• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[GTV] Pilne pytanie o rozrząd.

kivi89

Nowy
Auto
159 1.9 8v
Witam koledzy jestem na etapie wymiany rozrządu w Alfie gtv ph1 2.0 ts z 96 roku. Zleciłem tego mechanikowi żeby nie było wtopy.. no i jest połamali mi przy ściąganiu koło zębate paska balansującego.. znalazłem w swoich gratach koło od nieco nowszego silnika 2.0 już na plastikowej pokrywie zaworów ( ja mam ten z aluminiową) takie koło i ogolnie jest identyczne ale ma inną średnicę.

I teraz pytanie bo jest to część z tego co wiem jako nowa nie osiągalna. Czy można to założyć i wyreguluje to napinacz czy w nowszym był krótszy pasek ? Inne rolki ?

Z góry dzieki

Koła balansów muszą być identyczne i mieć dwa razy mniej zębów od koła na wale, które je napędza.

Ogólnie to w ogóle nie musisz zakładać paska balansującego… Wielu użytkowników Alf z TSem od dawna ich nie ma.
Z jednej strony silnik swobodniej się będzie wkręcał na obroty, z drugiej strony zdarzały sie przypadki zerwania tego paska i wkręcenia w napęd rozrządu, a w konsekwencji wiadomo, demolka.

Ryzyka nie ma żadnego, możliwe są większe wibracje silnika, ale i to niekoniecznie.

U mnie usunięcie paska balansującego zasugerowało mi ASO.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zmierz ciśnienie oleju, potrafi uciekać na łożyskowaniu tych wałków w 2.0 ts.

Zmierz ciśnienie oleju, potrafi uciekać na łożyskowaniu tych wałków w 2.0 ts.

Albo popatrz na wskaznik,taki przywilej posiadania Alfy 155.
Sam przy nastepnej wymianie zrzuce ten pasek,by zobaczyc czy faktycznie lepiej sie wkreca.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót