Panewki - próba rozwiązania???

• Autor wątku Autor wątku ori
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ori

Guest
Witam ostatnio zaczeło mi gruchotać w silniku. Mechanik stwierdził że to panewki. Stało się to po wymianie oleju Mobil Super S 10W-40 i wymianie filtra filtron. Może gdyby wymienić olej na inny i na filtr orginalny to by cos pomogło??? Czy jak słychac juz ten dzwięk "panewkowy" to ta operacja nie ma sensu, może ten olej i filtr był jakis trefny.???

Pozdrawiam

olej tutaj juz nic nie pomoze. najlepiej zrobic panewki i miec spokoj

Rozbieraj jak najszybciej to może jeszcze z przepolerowaniem lub max. 1 szlifem wału się wyrobisz, jak tak dłużej pojezdzisz to może i na 2 szlif materiału zbraknąć.

własnie o to chodzi że dużo nie jezdziłem. Jak ten dzwiek sie pojawił to nie jeżdze, tylko jak usłyszałem koszty to probuje coś wykąbinować. Czyli wymiana oleju nic nie da szkoda. pozdrawiam

Mam pytanie, bo trochę mnie wkurzają te mity o awaryjności Alfy i próbuję wyciągać własne wnioski. O filtrach dopiero co temat...gdzieś ziarno prawdy jest, ale pytanie moje jest takie: czy nie miałeś zerwanego paska rozrządu wcześniej za twojego użytkowania, czy też za poprzednika?

Powiem tak, olej możesz zmienić i filtr na Mann, Knecht, UFI ale nie sądzę żeby to poprawiło sprawę, jak już się raz odezwały to problem będzie tylko sie nasilał.

nie miałem zerwanego paska i poprzednik raczej też nie. Miałem za to przykra sprawę, że przy wymianie oleju jeden mechanik przekręcił gwint, potem drugi nagwintował i dobrał nowy korek efekt straciłem cały olej z silnika szczescie ze stało się to pod blokiem. Przejechalem moze z 500 m kiedy sie zorientowałem. Nastepnie sam się za to zabrałem z tokarzem i wysztko było ok. Po przejechaniu 1000 km pojawił się ten nieszczesny dzwiek i teraz jestem w dupie :( przez niekompetentnych mechaników którzy prosta rzecz potrafią spieprzyć.

tak. a wie ktoś jak sprawdza sie cisnienie oleju i pompę oleju??? Pozdrawiam

tak. a wie ktoś jak sprawdza sie cisnienie oleju i pompę oleju??? Pozdrawiam

Wkrecasz zewnętrzny manometr w miejsce wykreconego oryginalnego czujnika cisnienia, pomiar najlepiej na najgrzanej oliwie do 90-100stopni przy wolnych obrotach i powyzej 4000rpm.

Napisz prosze jeszcze gdzie jest ten czujnik??? i jakie powinny byc mniej wiecej wartości. dzieki

Mam alfa od prawie 4 lat. Nie narzekałem aż do tego momentu. Co do filtra to wczesniej zakładałem orginał. Poprzednio wymieniałem na filtrona. i teraz też. Ten dzwięk nieszczęsny pojawił się po zmianie oleju i tym filtrze.

człowieku... nawet sie nie zastanawiaj!! chcesz wyda hmm 300zl panewki + robota czy 6000 na remont jak juz obroci panewke to masz pozamiatane jedynie najtaniej 2 silnik ale w nim tez lepiej wymienic na nowe panewki odrazu jak ja zrobiłem i koszt takiej zabawy to ponad 3.5 tys z nowym silnikiem...

Jak panewki to szlif wału. Jak szlif wału to coś trzeba wyrzucic żeby go zdemontować (silnik albo skrzynię). no i oczywiście komletny rozrząd + płyny i filtry

dales 3500 tys za wymiane panewek? :nhl_checking:

drogi silnik 2000zł stan bdb ale wiadomo panewki dla bezpieczenstwa tez wymieniłem na nowe :D 350zł olej 100 filtry rozrzad w poprzednim silniku miałęm wymienany niedawno wiec tylko przełozyłem sam pasek wymieniłem 100zł sprzegło 500 (wraz z łozyskiem tarcze nabijałem ) itp itd i sie uzbierało :D naszczescie znajomy to robił wiec pół darmo mi to zrobił :)) nie zastanawiaj sie tylko wymien panewki do póki nie jest zapóźno

Amortyzatory
Powrót