- siedzę nad tym obecnie ale widze to ciemno, Unidiag , Alfadiag nie mają w swoich definicjach żadnego prostego parametru.
- jak miałem klopoty z samochodem , po ustawieniu rozrządu w warsztacie, to pojechałem do serwisu Boscha.
- po podpięciu diagnoskopu firmy DEC, taki napis widniał na skrzynce, diagnosta po chwili powiedział że mam przestawiony rozrząd o 1 ząbek.
- wizyta w innym warsztacie i rozebranie rozrządu potwierdziła ten fakt, tak jak na tym zrzucie.
- metoda wydaje sie prosta ale potrzebuje systematyki.
- przed oddaniem na wymiane rozrządu należy zrobić CAŁĄ diagnostykę, czyli zerowanie parametrów adaptacyjnych, pomiar czasu osiagnięcia zdolności regulacyjnych ( czyli moment jak ECU zmieni parametr TRA na biegu jałowym z 0 na ..... ), inne parametry według uznania, ale minimum to czas wtrysku, kat wyprzedzenia, kąt przepustnicy na biegu jałowym po osiągnięciu zdolności regulacyjnych.
- przy wymianie rozrządu nie nalezy wymieniać, zmieniać sondy lambda, przepływomierza, termostatu.
- po zmianie rozrządu wykonujemy powtórnie testy jak ww. i porównujemy.
- jak widać jest to dość żmudna metoda.
- a jak jest praktyka: a taka że próbujemy zmierzyć te parametry ale po tym jak coś szwankuje lub samochód właśnie wrócił po wymianie rozrzadu, pasków, pompy wodnej.
- odpowiadam że metoda w Alfadiagu pomiaru przyspieszenia to nie jest zbyt dobra metoda oszacowania poprawności ustawienia rozrządu.
- tak samo metoda z lampą stroboskopową.
- w tym modelu ECU czas wyprzedzenia może sie zmieniać z impulsu na impuls, tak ECU reguluje skład mieszanki a raczej Lambda regulation row 1.
- powoduje to, że impuls skacze od 5 stopni do 10 stopni.
- chyba pozostaje na zimnym silniku założyć blokady i pomierzyć czujnikiem zegarowym lub z w wzierniku czy kulka stoi na 0 stopni.
- ale jestem dobrej myśli że ktoś coś wymyśli.
p.s.
- wyczytałem na zagranicznym forum że oprócz diagnostyki spalin , przestawiony rozrząd bedzie powodował problemy z sonda lambda, statystyki sondy będą wykazywały wiecej impulsów do zera, brak podgrzania sondy lambda, tylko jak to sprawdzić.
- a raczej pytanie:
kto ma dobrze ustawiony rozrząd ?
- to podjade i pomierzę parametry.
--