[166] Pierwsza Alfa - 166 2.0 TS

Marcin0392

Nowy
Auto
166
Planowałem od dłuższego czasu, szukałem, oglądałem, miała być 147 lub 156 JTD, ale ostatecznie padło na większy kaliber i to 2.0 TS. Świeży zakup, bo jeżdżę od niespełna dwóch tygodni, ale z jaką przyjemnością! Mega wygodne, dość dynamiczne i zadbane auto. Na razie nie żałuję wyboru choć paliwko Bella popija ochoczo. Z czasem będę musiał pomyśleć o gazie, ale póki co jeżdżę i nie narzekam. Nie mam za dużo środków póki co, wymieniłem oleje, oponki na letnie, w następnej kolejności chcę przeczyścić klimę, zmienić filtr kabinowy. Co mnie niepokoi - gdy auto postoi kilka godzin i odpalam je, po chwili słychać dziwny dźwięk (ocierania) wydobywający się jakby z górnych części silnika. Przejadę się kawałek i za każdym kolejnym razem jest OK. Autko też lekko mi znosi na lewo, niby felga jest wygięta, więc może to jest powodem. Będę musiał się tym zająć w najbliższym czasie.

To wersja 150 konna, 2001r. z przebiegiem lekko ponad 240 tysięcy. Sprowadzona z Monachium. W Niemczech dwóch właścicieli, w Polsce jestem pierwszy.

Alfa.jpgAlfa2.jpgAlfa3.jpgAlfa4.jpg

Mi taki TS palił w cyklu mieszanym poniżej dyszki, więc nie jest źle jak na dwulitrówkę. Z tymi dziwnymi dźwiękami to sprawdź wariator.

Ten dźwięk wydobywa się przez góra sekundę-dwie, zaraz po odpaleniu silnika, później nie ma już żadnych oznak.

Wariator to takie klepanie jak dizel. Może sprawdź pasek osprzętu. Wątpię żeby krzywa felga byla powodem ściągania. Raczej zawieszenie do sprawdzenia na szarpakach. Również tył.
Gratuluje zakupu i życzę bezawaryjnej jazdy teesem:)

Ostatnia edycja:
Wreszcie jakaś 166 w okolicy się pojawiła :sarcastic: gratuluję zakupu i bezawaryjności życzę. Opisz czy coś tam masz z wyposażenia poza skórą.

Wreszcie jakaś 166 w okolicy się pojawiła :sarcastic: gratuluję zakupu i bezawaryjności życzę. Opisz czy coś tam masz z wyposażenia poza skórą.
Na 100% ma szyberdach:) ,tak mało spotykany w 166 .

Gratulujemy zakupu ,fajnej 166 ,identyczna jak nasza .Dbaj o nią ,bo na prawdę warto .Życzymy bezawaryjności i może do zobaczenia na jakimś zlocie :) Co do spalania ,nie jest aż tak źle nasza na trasie pali w okolicach 7 l ,w mieście nieco więcej .

Ostatnia edycja:
Oprócz skórzanych foteli i szyberdachu, jest automatyczna klimatyzacja, ABS, kontrola trakcji, skrzynia 6-biegowa, 4 poduszki, halogeny, elektryczne przednie i tylne szyby, audio 6 głośników, alu 17", podgrzewane i elektrycznie sterowane fotele, centralny zamek z pilota (nie działa mi otwieranie bagażnika z pilota i drugi kluczyk), przyciemniane tylne szyby, aluminiowe zapasowe koło.

Nie wiem jak z nawigacją i telefonem, niby jest opcja, ale nie mogę rozgryźć jak to uruchomić, teraz w weekend usiądę i się pobawię. Póki co skupiłem się na samej jeździe :) zmieniarki też nie mam, a szkoda. Słyszałem, że schowek powinien być w bagażniku, ale brak :( dziwne, skoro radio ma opcję CD.

Telefonu niestety nie masz ,musiałbyś mieć na ICS coś takiego jak my :
IMG_0455.JPG
co do nawi to powinna być zmieniarka(tak w bagażniku) ,niestety i tak wersji na polskę nie ma a szkoda.,a skoro jej nie masz to i płyt CD nie będziesz mógł odtwarzać .
Co do tych tylnych przyciemnianych szyb ....mnie osobiście się to nie podoba,ale to Twoje auto i Tobie się ma podobać.

Ostatnia edycja:
ABS, Klima była w serii, 6 biegów weszło razem z normą CF3, 4 poduszki i 4 szyby elektryczne były w serii, halogeny również w serii. Głośników jest minimalnie 8 (4 w przednich i 4 w tylnych drzwiach).
Alu 17" + zapas było za dopłatą, grzanie foteli + pełna elektryka była za dopłatą. Trakcja chyba też, ale nie pamiętam.
Szyby nie są na pewno oryginalne, ktoś sam sobie przyciemnił.

Opcja navi i telefonu jest zawsze na wyświetlaczu, ale aktywna będzie tylko wtedy, jak masz podłączone.
Przycisk CD jest zawsze, ale aktywny jest wtedy, jak powyżej.

Wrzuć fotkę w bagażniku, to będzie wiadomo co tam masz :P Antena na dachu jest, więc pod coś z tych rzeczy już masz przygotowane ;)

Jeżeli dobrze widzę ,to końcówki wydechu też chyba modzone .W Ts-ie dwururka :confused: ,ale może ja się nie znam ....

Fakt, co do szyb to mam papiery z Niemiec, jakieś zaświadczenie. Wydech był wymieniany na pewno, jest dość świeży. Później wrzucę zdjęcia z bagażnika :) Z radiem fajnie byłoby coś pokombinować, chciałbym mieć MP3, bo z adapteru kasetowego dźwięk trochę traci jakość.

Ostatnia edycja:
To poczytaj techniczny. Jest jeden myk na aux :P

jERSEY zgadzam sie z twoja opinia alfa zachwyca ,milo jest nawet w niej posiedziec ,mozna sie zrelaksowac i to nic ze mechanik za wymiane kabla od masy policzyl 150zeta z uwaga ze to alfa i jest drozej .To dowodzi ze mamy auta wyjatkowe

ABS, Klima była w serii, 6 biegów weszło razem z normą CF3, 4 poduszki i 4 szyby elektryczne były w serii, halogeny również w serii. Głośników jest minimalnie 8 (4 w przednich i 4 w tylnych drzwiach).
Alu 17" + zapas było za dopłatą, grzanie foteli + pełna elektryka była za dopłatą. Trakcja chyba też, ale nie pamiętam.
Szyby nie są na pewno oryginalne, ktoś sam sobie przyciemnił.

Opcja navi i telefonu jest zawsze na wyświetlaczu, ale aktywna będzie tylko wtedy, jak masz podłączone.
Przycisk CD jest zawsze, ale aktywny jest wtedy, jak powyżej.

Wrzuć fotkę w bagażniku, to będzie wiadomo co tam masz :P Antena na dachu jest, więc pod coś z tych rzeczy już masz przygotowane ;)

Wrzucam fotki z bagażnika:

1.jpg2.jpg3.jpg

Czyli nie masz: nawigacji, zmieniarki, DSP
Ale spoko, jak się wciągniesz to wszystko można tanim kosztem dołożyć. Jak swoją drugą kupiłem to poza ksenonem nie miała zupełnie nic :P a teraz ma prawie wszystko (i lista ciągle puchnie :P)

Wszystko powoli się ogarnie :D Teraz w pierwszej kolejności chciałbym się pozbyć tego nieprzyjemnego dźwięku wydobywającego się zaraz po odpaleniu silnika. Fakt, że to tylko przy pierwszym, ew. drugim odpaleniu (po dłuższym postoju) ale jest denerwujący. Nie mogę wrzucić linka, ale po wpisaniu na YT hasła: Dziwny dzwiek po uruchomieniu silnika golf IV 1.6 ben Gaz jest dokładnie coś takiego samego...

Kumpel, który pojeździł już niejedną Alfą w życiu, nie może sobie przypomnieć co to było, bo miał podobny problem. Wie tylko, że jakaś drobnostka.

Nie nie, ten przykład to chyba wariator.

U mnie jest dźwięk jakby otarcia, trwa sekunde-dwie, zaraz po odpaleniu silnika. Później już wszystko jest cacy. Dokładnie tak jak pod hasłem, które podałem wyżej na Youtube.

Amortyzatory
Powrót