• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Pęknięta guma pod spreżyną amortyzatora

Gingers99

ZBANOWANY
Auto
Alfa Romeo 156 FL
Witam

Od pewnego czasu próbuję zwalczyć dziwne "trzeszczenie" w przednim prawym kole, początkowo myślałem że to górny wahacz po sprawdzeniu wygląda na nie uszkodzony tym bardziej że zrobiłem na nim może jakieś 8 tys. kilometrów, na wszelki wypadek psiknąłem wszystko smarem w sprayu skoro i tak było rozebrane, dzisiaj zauważyłem jednak że guma znajdująca się pod sprężyną jest pęknięta, a po wjechaniu do garażu gdy zakołysze autem słychać jakby napięta sprężyna "wskakiwała" na swoje miejsce to taki jednorazowy trzask i później nie ma już absolutnie żadnego dźwięku z zawieszenia. Czy może to byś sprawca moich problemów ? Da radę kupić tą część czy szukać nowych amorków ? amortyzator.jpg

Poduszka-sprezyny-przod-ALFA-156-dol/15674

w autosklep24 pl .cena 19 zl

Ostatnia edycja:
He He szukać nowych amorów.... :) Gumę dolna i górna wymieniasz przecież.

- - - Updated - - -

Jakim smarem pryskałeś?

Ta dolna guma ma mały wpływ. Prędzej górna przy talerzyku (często się wywija i zaczyna sprężyna o talerzyk ocierać) albo poduszka całej kolumny. Generalnie należy rozebrać całą kolumnę i sprawdzić.

Moim zdaniem raczej nie. Ta guma ciągle jest pod dość dużym obciążeniem (~4-5kN) i twoje kołysanie niewiele by zmieniło. Zresztą sprężyna nie ma za bardzo gdzie wy-/wskakiwać. Ja bym szukał gdzie indziej, może amortyzator?

Właśnie sprężyne która jest po tej stronie mogę złapać i delikatnie poruszyć a ta z drugiej strony siedzi sztywno

Z tego co oglądałem to cała, chyba że coś źle zamontowali jak ostatnio wymieniali wahacze i teraz jak się uklepało to daje o sobie znać

Przy sprawnej kolumnie samą sprężyną nie ruszysz - jest mocno ściśnięta między talerzykiem podstawy a amortyzatora. Masz ocś nie tak (myślę, że podstawa jest źle skręcona)

Wizyta u mechanika umówiona na czwartek, dzisiaj na szybko stwierdził że może coś być nie tak z górną poduszką ale dopóki nie rozbierze to tylko gdybanie

Auto odebrane od mechanika, okazało się że tuleje dolnych wahaczy są już na tyle zmęczone że jedna zaczęła sobie trzeszczeć

Amortyzatory
Powrót