• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] pęknięta głowica?

Auto
Alfa 159 2.4 JTDM
Witajcie,

zauważyłam jakiś czas temu dziwną przypadłość w mojej Belli (159 2.4 JTDM). Dolewałem płynu do spryskiwaczy na trasie i zauważyłem, że zbiorniczek płynu chłodzącego jest prawie pusty (coś tam na samym dnie było). Odkręciłem korek i płyn cofnął się pod max. Tak jest za każdym razem jak autko trochę pojeździ. Gdzieś wyczytałem, że to oznaka pękniętej głowicy i żeby sprawdzić czy nie ma spalin w płynie. Sprawdzałem dwa razy (w miesięcznym odstępie czasu) i nic nie wykazało. Auto się nie przegrzewa, nie kopci, płynu nie ubywa, ciągnie jak trzeba tylko nurtuje mnie to bo nie mogę dojść co jest grane (a normalne to chyba nie jest). Myślę jeszcze żeby wymienić korek bo też gdzieś czytałem, że mogą się przytykać. Ktoś miał może podobną sytuację albo wie co może być grane?

Pozdrawiam!

Miesiąc temu przerabiałem podobny temat. Najpierw to co opisałeś a potem zagotowała mi się dwa razy 130 i brak płynu w zbiorniczku a jak odkręciłeś to cofał mi się do max. Zrobiłem test obecności spalin ... potem trochę rozkręcania i głowica w 6 miejscach pęknięta pomiędzy zaworami.
Tydzień roboty po pracy i dalej śmiga.

prezes regenerowałeś czy inna opcja?

Z tym podnoszeniem się płynu to w pewien sposób prawidłowość. Jeśli nie "bąbluje" i węże nie są przesadnie twarde to się nie martwić.

Kupiłem z alledrogo za 1000 zł demontowana z anglika. Moim zdaniem szkoda czasu na zakładanie regenerowanej.

Od 159 sprawdzana po numerach. Mogę Ci dać namiary na sklep. Jak dzwoniłem to mówią że dużo tego przechodzi przez nich.

Witam, mam dosyć zbliżony problem, a ze watek już jest to nie zaśmiecam nowym tematem, mianowicie:

Delikatnie tracę płyn do chłodnicy... w przeciągu 3-4k km ubyło ponad pół zbiornika

Sprawdziłem z mechanikiem możliwie wszędzie, czy gdzieś może przeciekać, ...czysto, ani na chłodnicy, ani rurki, ani nic
Dodatkowo wlałem barwik UV do płynu, żeby łatwiej zlokalizować wyciek.

Przejechane kolejne 2k km.. ubyło z 2cm płynu w zbiorniku, sprawdzane z lampą... nic..

Brak ciśnienia w zbiorniku płynu chłodnicy po otwarciu
Brak "masła" pod korkiem oleju

Czyli pierwsze - co może wskazywać na uszczelkę pod głowicą - sprawdzone

Silnik - 2.0 jdtm 170km
2010r, Przejechane 215kkm
Auto prócz tego ze trochę znika płyn - działa idealnie.

Jednak spać mi to nie pozwala i pytanie proste:
Gdzie jeszcze sprawdzić ?
Czy to początek złego i czeka wymiana uszczelki ?
Czy może jest gdzieś jeszcze jakieś miejsce / przypadłość ?

Z góry dziękuje za pomoc, bo nie wiem czy czas sprzedawać, czy ratować

Gdzie jeszcze sprawdzić ?
Czy może jest gdzieś jeszcze jakieś miejsce / przypadłość ?

Chłodnica EGR. Jest to wymiennik ciepła spaliny-płyn chłodniczy. Możesz nie widzieć wycieku bo w wysokich temp płyn od razu paruje. A koro ubywa go tak niewiele to i żadnego dymienia możesz nie zauważyć

Poszukaj tematu związanego z chłodniczką EGR. Podobno pasuje od Opla i jest sporo tańsza niż "dedykowana" do Alfy.

Dokladnie tak jest,
zadnego dymienia nie widze,
juz patrze na temat z chlodniczką EGR, dzieki !

oby to bylo to i oby taniej niz uszczelka...

też obstawiam chłodniczkę EGR, u siebie już wymieniłem, ale u mnie pękła nagle i widać było dymek z pod maski. Jak byś wymieniał na oplowską daj znać czy pasuje bez probelmu

Amortyzatory
Powrót