• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pierwsza Alfa :) czarna 159

Witam zajołem się robieniem audio w mojej alfie z pomocą przyszedł mi kolega z forum Bebok któremu dziękuję narazie jedne drzwi wygluszone matami Gms 0,7 XL
pianka izolacyjna gms
Do uszczelki włożony sznurek gumowy 8mm
głośniki wymienione na Audio system m-165 takie same będa z tyłu
Dalej w planach wygłuszenie wszystkich drzwi i montaż głośników
Na wiosnę wzmacniacz nowe radio i wygłuszenie podłogi
uploadfromtaptalk1444739440505.jpguploadfromtaptalk1444739499206.jpguploadfromtaptalk1444739532704.jpguploadfromtaptalk1444739587401.jpg

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Ile metrów sznurka gumowego weszło w uszczelkę drzwi z przodu? Sznurek 8mm? Drzwi zamykają się jak przedtem?

Pytam bo zauważyłem ostatnio u mnie gwizd powietrza dostający się do środka przez szparę drzwi kierowcy przy prędkościach autostradowych. Pomyślałem że może ten sznurek by pomógł.

Zrobiłem wszystkie uszczelki czyli przednie i tylne oprócz bagażnika ;-) bo tam uszczelka jest przyklejona ;-) powiem tak przednie drzwi bez problemu się zamykają leciutko na sznurku 8mm mam je wygluszone tak samo jak tylne ale tylne dużo gorzej więc raczej polecam na tylne drzwi dać 6mm uszczelke bo umnie jak dałem 8 mm z tyłu mimo cieżkich dzwi trzeba dobić :-P by się zamkły ;-) co do szumów zmalały ale jeszcze delikatnie coś u mnie słychac od strony pasażera dla ułatwienia pracy jeżeli ktoś będzie to robić drut miedziany twardy. Idzie to ciężko powiem jak ja to robiłem
1. Wyjmujemy uszczelke zaznaczamy miejsce zgrzewu uszczelki i w tym miejscu tniemy
2. Sznurek gumowy smarujemy delikatnie smarem lub czymś co nam Pomorze
3. Proscimy uszczelke żeby nie było zagięć
4. Wpuszczamy sznurek najlepiej z wysokości balokon lub coś innego aż dostaniemy opór.
5. Wyciągamy sznur w miejscu w którym stanoł (w uszczelce są dziurki do odprowadzania wody)
6. Wkładamy drugą stroną drut i wyciągamy go w miejscu wyciągnięcia sznura gumowego
7. Zaczepiamy drut o sznur gumowy mocno zaciskajac końcówke kombinerkami i delikatnie ciągniemy za drut
8. Gdy sznur wyjdzie nie tniemy go odrazu naciagamy uszczelke ruszając nam bo sznur gumowy
jest naciagniety jak go utnieny ucieknie nam. Naciagamy tak żeby sznur się nie cofał i tniemy zostawiając 3-5 cm luzu z obu stron
9. Wkładamy uszczelke z zaznaczonego miejsca resztę sznura ucianmy dopiero na końcu po włożeniu uszczelki i dojechaniu do początku

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

tak felgi weszły nie obcierają takie dostałem zimowe do niego. zaciski zwykłe srebrne były ale przemalowałem lakierem 2 razy bezbarwny na to a za kilka dni napis i na biało i znów bezbarwny i trzyma się ładnie. na słubkach miedzy tylnymi i przednimi drzwiami i przy tylnych drzwiach folia czarna aby błyszcząca bo był szary plastyk
attachment.php
Listwa z allegro nie obklejałem całych drzwi bo to nie Audi rzecz gustu ja chciałem tylko listwę na dole i jest

Załączniki

• uploadfromtaptalk1446720158554.jpg
    uploadfromtaptalk1446720158554.jpg
    144.8 KB · Wyświetleń: 166
Ostatnia edycja:
tak felgi weszły nie obcierają takie dostałem zimowe do niego. zaciski zwykłe srebrne były ale przemalowałem lakierem 2 razy bezbarwny na to a za kilka dni napis i na biało i znów bezbarwny i trzyma się ładnie. na słubkach miedzy tylnymi i przednimi drzwiami i przy tylnych drzwiach folia czarna aby błyszcząca bo był szary plastyk

Srebrne miałeś, ale Brembo,

napis na zaciskach to naklejka?

Postanowiłem odświeżyć mój temacik
Przejechałem już alfą prawie 15 tysi. Jak na razie awarii brak.
Przymierzam się do wymiany oleju i przy okazji wymiana nie szczęsnej uszczelki o której było głośno ostatnio na forum.
Z rzeczy które udało się dotychczas zrobić:
- DPF off
- EGR off
- Remap 190/420
- ciemne szyby tył
- folia czarny połysk na plastyk na słupkach drzwi
- malowanie zacisków + napis alfa romeo
- Światła do jazdy dziennej moduł leopard w światłach przeciwmgielnych
- wygłuszenie drzwi tylnych i przednich + montaż głośników przód audio system m165
- sznurek gumowy – 8mm w uszczelce drzwi tył, przód
- Montaż podświetlenia logo Alfa Romeo przy otwieraniu drzwi
- listwa chromowana na wysokości lusterek
- oświetlenie wnętrza biały zimny
- kończyka na błotnikach
- podwójny wydech Ultersport
- rejestracja przód czcionka włoska

W planach:
- dokończenie systemu audio =głosniki tył+wzmacniacz 4 kanałowy lub 5+ radio 2 Din + kamera cofania
Felgi 18? 19 ?
- wyczyszczenie kolektora wydechowego + klapki Off
- przyciemnienie przednich szyb

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0702.jpg
    DSC_0702.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 107
  • DSC_0706.jpg
    DSC_0706.jpg
    73.2 KB · Wyświetleń: 107
  • DSC_0707.jpg
    DSC_0707.jpg
    29.7 KB · Wyświetleń: 106
  • DSC_0708.jpg
    DSC_0708.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 105
  • DSC_0711.jpg
    DSC_0711.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 103
  • DSC_0712.jpg
    DSC_0712.jpg
    73.1 KB · Wyświetleń: 103
  • DSC_0713.jpg
    DSC_0713.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 103
  • DSC_0714.jpg
    DSC_0714.jpg
    60.4 KB · Wyświetleń: 104
  • DSC_0715.jpg
    DSC_0715.jpg
    71.4 KB · Wyświetleń: 104
  • DSC_0716.jpg
    DSC_0716.jpg
    56.3 KB · Wyświetleń: 98
  • DSC_0717.jpg
    DSC_0717.jpg
    68.6 KB · Wyświetleń: 102
  • DSC_0720.jpg
    DSC_0720.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 95
  • DSC_0721.jpg
    DSC_0721.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 97
  • DSC_0722.jpg
    DSC_0722.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 98
  • DSC_0723.jpg
    DSC_0723.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 97
  • DSC_0724.jpg
    DSC_0724.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 97
  • DSC_0725.jpg
    DSC_0725.jpg
    60.3 KB · Wyświetleń: 99
Nie doczytałem ostatniego posta z tym malowaniem napisu - chyba bym oszalał bądź dostał nerwicy gdybym miał to na malować :D
Wolę jednak naklejkę a na wierzch klar ;)
I jak się spisuje ten Leopard? też chce u siebie założyć...

widzę że zrobiłeś DPF i EGR off - prewencja czy leczenie? Ja jakoś nawet o tym nie pomyślałbym żeby u siebie w tym silniku w Julce coś takiego zrobić, może właśnie błędnie... a klapki off to już zupełnie, nie słyszałem żeby w 2.0 były z nimi problemy

klapki to moim zdaniem bezsens w 2.0. Już parę lat ten silnik jest na rynku i nie słychać o takim problemie...

Amortyzatory
Powrót