[GTV] Pirelli P Zero Nero GT XL

Quarter

Nowy
Auto
Gtv 3.0 V6 24V '97, Audi TT 1.8TQ 225 '99, Subaru Outback SBD 2.0 '14
Napaliłem się nieco na te opony - trochę z sentymentu do marki, trochę dlatego, że na włoskim samochodzie chciałbym mieć coś, co choćby brzmi z "włoska" (nawet nie wiem, kto jest teraz właścicielem marki Pirelli). Nie interesuje mnie spalanie, hałas i szybkość zużywania się bieznika, a jedynie przyczepność sucho/mokro i wytrzymałość na dziury.

Mam tylko obawę/pytanie: przymierzam się do założenie w obu Gtv-kach poliuretanu na tył. Czy w połączeniu z tą konkretną oponą nie wypadną mi wszystkie plomby? ;)

Plomby i tak Ci wypadną w Gtv, nawet na oponach z traktora ;) R17 225/45 jest optymalne. Do tego konkretnego modelu opony niestety nijak potrafię się odnieść, ale sama marka Pirelli IMO jest poza podium marek "premium". Numerem jeden jest w mojej hierarchii Conti i zawsze staram się wybierać opony tej marki - zazwyczaj kupuję używki w bdb stanie. Jeśli nowe, to skusiłbym się na jakiś polecany model Uniroyala :)

Ja miałem w GTV'ce Pzero Nero i myślę, że to były jedne z lepszych opon jakie miałem.
Miałem je na 16".

Aktualnie w 166 mam Conti Sportcontact i... wedlug mojej opinii lepiej trzymały Pirelli w GTV no ale.. 166, to trochę wieksze auto i moze dlatego moje odczucia sa malo miarodajne :)

Conti sport contact? Mam bo były na aucie, ale Michelin niestety dużo lepiej trzyma na suchym. Do tego po dniu w Poznaniu na torze, francuskie nie bardzo odniosły obrażenia. Pirelli to z tego co Borowczyk wspominał rosyjska marka, patrząc na udziałowców ;D

Czyli ile osób, tyle opinii :) Za wszystkie dziękuję. Zamówiłem P Zero Nero GT, zobaczymy. Na co dzień nie szaleję aż tak, aby z łatwością ocenić gdzie kończy się przyczepność opony 1, a gdzie opony 2 i jak duża dzieli je różnica. Zresztą do takich porównań to naprawdę trzeba mieć tor, dwa komplety i ten sam samochód. Zakładam, że te Pirelki są przyzwoitej, choć może nie najwyższej klasy. Za opony za 360 zł/sztuka nie oczekuję też jakiś totalnych wodotrysków. W najgorszym razie posłużą jako treningowe - chciałbym się trochę pouczyć szybszej jazdy i generalnie poznać możliwości tych aut. A to zazwyczaj owocuje częstymi zmianami opon ;)

Jeżdżę na oponach Pirelli P Zero 225/40/18 drugi sezon. Mam same pozytywne odczucia, jeśli chodzi prowadzenie auta zarówno na szybko pokonywanych łukach jak również na mokrym asfalcie. Wcześniej jeździłem na Bridgestonach Potenzach i moim zdanie P Zero dają pewniejsze prowadzenie! Będziesz zadowolony z wyboru! ;)

Ja powiem tak, miałem Pirelli P Zero Rosso 225/45/17 ...
Stary innych opon nie chce. W zakręcie gdzie uwierz mi inni wylatywali przy 40/50km/h ja odważnie wchodziłem przy 80 i przód nie leciał..
Na prawdę zajebi... oponki i w tym roku kupię identyczne. Jeśli chodzi o te P Zero Rosso to miałem je z jednolitym bieżnikiem bo są dwa rodzaje.

A taka ciekawostka.. Zakładając na zimę Dunlopy WinterSporty 225/45/17, na tymn samym zakręcie zapomniałem się i poleciałem już przy 50...

Na prawdę polecam te laczki,

Dzięki za wsparcie :) :) :) Prawda jest taka, że .....wszystko będzie lepsze od tego co mam - na Nero jest zjechana zimówka, a na Grigio zjechana letnia ;). Wracałem Nero od Pabla i taki zadowolony wparowałem w zjazd z Siekierek (taki dosyć zdradliwy łuk przy zjeździe do Wilanowa) mając jakieś 110-120 na liczniku, zamiast normalnych 60-80km. Oczywiście było mokro, a ja oczywiście jestem kompletnym idiotą. Nagle czuję w łuku jak tył grzecznie ustawia się pod kątem 45 stopni. Szybka wizja najbliższych 365 cichych dni, które zafunduje mi Najdroższa jak rozwalę jej wymarzoną Bellę zmroziła mi duszę. I - tu zaskoczenie na mega plus - lekka kontra bez zmiany gazu i tył jak karny rekrut z Legii Cudzoziemskiej bez mrugnięcia okiem powrócił na swoje miejsce. Co za auto!!! Moje umiejętności sportowego prowadzenia auta są na poziomie przedszkola, opony tragiczne, a i tak Bella w swojej łaskawości pozwoliła mi bezpiecznie wrócić do domu. Oczywiście po powrocie i zmianie podkoszulki na suchą, natychmiast zacząłem grzebać na stronach z oponami :) :) :)

Jak już przyjadą, założę Poliuretan, ustawię zbieżność i troszkę dotrę oponki to zdam relację jak się sprawują. Dzięki za pomoc!

Estakada na Wilanów, o której wspominasz, ma baaaaardzo zdradliwą geometrię... Wypadki w tym miejscu są tak często, że zwalniam tam do 50-tki, żeby nie wjechać jakiemuś świeżemu rozbitkowi w tyłek ;) (miałem już taką sytuację)

Co do kontry - no coż, chyba będziesz tutaj jedyną osobą nienarzekającą na brak RWD w Alfie :P

Estakada na Wilanów, o której wspominasz, ma baaaaardzo zdradliwą geometrię... Wypadki w tym miejscu są tak często, że zwalniam tam do 50-tki, żeby nie wjechać jakiemuś świeżemu rozbitkowi w tyłek ;) (miałem już taką sytuację)

To prawda - moim zdaniem projektowało ją Stowarzyszenie Warszawskich Blacharzy ;)

Co do kontry - no coż, chyba będziesz tutaj jedyną osobą nienarzekającą na brak RWD w Alfie :P

W moim "garażu przyszłości" jest jeszcze miejsce na Mustanga lub Challengera i Subaru Imprezę lub Celicę GT4 więc wszystkie opcje zostaną odhaczone :) :) :)

Powtórzę to co KaaC napisał. Pirelli P Zero Rosso są jak przyklejone do asfaltu. To jest jakiś kosmos jak one się trzymają w zakrętach. Nero są niby ciut wyżej więc odczucia powinny być conajmniej takie same.

Dodając jeszcze napiszę, iż na mokrym asfalcie laczki chodzą jak po suchym.. Możecie nie wierzyć, ale ten kto je miał na 100% poprze moje zdanie jak RigiDigi...

Tak na marginesie od wczoraj Pirelli to Chińska marka

Właśnie przyjechały, a Pablo jeszcze czeka na poliuretan. A nie ma co zakładać przed zmianą zawiasu i ustawieniem geometrii. Grrrrr.......:mad::mad::mad:

Brutto 350,34 za szt + 10,00 kurier od sztuki = 360,34 loco u mnie.

Jakie ciśnienie powinno być w Gtv? Rozmiar to 225/45/R17. Opony są Extra Load (XL)

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem dobry wybór, mam je na mojej dwa sezony, już się niestety przednie kończą, ale kupiłbym jeszcze raz.
Ciśnienie przód 2.7, tył 2.5

Nie kupiles czasem wersji do SUV ? 2.5b wszystkie 4 lapki, aczkolwiek w instrukcji podaja, ze na przod wiecej niz na tyl ;p

tomi w 166 akurat jest 2.8 przod i 2.5 tyl hehe drobna roznica

No to nadmucham 2,5 i zobaczymy. Dzięki za podpowiedzi!

Nie kupiles czasem wersji do SUV ?

XL to opona wzmocniona - nie tylko do ciężkich, ale i do sportowych aut.

Tak między innymi piszą o wyborze opon do GT-R

"For now, we are going to ignore everything in the tire size except for the Load Index and the Extra Load Designation - XL. The Load Index number and the XL designation are two completely different things and have nothing to do with the other. The Load Index is a number that refers to how much weight that particular tire size can support; in this case 104 translates to this tire being able to support 1,984 lbs at it's maximum air pressure.

The XL designation has less to do with actual load carrying capacity and is more about the tires internal construction. XL designated tires have additional material added to the shoulder of the tire for extra strength. These reinforced shoulders (usually accomplished with polyamide belting found where the sidewall and tread meet) are designed to minimize any tire deflection and reduce the chance of having a road impact injury. Tires that are engineered with reinforced sidewalls are considered to be XL or RF tires (with RF tires having even more reinforcements than XL tires) and typically fall into the performance tire category.

Here is where it becomes relevant to the GT-R and performance driving, XL tires offer greater handling performance because of their reinforced shoulders, support more weight, and have an internal composition that is very close to the RF tires that the GT-R came with. We recommend using XL tires in place of the RF tires for all sports cars and the GT-R especially. "

( http://www.gtrlife.com/forums/topic/70228-xl-vs-standard-load-tires-which-is-better-for-the-gt-r/ )Jeszcze specjalista Continentala Jacek Młodawski:

"Opony wzmacniane stosowane są zarówno w autach o dużej masie całkowitej jak i również w tych, które ostały wyposażone w silniki o dużej mocy. Dzięki sztywniejszej ścianie bocznej są bardziej stabilne podczas jazdy (samochody ciężkie) oraz pozwalają na osiąganie wysokich prędkości podczas, których nie dochodzi do zjawiska nadmiernych odkształceń.
Opony takie mają lepszą przyczepność podczas pokonywania zakrętów i dają kierowcy większe doznania z szybkiej jazdy."

i specjalista Goodyeara Dariusz Walisiak:

"
Opony te posiadają wyższy indeks nośności, dzięki któremu mogą być montowane w pojazdach, które wymagają opon wzmocnionych. Opony takie są stosowane do małych pojazdów dostawczych (RFD, RF, REF, REINF) oraz do aut bardziej sportowych (XL, EXL, EL) o wyższej mocy silnika i większym momencie obrotowym"

http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/opony-wzmacniane-xl-fakty-i-mity/?id=19

Uznałem, że Busso podpada pod te opisy zastosowań :)

Zdecydowanie dobry wybór. Też aktualnie mam Pzero, co prawda nie Nero, a Roso i opona rewelacja. Kleji jak głupia:)

Amortyzatory
Powrót