• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pedał hamulca nie odbija do końca

Arbeldes

Nowy
Auto
147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina
Cześć,
Od kilku dni mam problem z pedałem hamulca w Belli.
Auto nie za każdym razem po wciśnięciu pedału hamulca nie odbija do końca a tak do 60-80% po czym trzeba go podważyć nogą.
Gdy pedał nie odbija auto nadal hamuje czyli hamulce pracują i świeci się światło stop.
Na wyłączonym silniku pedał działa prawidłowo - po kilku wciśnięciach staje się twardy a po odpaleniu auta pomału robi się miękki.
Temat pojawił się już z miesiąc, dwa temu ale stało się to tylko kilka razy a teraz powtarza się dość często i jest strasznie denerwujące.
Nie wiem czy ma to coś wspólnego, ale dwa miesiące temu mechanik wymieniał mi klocki z tyłu ( tarcze były jeszcze OK ) i wymienił też płyn hamulcowy - czy można tutaj szukać problemu? Złe odpowietrzenie hamulców, problem z płynem?
Znajomy natomiast sugeruje problem z pompą hamulcową/pompą ABS - ale to raczej ostateczność i drogi temat?
Zrobiło się cieplej i problem zaczął narastać, gdy było chłodniej to problem występował rzadziej - chociaż może to być czysty przypadek.
Bella to AR 147 1.9 JTDM 2007r.
Pomocy :)!
Pozdrawiam.

Na początek zrób jeszcze raz odpowietrzenie zaczynając od koła które jest najdalej od pompy hamulcowej. Może nie dokręcił odpowietrznika na jednym z zacisków albo go uszkodził.

W poniedziałek auto wjeżdża do fachury - zobaczymy co powie.
W pierwszej kolejności sprawdzimy odpowietrzenie hamulców, potem może przewód podciśnienia?
Przez telefon mechanik wspominał o sprężynie przy pedale hamulca - jest tam coś takiego, mogła pęknąć?

Ostatnia edycja:
Odkopuje,
[MENTION=36961]Arbeldes[/MENTION] udało Ci się rozwiązać problem?
Mam to samo, zaciski zregenerowane, przewody wymienione, płyn wymieniony a dalej to samo...

Cześć,
Szczerze? Sam nie wiem co to było.
Było podejrzenie pompy ABS, ale mechanik napsikał jakimś penetratorem w okolice pedału hamulca i problem od tego czasu póki co (odpukać) nie wrócił.
Powodzenia!

No to może gdzieś w okolicach pedału jest problem. Może warto podmienić pedał choćby z używki.

Amortyzatory
Powrót