• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

[MENTION=18612]janek[/MENTION], turbina zostala wymieniona na nowa, czy regenerowales swoja ? Jesli moge zapytac, przed zakupem miales mozliwosc testowania rowniez wersji 120KM ? Jesli tak to roznica mocy jest bardzo odczuwalna ? Nie mowie tutja oczywiscie o przyciskaniu samochodu ;)

Jak importer dał rabat to raczej na nową turbinę...:)

[MENTION=18612]janek[/MENTION], turbina zostala wymieniona na nowa, czy regenerowales swoja ? Jesli moge zapytac, przed zakupem miales mozliwosc testowania rowniez wersji 120KM ? Jesli tak to roznica mocy jest bardzo odczuwalna ? Nie mowie tutja oczywiscie o przyciskaniu samochodu ;)

Turbina była założona nowa. Nie jeździłem nigdy 120km także nie mam porównani. 170km ma wystarczająco dużo. Ale chyba jest tak, że ile mocy byś nie miał po jakimś czasie potrzeba więcej ;)

Z tego co wiem Fiat ma póki co tylko nowe. Jak swego czasu stała w 3miescie z wymienioną turbiną dealer mówił o tym, że jeszcze nie ma zamienników więc zostaje tylko ASO i cena części to było chyba około 4 tyś PLN.

Z tego co wiem Fiat ma póki co tylko nowe. Jak swego czasu stała w 3miescie z wymienioną turbiną dealer mówił o tym, że jeszcze nie ma zamienników więc zostaje tylko ASO i cena części to było chyba około 4 tyś PLN.

Przy zmianie w ASO jest jeszcze gwarancja na 2 lata. IMO nie warto kombinować z wymiana turbo gdzieś z boku.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Różnica mocy jest odczuwalna od 4 tys obrotów w górę na korzyść MA. Na niższych obrotach t-jet ma przewagę bo wstaje od dołu bardzo ładnie. MA dla odmiany w mieście spali mniej, w trasie zresztą też dzięki właśnie takiej konstrukcji a nie innej. W t-jet turbina jest prosta jak konstrukcja młotka, brak zmiennej geometrii więc każdy głupi bosch car service ci ją zregeneruje a nowa kosztuje bodajże 2,5k polskich złociszy.

[MENTION=19890]pieta[/MENTION] , bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Z tego co piszesz wynika ze w moim przypadku wersja 120KM bylaby dobrym wyborem, tym bardziej ze swietnie toleruje LPG. Pozostaje tylko poszukac okazji jazdy probnej dwiema wersjami. Boje sie troche ze po jezdzie probnej nowa Veloce moge byc nieco rozczarowany zarowno T-jet jak i MA.

[MENTION=19890]pieta[/MENTION] , bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Z tego co piszesz wynika ze w moim przypadku wersja 120KM bylaby dobrym wyborem, tym bardziej ze swietnie toleruje LPG. Pozostaje tylko poszukac okazji jazdy probnej dwiema wersjami. Boje sie troche ze po jezdzie probnej nowa Veloce moge byc nieco rozczarowany zarowno T-jet jak i MA.

Nie koniecznie. Jeździłem 5 lat MA i niedawno testowałem Veloce. Moim zdaniem powinna lepiej iść przy takiej różnicy mocy. Układ kierowniczy ten sam. Natomiast sportowe fotele w Veloce to jakaś masakra, ani to ładne ani wygodne. Zawiodłem się na niej bardzo.

Na kartce jest tylko 0.6s szybsza od Giulii w najsłabszej benzynie a układ kierowniczy, trakcje i komfort ma dużo gorszy. Przy tylko 20k różnicy między Giulia raczej dużo tego nie sprzedadzą.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Fakt, jezeli chodzi o fotele, brak mozliwosci dokupienia podlokietnika i cene (wg dealera wersja ktora jezdzilem to okolo 140 tys) to tez nie wrozylbym rynkowego sukcesu. W moim przypadku byl to pierwszy samochod z taka moca. Do tej pory najmocniejszy samochod jakim mialem mozliwosc jezdzic to Astra 140KM, ktora zreszta wybila mi zakup takiego samochodu calkowicie, bo w moim odczuciu byla zdecydowanie mniej elastyczna niz moj 1.8 w ciezszym Citroenie C5 z ledwie 116KM (Nie mowiac juz o Insigni 1.8 bez turbo ktora byla calkowita katastrofa jesli chodzi o przyjemnosc z jazdy).

Właśnie jak wygląda sprawa z Turbinami do 1.4 MA 170 KM? Czy one się różnią od tych w T-Jet? Jaki może być orientacyjny koszt wymiany takiej turbiny? Czy pozostaje tylko ASO? Na szczęście na forum nie widziałem, aby ktoś pisał o wymianie turbo w MA, tak więc zakładam, że nie jest to chyba awaryjny element (w porównaniu do modułu MA). Sprostujcie mnie proszę jeśli się mylę :)

Właśnie jak wygląda sprawa z Turbinami do 1.4 MA 170 KM? Czy one się różnią od tych w T-Jet? Jaki może być orientacyjny koszt wymiany takiej turbiny? Czy pozostaje tylko ASO? Na szczęście na forum nie widziałem, aby ktoś pisał o wymianie turbo w MA, tak więc zakładam, że nie jest to chyba awaryjny element (w porównaniu do modułu MA). Sprostujcie mnie proszę jeśli się mylę :)

to zwykła turbawka bez zmiennej geometrii. Każdy dobry zakład ją zregeneruje za ok 1500zł, z montażem / demontażem w 2k pewnie można się zamknąć poza ASO.
W ASO tez nie liczcie, że dając 4k dostaniecie nówkę sztukę - będzie to na 110% sprężarka regenerowana.

No właśnie też uzyskałem takie info jak się kiedyś orientowałem, dlatego też zdziwiło mnie to, że użytkownik janek pisze, że w ASO z super rabatami zapłacił 6 kPLN...

No właśnie też uzyskałem takie info jak się kiedyś orientowałem, dlatego też zdziwiło mnie to, że użytkownik janek pisze, że w ASO z super rabatami zapłacił 6 kPLN...

Nie chciałem regenerowanej. 6k była cała faktura, coś tam jeszcze robili. Początkowa wycena ASO była na 12k.

Nie jestem mechanikiem, jak ASO mówi że coś ileś kosztuje to traktuje że tak jest.

Enviado do meu iPad usando o Tapatalk

Nie chciałem regenerowanej. 6k była cała faktura, coś tam jeszcze robili. Początkowa wycena ASO była na 12k.

Nie jestem mechanikiem, jak ASO mówi że coś ileś kosztuje to traktuje że tak jest.

Enviado do meu iPad usando o Tapatalk

A starą uszkodzoną turbinę Ci oddali ?

Coś tam zawsze leży do wzięcia, ale nie biorę tego nigdy ze sobą bo nawet nie wiedziałbym do czego mi to potrzebne;)

No własnie- stare klocki czy tarcze tak ale turbiny, podobnie jak alternatora czy przekładni kierowniczej na pewno byś nie dostał ;)

Fakt, jezeli chodzi o fotele, brak mozliwosci dokupienia podlokietnika i cene (wg dealera wersja ktora jezdzilem to okolo 140 tys) to tez nie wrozylbym rynkowego sukcesu.
Ja za swoją Veloce z felgami 18'', autoalarmem i Bose dałem niecałe 107 tyś. (cena wyjściowa 130 tyś.) Także da się kupić sporo taniej a wrażenia z jazdy bezcenne ;)

[MENTION=67820]dziekan[/MENTION], a jak wygląda u Ciebie spalanie ? Julka którą jeździłem pokazywała średnie zużycie 15.8l :D

@dziekan, a jak wygląda u Ciebie spalanie ? Julka którą jeździłem pokazywała średnie zużycie 15.8l
Na razie mam przejechane tylko 400 km z Warszawy do Krakowa i komputer pokazuje mi spalanie na tym odcinku 8,9l. Na odcinku Warszawa - Częstochowa jechałem ok 120 - 140 km/h licznikowe (no czasami mnie ponosiło do 180 :)), potem wolniej bo i ruch większy i warunki gorsze a na obwodnicy Krakowa korek..... Średnia prędkość wyszła mi z komputera 70 km/h. Myślę, że jakby ją dobrze pocisnąć to bez problemu 16l spali :) bo cały czas rwie się do przodu i na prawdę musiałem się pilnować, żeby za bardzo przepisów nie naginać ;)

Amortyzatory
Powrót