pedał sprzęgła nie odbija do końca

• Autor wątku Autor wątku nester
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nester

Guest
Witam;
Takich tematów już było wiele,ale całe sprzęgło(pompka ,wysprzęglik,tarcza,docisk) wymieniałem 1,5 roku temu.
A wiec... Pedał sprzęgła nie odbija do końca. Przez ostatnie pare miesięcy "strzelał" -głośno gwałtownie odskakiwał w ostatniej fazie ruchu po puszczeniu pedału lub zostawał i trzeba bylo podnieść nogą jakieś 2cm. teraz jakby zostaje trochę niżej i już nie "strzela" .Trzeba podnieść go nogą jakiej 3 cm. Wysprzęgla trochę gorzej -nieraz czuć opór przy wbijaniu biegu gdy wciskam sprzęgło z niższego pułapu jak podniosę do góry to wysprzęgla ok.
Aaaa i SPRĘŻYNKA JEST na swoim miejscu cała i zdrowa wycieków płynu nie ma.
Czy mogły się wyrobić jakieś łożyska ,tuleje przy pedale ?? Czy sprężynka mogła stracić swoją sprężystość i dlatego nie odbija do końca??
Ktoś miał podobnie i wie co jest grane?

Ja miałem podobnie co do pedału że mogłem go jeszcze ok 2 cm nogą do góry podciągnąć i też niby wszystko wyglądało ok ale się okazało że sprężynka straciła już swoje właściwości i po wymianie na nową wszystko jest znowu ok

dziś już auto nie wysprzęgla . nie mogłem wrzucić biegu. Próbowałem odpowietrzyć ,ale nic nie pomogło. Pedał został w podłodze. Czy to możliwe że po 1,5 roku od wymiany coś znów padło ? Pompka, wysprzęglik ?

a jak robione było to odpowietrzyłeś sprzęgło ?? bynajmniej w mojej 147 poprzedni właściciel wymieniał sam sprzegło i tego nie zrobił , ja odpowietrzyłem i wszystko gra :)

a jak robione było to odpowietrzyłeś sprzęgło ?? bynajmniej w mojej 147 poprzedni właściciel wymieniał sam sprzegło i tego nie zrobił , ja odpowietrzyłem i wszystko gra :)

2 lata po wymianie jezdziłem i było ok. Dziś próbowałem odpowietrzyć (przy wysprzęgliku) ale nie pomogło

A guma na pompie sprzęgła jest cała ?

A guma na pompie sprzęgła jest cała ?

wężyk który odchodzi od pompki jest poniszczony przez stalową opaskę założoną na wężyk i króciec pompki.
Czy ten króciec- na który nachodzi wężyk gumowy powinien się obracać.?? U mnie obraca się on o 180 st. względem pionowej osi.

Może po prostu wężyk masz przetarty i układ się zapowietrza

też mam taką nadzieje że to tylko wężyk. Jutro go skrócę i zobaczymy. A co z króćcem na pompie ?? powinien się obracać ??

miej nadzieje że to nie ten wężyk co u mnie bo musiałem sprowadzać go z włoch cena jedynie 190zł

miej nadzieje że to nie ten wężyk co u mnie bo musiałem sprowadzać go z włoch cena jedynie 190zł

mowisz o gumowym wężyku co przychodzi z boku pompki na plastkiowy króciec? czy o tym przewodzie co go widać dopiero po wyciągnięciu pompy?

dziś skróciłem wężyk ale nie pomogło. Układ cały zapowietrzony. Pedał wchodzi do końca bez oporu.Odpowietrzenie przy wysprzęgliku nic nie pomaga nic nie leci z tego odpowietrznika ani płyn ani powietrze. tak jakby w ogóle nie było ciśnienia w układzie. Ma ktoś pomysł, która cześć sprzęgła do wymiany ??

mowisz o gumowym wężyku co przychodzi z boku pompki na plastkiowy króciec? czy o tym przewodzie co go widać dopiero po wyciągnięciu pompy?

chodziło mi o przewód co wchodzi bezpośrednio do wysprzęglika

Powinieneś go widzieć po otworzeniu maski

u mnie była malutka dziurka której prawie nie było widać

Amortyzatory
Powrót