• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] PetrolZagadka

PanPe

Nowy
Auto
MiTo, 0.9l, distinctive.
Obrazek 1: trasa Lublin-Kraków;
Obrazek 2: z powrotem.

Jakieś spostrzeżenia?
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_8414.JPG
    IMG_8414.JPG
    136.9 KB · Wyświetleń: 543
  • IMG_8416.JPG
    IMG_8416.JPG
    141.4 KB · Wyświetleń: 546
Dużo zależy od techniki jazdy: wystarczy więcej hamowania silnikiem, przewidywanie konieczności hamowania/zwolnienia, trzymanie odpowiednich odstępów.

Jak na tą poj. silnika to pali jak smok.

Jak na tą poj. silnika to pali jak smok.

jak na taką średnią prędkość to nie jest tragicznie. Trasa przez Rzeszów pewnie (połowa drogi A4 > 150/h), średnia nie do osiągnięcia wioskami. A małe silniczki z turbo chleją wtedy jak głupie.
Julką 120TB (zapakowana po dach) wychodziło mi jakoś poniżej 8l.

MiTo 155TB - A4 Kraków - Tarnów 140 km/h 8.0/100 ale np. potem na trasie 54km - 5.4L....

chyba nic niezwykłego w tych spalaniach nie ma - bo na katalogowe dane można machnąć ręką

Kolego do Krakowa miałeś pod górkę a do Lublina z górki - proste! Wystarczy troszkę geografii :)

Oczywiście w końcu to termodynamika. Tylko czy jest sens w kupowaniu takich skomplikowanych jednorazowych kosiarek

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

To już inna sprawa. Raz miałem jako zastępczą Lancię Ypsilon z tym silnikiem i kultura pracy w porównaniu z 1.6 TS jest żadna.

W wakacje po PL zrobiłem 2000km i przy średniej właśnie ponad 80km/hrs wyszło mi 7,8L - w silniku 120TB.
Zatem twierdzę, że pali Ci waść sporo.

W weekend pokonałem właśnie modelowa trasę tego wątku (+30km za Lublin i +30 km za Kraków). Samochód pełny, jazda rodzinna, czyli A4 = 140 na tempomacie, a poza bez szaleństw, czyli max 30km/h więcej niż ograniczenia, średnia prędkość wte-i-nazad 87km/h a spalanie UWAGA: 7,2!!!
ps - to może być efekt BP U'98, teraz praktykuje znacznie tańszą verwe i wydaje mi się, że ten silnik chyba lubi 98

Trasa ponad 1300km z południa na północ i z powrotem 155TB - na autostradzie 120-130km/h - średnie spalanie nie przekroczyło 6.9L (przy min. 6.6 na trasie 260km, klima, 2 postoje bez wyłączania silnika) - tylko Pb98 (Verva/Dynamic + Ecomax)

Amortyzatory
Powrót