[Giulietta] Piszczące hamulce z przodu

Knapek

ZBANOWANY
Auto
AR Giulietta 150KM, Jeep Renegade
Już nie mam siły. Przy lekkim wciśnięciu hamulca tak piszczą, że nie da się wytrzymać, zwłaszcza na zimnym.
Były czyszczone w ASO i pomogło na tydzień. Teraz znów powróciło.
Co można zrobić, żeby to skutecznie rozwiązać? Nie będę jeździć co tydzień do ASO, chociaż są chętni robić to w ramach gwarancji.

Oho, zupełnie jakbym czytał posta, którego sam chciałbym napisać. Mam dokładnie identyczny problem w dokładnie tym samym wozie. Też czyścili w ASO przy okazji przeglądu i pomogło na tydzień, nawet mniej, a ostatnio piszczenie nawet się nasiliło. Obojętnie czy na zimnych czy na ciepłych hamulcach.

Piszczenie to głównie wina klocków.
Albo wymień na inne albo naucz się z tym żyć:)

Jest szansa/ryzyko, że po 5k już się zużyły? Czy po prostu wina tego, że są miernej jakości?

No dobra, przesadziłem z tymi 5k, ale mniej więcej od 10k piszczą aż miło.

W 10k zużyć klocki w Julce to spory sukces byłby. No i jak się klocek kończy to dość charakterystycznie piszczy.

Też głosuję za jeździć, zużywać, żyć, aż się skończą. Moje (i OE, i po wymianie) nie piszczały nigdy dłużej niż 1 dzień, ale za to tył potrafi "stęknąć" przy puszczaniu hamulca. ;)

U mnie też piszczały, po czyszczeniu w aso ucichły, teraz zapiszczą pd czasu do czasu, da się z tym źyć. Może faktycznie przy wymianie wybrać inną firmę - ja dobijam do 50.000 przebiegu więc powoli zbliżam się do wymiany. Z tym, że ja mam powiększone zaciski.

Ogólnie - TTTM :D

U mnie piszcza w zaleznosci od temperatury. Powyzej zera jest spokoj. Ewentualnie jade na myjnie samoobslugowa i "wyzywam sie" na tarczy strumieniem wody. Tez pomaga na tydzien wiec chyba taniej niz ASO.

Aż z ciekawości dzisiaj na myjce szczególnie potraktowałem zaciski i rzeczywiście jakby mniej piszczy - ale nie wiem na ile to kwestia tego, że coś tam poczyściłem, a na ile tego, że były jeszcze mokre. Przejadę się jak wyschnie to się przekonam. No ale i tak, trochę wiocha, jak przy każdych światłach piszczy jak ze starego forda:D

Hey, jeśli mówicie o zaciskach brembo to mi nic jeszcze nie piszczy, ale miałem 159 i zaciski brembo z Alfy 166 to była masakra tak piszczalo. Powodem tego były prowadnice w zacisku, i jak były stare tarcze z rantami to klocek tak nie latał w zacisku bo układał się na tarczy a na nowym zestawie to nie dało się jeździć. Może coś wam to podpowie.

Amortyzatory
Powrót