• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piasta/łożysko koła Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku allsiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No można... w eLearn jest bardzo dobra instrukcja jak tą pracę wykonać. Moment dokręcenia nakrętki mocującej półoś w piaście ('locking nut') jest dość specyficzny, ale widziałem już w dwóch serwisach, w tym ASO, że mechanicy o kluczu dynamometrycznym najwyraźniej nie słyszeli (czyli grzechotka + rura i na wyczucie). Jedno z tych aut do tej pory jeździ bez problemów :D

bez przesady, przecież łożysko nie jest regulowane przez dokręcanie śruby z odpowiednim momentem

Po prostu uważam, że takie rzeczy powinno wykonywać zgodnie z zasadami mechaniki, a nie na oko (tudzież biceps).

Dostało luzu...
Pojechałem wymieniłem na nowy, póki co po 600 km jest baja ...

To się długo nacieszyłem sprawna Bella:-(
Dziś w nocy podczas jazdy na A4 usłyszałem dziwne buczenie/hucznie...Po przejechaniu 550 km, odgłos się nasilił i pojawia się przy ok. 70-80 km/h. Podejrzewam dwóch winowajcow. Piasta lub skrzynia :-(
Pytanie do osób, które wymieniany piaste, Wam również huczalo dopiero od pewnej prędkości, czy już praktycznie od startu?
Szlag mnie trafił, bo przez to muszę przesunąć urlop:-(
Aha odgłos nie występuje, lub występuje ale go nie słyszę na pierwszych trzech biegach i do prędkości powiedzmy 60-70. Później się pojawia.
Z góry dziękuję za odpowiedź

A w innych prędkościach cisza? Czy poprostu inne odgłosy zagluszały dźwięki?

Na początku było słychac tylko w przedziale 60-80km\h powyżej było pewnie zagłuszane przez szum powietrza itp. W miarę pogarszania się stanu łożyska zakres słyszalności się powiekszał i było je słychac już przy niższych prędkościach (od delikatnego szumienia do wycia przy 80km\h).

No właśnie do trzeciego biegu jest ok. W górę od tych 70 km/h dźwięk się nasila. I trwa gdzieś do 120 km/h. Później już słabnie, ew inne dźwięki go zagluszają.
Czytałem tez o ew.łożysko podpory wału, ale mam przecież nowe polosie i jak odbieralem auto to było ok.
Nie wiem...najgorsze ze dzis niedziela i nigdzie nie sprawdzę:-(
Długo na takim padniętej piascie jezdziliscie??
Czytałem gdzie ze mogą to być wynajmowane opony.. No ale po 300 km same wyzabkowalyby się do tego stopnia aby tak wyć?
Opony mam nowe. Sprawdzałem bieżnik jest równy, nigdzie nie ma większego zużycia.
Wiec pewnie piasta. Przy wymianie półosi, została ruszona, skrócona na nowo i niestety ale zaczyna mówić papa....:-(

Dodano po 8 minutes:

Aha i jak podczas jazdy wrzucę na luz, to również huczy. Wiec wg mnie skrzynia odpada, no bo przecież jest rozłączona. Wiec droga dedukcji stawiam na piaste. Co myślicie?? Mam nadzieje ze podobnie jak ja:-)

Ostatnia edycja:
No to niezle;-) ja napisałem do Tomka Krk czy mnie przypadkiem w poniedziałek nie przygarnie;-)

ktoś pisał że huczeć mogą też łożyska w mechanizmie różnicowym
mi opony też buczały ale to były tanie serbskie taurusy, zaczęły buczeć jakieś 50 km po wymianie a potem było tylko gorzej, wczoraj wymieniłem na hankooki i narazie cisza mam nadzieje że nie jest to wina samochodu bo jak drugi komplet opon zacznie mi huczeć to będzie masakra :(

Ja mam nowe Nokiany, poza tym oglądałem opony i mogę je wykluczyć.
U mnie po rozlaczeniu skrzyni dalej huczy wiec to tez raczej nie skrzynia. No i huczaloby na każdym biegu, a tutaj przy niższych prędkościach cisza. Wiec...zobaczymy jutro.
Co to dużo mówić...jak nie urok to sra.... jak nie sra.... to urok. Jak się pierd.... to pierd.... wszystko.

A natężenie dźwięku nie zmienia ci się przy skręcaniu? U mnie przy jeździe na wprost huczało a przy skręcie w jedną stronę potrafiło kompletnie przycichnąc a w drugą huczec jeszcze bardziej w zależności od obciążenia danego koła z uszkodzonym lożyskiem. Dzięki temu w zasadzie stwierdziłem że to łożysko a nie np opony(które zalożyłem nowe kilkaset km wcześniej i się już bałem że coś się z nimi stalo).

a łożyska mechanizmu różnicowego pracują cały czas http://www.forum.alfaholicy.org/159...zdy_skrzynia_biegow_klima-10.html#post1083475

ale nikt nie pisał że wymieniał więc pewnie nie padają, a może coś w warsztacie uszkodzili przy wymianie tych półosi ?

w wulkanizacji gdzie kupiłem hankooki też się dziwili że nowe opony huczą, oglądali je i kręcili kołami aby sprawdzić łożyska i nic nie zauważyli, ale ty masz nokiany więc mało prawdopodobne

Ostatnia edycja:
Jechałem autostrada wiec raczej bez większego skręcania;-)
Na tych oponach jeżdżę od marca i wcześniej nie było z nimi problemów. Nie będę zgadywać. Jadę jutro (mam nadzieje ze Tomek Krk mnie przyjmie) i oceni fachowym okiem.

Amortyzatory
Powrót