Phillips BlueVision czy Osram Cool Blue?

nowak

Nowy
Auto
147 1.6TS 120hp 2002
Witam, planuje wymianę żarówek w swojej belli, co byście polecili Phillips Blue Vision (xenon effect) czy Osram Cool Blue? Która z nich da lepszy efekt wizualny i jakościowo będzie lepsza? A może jest jeszcze jakaś firma, która produkuje podobne żarówki o której nie wiem? :)

W trzech samochodach używałem Phillipsów Blue Vision - ok, nie mam zastrzeżeń, a jakość światła lepsza od fabrycznych żarówek, więc na podstawie swojego doświadczenia polecam. ;)

W Golfie używałem tych philips - zero zastrzeżeń - może trwałość jest/była niższa - ale 1,5 roku wytrzymywały bez problemu - i za pierwszym razem jak zaświeciłem na śnieg to się nie mogłem nadziwić barwie światła :)

Ja też mam te Philipsy i świecą ekstra w porównaniu do tych +30% itp (tych chinoli oczywiście). Warto było wydać 80 zł na żarówki i nie palą się co 3 miesiące.

haha, poczytajcie sobie testy żarówek. Wyszło, że szkoda kasy na Philipsy BlueVision (czy jakos tak sie to pisze), bo mają nawet mniej tych lumenów niż te zwykłe philipsy premium.... były gdzies te testy w necie kilka krotnie przeprowadzane.

A nikt nie ma tych osramów?:) Ja chyba założę i zobaczę jak to wygląda, jedno jest pewne - są tańsze od bluevision :P

Nie nastawiaj się na żaden xenon effect czy jak to tam zwą obie tylko z nazwy są "blue", a świecą światłem trochę bardziej zbliżonym do białego niż zwykłe żarówki. Miałem cool blue ale gdybym teraz kupował wybrał bym model Night Breaker w nowej wersji Plus bo ta starsza miała dość krótką żywotność...

Wszystkie te blue jak dla mnie dają ciemniejsze światło(w porównaniu do vision plus jakie mam u siebie). Z daleka efekt może i fajny, ale światło ciemniejsze jednak.

Ja używam żarówek OSRAM. Żona pracuje w firmie importującej produkty OSRAM, więc nawet się specjalnie nie zastanawiam na wyrobami konkurencji bo u żony mam najtaniej ;)
Zawsze używam takiej konfiguracji:
- mijania: Cool Blue
- długie: Night Breaker
- przeciwmgielne: Cool Blue
- pozycyjne: Cool Blue

Trzeba pamiętać o tym, że te żarówki mają krótszą żywotność w stosunku do standardowych (Night Breaker nawet o 50%) stąd też moja decyzja o takiej anie innej konfiguracji. Ale jeśli mam mówić o efekcie (barwa światła i widoczność) to jestem zadowolony.

W testach przewaznie osram przoduje nad philipsem
Ja uzywam night breaker i moge polecic Według mnie sa naprawdę białe
Żarowki typu blue ze wzgledu na napylone filtry daja tyle samo swiatla co standardowe tylko o innym odcieniu

Osram Night Breaker Plus mam już parę miesięcy i polecam :)

Ja mam w długich i halogenach Osram Cool Blue UV H1 - świecą bardziej na niebiesko od Phillips'ów i są o wiele tańsze. Na razie nie narzekam.
Jeżeli do świateł mijania, to polecam Phillips Night Guide - rewelacja. Jeździłem na nich w Stilo. Na mokrej drodze oświetlają za...biście, dają trójbarwne światło, znaki widać z daleka (odbijają się jak w światłach ksenonowych)

Ponieważ testowałem już w mojej 147 wiele żarówek Xenon-look pozwolę sobie nieśmiale polecić kolegem inny produkt niż podane dwa w temacie ;)

Z mojej strony historia żarówek była taka:
- Hid Xenon ale po dwóch miesiącach zdjąłem bo męczyła mnie nielegalność tego sprzętu.. ;)
- Po Hidach poszły Philipsy Blue Vision które z xenonami nie mają absolutnie nic wspólnego jak dla mnie.. zwykłe żółte światło i do tego u mnie dość szybko się przepalały więc kicha przy tej cenie..
- Potem był Osram Cool Blue którym również do Xenonów było daleko.. i z niewiadomej mi przyczyny padła jedna po 4 miesiącach ;/ co mnie wkurzyło

I na koniec eksperymentów znalazłem to! :D Narva Range Power White H7 .. i muszę szczerze powiedzieć że Xenonem to nie jest oczywiście ale z tych wszystkich drogich marek te robią w 147 najlepsze wrażenie bo w kloszu wreszcie nie jest żółto a biało.. Także dla mnie to jest zwycięzca do mijania.. Snop światła porównywalny z Bluevision więc mocny i daleko świecący..

Szczerze polecam chociaż sprawdzić ;) można sie bardzo miło zaskoczyć

Link przykładowy do znalezionych na allegro:
http://allegro.pl/rewelacyjne-zarowki-h7-narva-range-power-white-i1730775986.html

Parę tygodni temu w "MOTORZE" był test żarówek. Dziwne, najlepiej wypadły UNITEC, czyli jedne z najtańszych. Philipsy i Osramy zostały w tyle.

Amortyzatory
Powrót