• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Pęknięta sprężyna

Marcin8888

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam proszę mi doradzić co zrobić podczas konserwacji znajomy wyjął kawałek sprężyny który znajdował się w górnej części tylniego amortyzatora sądząc po skorodowaniu musiałem już tak jeździć od bardzo dawna i mam pytanie zostawić to tak jak jest wymienić sprężynę czy będę zmuszony wymienić od razu dwie ?
11.jpg

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Wymień obie bo nie wiadomo kiedy druga pęknie

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Tak

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

A co najistotniejsze to po wymianie jednej będziesz miał z jednej strony wyżej a z drugiej strony niżej :/

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Tak też przypuszczałem dziękuję za dobre rady

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Kup parę eibachow, już nie pękną i fajniej się będzie jeździć.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Ja przy zmianie na letnie zauważyłem to samo... Tylko u mnie niestety z przodu. Tył wymienialem rok temu i wtedy zrobiłem błąd bo mogłem od razu eibacha wziąć :)

PS. Jakby ktoś chciał to będę miał na sprzedaż po weekendzie 2 tylne sprężyny "lesjofors" za stówkę para. Roczne po przebiegu około 15kkm :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

czy przy wymianie tylnych sprężyn ma znaczenie którą stroną sie je montuje? Bo u mnie poprzedni właściciel wymieniał i na jednej ze sprężyn mam naklejkę ze strzałką top, ale skierowaną do dołu, co wskazuje, że ktoś jes założył góra do dołu...

Dwa tygodnie temu wymieniłem obydwie sprężyny , dodam że jedna mi pękła identycznie jak na zdjęciu i obcierała mi o amora , jeszcze trochę i dziura by była .

Sprężyny pękają od rdzewiejącego gniazda w którym są osadzone. Proponuję je dobrze oczyścić przed montażem nowych bo ono będzie dalej puchło i może po jakimś czasie spowodować pęknięcie nowej sprężyny.

- - - Updated - - -

Kup parę eibachow, już nie pękną i fajniej się będzie jeździć.

Ale rozumiem, że nie radzisz mu obniżających?

Nie! normalne, tylko lepsze niż zwykle.

Amortyzatory
Powrót