jest niezle wycieraczki ciche i dobrze zbierają

Jak dla mnie bomba i nie warto przepłacac kupując Valeo czy Boscha Co do zbierania wody - nie ma najmniejszego problemu elegancko przylegają i świetnie działąją a różnicy w głośności pracy nie zauważyłem - nawet jak by troch ciszej bo chyba są lżejsze od tych szkieletowych.

To zależy... ja mam złe doświadczenia z tanimi wycieraczkami jeszcze jak jeździłem Sieną. Nie wiem, 2 - 4 miesiące i bardzo mi piszczały, podczas zbierania wody potrafiły wpaść w wibracje, gdy nadeszła zima były twarde jak kamień, co poskutkowało porysowaniem przedniej szyby (nie pamiętam jaka firma, zapłaciłem coś ok. 50 PLN za komplet). Teraz do Alfy kupiłem Valeo dedykowane (ta pasażera wygięta w łuk), jak pamiętam 90 PLN za komplet i sprawują się świetnie.

Na zimę chyba klasyczne wycieraczki są lepsze przez nieco silniejszy docisk do szyby, ale trzeba dbać o czystość pióra oraz dobry płyn, wtedy nie powinno nic przykrego się przytrafić.

Na lato polecam wycieraczki tzw. płaskie, cichutka, niesłyszalna praca, świetnie zbierają wodę. Tu należy pamiętać aby kupować krótsze np. zamiast 550 kupić 520, zamiast 530 kupić 480 inaczej będą odstawać, te płaskie wydają się być jakby dłuższe w rzeczywistości... Tak się złożyło że także używałem płaskich Valeo, kupiłem sezon wcześniej płaskie innej firmy, tańsze może 10 PLN na sztuce, bardzo szybko się zużyły i po ok. 2 miesiącach zaczęły piszczeć, guma zrobiła się popielata w plamy, pękła obudowa mechanizmu mocowania. Fakt, sprzedawca z Allegro był w porządku, dosłał mi nową, ale niesmak do firmy pozostał.

też mam płaskie wycieraczki. nie pamiętam już co to jest ale to na pewno nic szczególnego.
Są dużo cichsze niż szkieletowe, lepiej zbierają wodę i nie wpadają w dziwne wibracje...ale... nie wiem jak u Was ale u mnie pojawił się problem ze spryskiwaczami.
Jedna z nich psika prosto w pióro wycieraczki.
Ale może to kwestia ustawienia.

potwierdzam, też mi psikało w pióro a poza tym na środku szyby zostawiały ślad niezebranej wody i je wywaliłem na śmietnik (to były motgumy). Od tej pory stosuję tylko normalne pióra i spisują się bardzo dobrze.

Dokładnie o taką firme chodzi :)

Słuchajcie, niesamowite! :)

Kupiłem wczoraj rano na Allegro te wycieraczki, a dziś rano je miałem! Białystok- Wrocław!

A już chciałem przepłacić w markecie, żeby tylko mieć wycieraczki na święta ;)

oryginalne ramiona wycieraczek w 156 maja takie dodatkowe uchwyty/ stabilizatory pióra wycieraczki. i tu rodzi się moje pytanie. jak te dodatkowe uchwyty maja się do wycieraczek bezszkieletowych? trzeba je usuwać z ramion czy jak.

Zamontowałem Dippy. Nie jest w 100% idealnie dopasowane, ale jest dobrze. Te stabilizatory zdjąłem.

hmm to co brac 550 /530 czy 530/530 czt 530/480 - ma sie rozumiec plaskie dipp

Pozwolę sobie odświeżyć temat ;)

Bo jeżeli jest coś czego nienawidzę bardziej niż pióro wycieraczki nie zbierające dobrze wodę/brud zimowy - to są takie w parze! :/

Jak w zeszłym roku w lato kupiłem swoja 156, wycieraczki musiałem natychmiast zmienić, i kupiłem chyba ALCO zwykłe szkieletowe,
bo na pierwszej stacji benzynowej tylko te mieli. Zbierały nie pamiętam jak, ale na szkieletach ciągłe się zbierała woda,
i chwile po przestaniu ich działania nazbierana woda na nich leciała na szybę. I leciała, i leciała..chyba z 5 minut co najmniej..ja nie wiedziałem że tam może się nazbierać tyle wody !
A lubię idealną czystą szybę, a gdy włączałem potem wycieraczki bez psikania żeby usunąć te kropelki co poleciały z szkieletu, to robiły się smugi z tych kropelek że lepiej było nie włączać w ogóle.

No więc, niedługo potem kupiłem Bosch Aerotwin 550/500, jako zalecany komplet. Bo dawno temu nauczyłem się że nie ma czegoś takiego jak tanie pióra,
bo albo zbierały fatalnie, albo zbierały przez bardzo krótki czas.
Z Aerotwin przez krótki czas (lato) było dobrze, woda nie zbierała się na nich tak i nie leciała na szybę (oprócz końców)
ale pierwsze błoto i zauważyłem że guzik zbierają na końcach, więc na górnej części szyby nie usuwa jeżeli nie napsika się baaaardzo dużo płyny (zimowy za 16zł 5l firmy K2.. a i psika na postoju dobrze, a przy wyższej prędkości wiatr zwiewa je niżej więc nawet nie moąna porządnie pstryknąć tam wyżej)
a nawet wtedy jakby tak nie do końca czyszczą i zostają jednak smugi na tych miejscach gdzie nie zbiera dobrze,
a to jest tak z dobre 20cm na końcach górnych z obie strony.
Kombinowałem z uginaniem ramion żeby zmieniać docisk na pióra, ale nic to nie dawało. Najwyżej trochę się zmieniało miejsce i kształt smug tam gdzie nie zbiera dobrze.

Znalazłem gdzieś w szafce nową szkieletowa Boscha 530, chyba pozostałości po Lancii Y którą jeździłem poprzednio,
założyłem od strony kierowcy i było lepiej(ale nadał nie idealnie, dopiero jak wygiąłem szkielet w górnej części do było w miarę ok),
ale znowu ten problem z zbierającą się woda na szkielecie, zwłaszcza gdy pstryka płynem ta lewa dziurka prosto na szkielet (gdy ustawi się je wyżej to reszta dziurek psika na dach...)

I ja nie wiem..czy w Italii nie pada deszcz nigdy, czy co ? :D Że cały system wycieraczek jest tak chu..owo zrobiony ?
(gdy dodam jeszcze fakt że są duże luzy na przegubach w mechanizmie, trzeba coś z tym zrobić im prędzej..w Lancii też tak miałem, zmieniałem na nowy mechanizm który wytrzymał aż 3 lata...więc chyba tam nigdy nie pada, wiec nawet nie wiedzą że robią chu..owe wycieraczki ;) )

No więc, zastanawiam się gdzie dalej. Kupić jakieś inne ? (z ryzykiem że znowu wyrzucę 40-80zł w błoto..)
Kupić za 80 oryginalne OEM gdzie ta prawa jest na podwójnych szkieletach a lewa ma spojler ?
Te DIPP co chwalicie (40zł na Allegro) naprawdę dobre ?

Ja tym razem kupiłem płaskie Valeo. Wcześniej miałem Valeo szkielety i posłużyły tyle co no name, czyli ze 3 miesiace. Na razie od 4 miesięcy spokój i mam nadzieje, że tak będzie, że będzie dłużej spokój niż pół roku. Jak nie,to kupię OEM ze spojlerem.

Kurde nie zajrzałem na forum i kupiłem AeroTwin 550 i 500 chociaż niby powinno być 530 a i tak widzę że nawet ta krótsza nie do końca dolega do szyby jak jej krańcu :/ PLus taki że w szkieletowych powyżej 140 wiatr zaczynał świszczeć.

Duża jest różnica kiedy jest po stronie pasażera ta dedykowana szkieletowa wygięta ? Taką właśnie zdjąłem z samochodu.

Amortyzatory
Powrót