• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pierwszy poważny problem.

lutek26

Nowy
Auto
147 FL
Witam. Po przejechaniu kilku kilometrów i rozgrzaniu silnika pokazuje mi przez sekunde na wyświetlaczu komunikat coś związany z olejem.Nawet nie zdążam przeczytać tak szybko znika.
Oil level warning falilure ( awaria czujnika oleju)
albo
Energine oil pressure low(niskie ciśnienie oleju)

Dodam że olej wymieniał poprzedni właściciel niedawno .Na miarce jest ok 7mm ponad stan .
Podłączenie pod kompa ustali usterkę ?

ponad max to odciagnac, pokazuje max wskaznik na desce ?

zagrzac woz i zostawic na wolych jesli wyskakuje oil pressure to pewnie najpredzej na wolnych zarzuci bledem.. i tu nalezy sie martwic .

jak blad czujki to sciagnic i zbadac czy sie pojawi

Oleju jest ok 7 mm ponad max.
Na desce benzyniaki nie mają skali jak diesle .
Też już myślałem żeby oleju trochę odessać.
Jadąc w trasie ok 100km żadnych komunikatów nie było. Dopiero przy -8 stopniach i po mieście cztery razy mrugnęło w ciągu 10km

Ostatnia edycja:
nie sądze, że wywala komunikat z racji zbyt dużej ilości oleju (bo jak silnik chodzi, to czujnik i tak jest zalewany olejem). Pewnie masz to co u mnie w jtd - coś nie łączy, albo czujnik do czyszczenia/wymienienia. mi pokazuje czasem, że nie ma oleju,a olej fizycznie jest w silniku

Oleju jest ok 7 mm ponad max.
Ciekawe czemu poprzedni właściciel nalał tak dużo?

Jadąc w trasie ok 100km żadnych komunikatów nie było. Dopiero przy -8 stopniach i po mieście cztery razy mrugnęło w ciągu 10km
Jeśli te mrugnięcia były na ostro pokonywanych zakrętach to by znaczyło że smok od pompy oleju łapie powietrze i dla tego może ci wyświetlać jakiś komunikat od oleju.
Jednocześnie tłumaczyłoby wysoki stan oleju. Po prostu gościu ratował się jak mógł.

Auto było sprowadzone z uszkodzoną miską oleju. Na szybko miska wymieniona a olej wlany jakiś mineralny(niestety) elf.Filtr chyba stary został. Jak to na handel . Wiem ze powinienem jak najszybciej wlać półsyntetyk ale nie mam czasu i pogoda odstrasza od wizyty w kanale. Oleju jakoś nie ubywa

albo gościu lał "na oko" i wlał tyle ile miał i miał to gdzieś. Różni ludzie są.

Kolego jak auto z uszkodzoną miską to nie ma bata panewki dostały w D.... A jak panewki sa skończone to masz jak widzisz kłopot z ciśnieniem oleju - dlatego poprzedni właściciel zalał mineralny żeby zgasić komunikat, choc na trochę do sprzedaży. Mineralny dodatkowo zabija hydrauliczną regulację zaworów w tym silniku.... Rób lepiej remont silnika (szlif wału + nowe panewki), póki się panewka nie obróciła i jest co remontować...

No to mnie pocieszyłeś. Dziś znowu zapalił się komunikat i chodzi o niskiej ciśnienie oleju.. Pocieszam się ze to może wina mrozów–10 i słabego oleju. Podjadę pod kompa i możecie cos pokaże.

olej to masz na pewno zły
a reszta - coś może być w tym maskowaniu kłopotu za pomocą oleju niestety ... :-(

Może jeszcze czujnik szaleje albo stary nie wymienionych filtr . Przez 2 tygodnie było ok dopiero jak zima przyszła i mrozy

Ostatnia edycja:
To tak czysto teoretycznie, olej mineralny jest jeszcze bardziej gęsty i powinien lepiej robić robotę "maskowania"...

komunikat..a dokladniej niskie cisnienie powinno pojawiac sie po nagrzaniu oleju czy tak jest ?
Jesli tak to do mechaniora i zmierzyc cisnienie manometrem a wozu nie dotykac :)
Obawiam ie jak koledzy ze panewki lekko dostaly, jesli cisnienie bedzie niskie to zrzucac miske zmieniac panewy i goladac reszte..

Amortyzatory
Powrót