• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

paliwo w oleju

W

wind

Guest
witam koledzy, pomóżcie, dopadła mnie kolejna awaria, tym razem mam paliwo w oleju. doczytałem się że przyczyną może być sonda lambda albo nieszczelności na tłoku. sondę wymienię ale czy jedynym sposobem na nieszczelności w silniku jest pomiar kompresji. wiem że pojawiła się sugestia że to może być wtryskiwacz. chciałbym te przyczyny zniwelować zanim wymienię olej. silnik chodzi równo jak jest zimny, brak mu mocy i reaguje na pedał jak się zagrzeje, przy starcie było czuć paliwo/jednak teraz objaw zniknął/ . Na lpg nie próbuję najpierw muszę się uporać z tym paliwkiem.:confused:

witam koledzy, pomóżcie, dopadła mnie kolejna awaria, tym razem mam paliwo w oleju. doczytałem się że przyczyną może być sonda lambda albo nieszczelności na tłoku. sondę wymienię ale czy jedynym sposobem na nieszczelności w silniku jest pomiar kompresji. wiem że pojawiła się sugestia że to może być wtryskiwacz. chciałbym te przyczyny zniwelować zanim wymienię olej. silnik chodzi równo jak jest zimny, brak mu mocy i reaguje na pedał jak się zagrzeje, przy starcie było czuć paliwo/jednak teraz objaw zniknął/ . Na lpg nie próbuję najpierw muszę się uporać z tym paliwkiem.:confused:
Możliwości pojawienia się benzyny w oleju są trzy:zbyt bogata mieszanka;nie palenie na któryś z cylindrów;stała jazda na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem.Pierwsze to sonda,drugie świece,zawory itd,trzecie termostat(latem raczej odpada)

Możliwości pojawienia się benzyny w oleju są trzy:zbyt bogata mieszanka;nie palenie na któryś z cylindrów;stała jazda na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem.Pierwsze to sonda,drugie świece,zawory itd,trzecie termostat(latem raczej odpada)
czyli dobry trop, zobaczę jak po wymianie sondy i pomierzeniu ciśnienia w cylindrach:Dtylko jak już jest to paliwo w oleju to trudno ocenić leje czy nie, a tak wymieniać olej tylko dla zasady to porażka:mad:

ale wymienic olej bym radził poliwo bardzo go rozrzedza,pamietam mialem dawno temu seata malage i nie bylo madrego na ta przypadlosc, miala wymieniane pierscienie swiece i to samo, olej dwa razy w roku wymienialem w koncu jej przeszlo inie wiem do dzis co to bylo podobno kanal wydechowy przytkany

ale wymienic olej bym radził poliwo bardzo go rozrzedza,pamietam mialem dawno temu seata malage i nie bylo madrego na ta przypadlosc, miala wymieniane pierscienie swiece i to samo, olej dwa razy w roku wymienialem w koncu jej przeszlo inie wiem do dzis co to bylo podobno kanal wydechowy przytkany
Dokładnie tak.Olej wymień natychmiast.Chyba że spieszysz się do remontu silnika..

A czy wykręcałeś świece i je dokładnie oglądałeś?
Jeśli nie, to zrób to i napisz, co zobaczyłeś.

A czy wykręcałeś świece i je dokładnie oglądałeś?
Jeśli nie, to zrób to i napisz, co zobaczyłeś.
wykręcałem bo wcześniej mi rozwaliło kolejną świecę,/ już raz tak miałem to mi elektroda wpadła niżej,/ teraz wyjąłem całą świecę i sprawdzałem pozostałe ,wyjarało cewkę i połowę instalacji , więc paliwo może być od czasu tamtej awarii. Dlatego pisałem że to kolejna awaria.:mad:

Ale rozumiem, że awaria została usunięta i teraz wszystkie świece palą, jak należy?

Ale rozumiem, że awaria została usunięta i teraz wszystkie świece palą, jak należy?
tak palą ok, , dzisiaj po rozmowie z moim mechanikiem ustaliłem,,,,,,,,,,,,ze to mogą być skutki poprzedniej awarii, więc wymienię olej i zobaczymy czy będzie się coś dalej złego działo czy nie. I jadę na sprawdzenie ciśnienia w cylindrach, wtryskiwaczy i sondy.:D

Paliwo w oleju cd

Po podpięciu do kompa mam błędy P130, P201, P204/to jakieś obwody wtryskiwaczy na 1 i 4 cylindrze .Olej wymieniony ale dalej czuć paliwo.Teraz nie wiem czy to zapach z poprzedniego lania czy to jakieś nowe paliwo leje.przejechałem 50 km,ponieważ miałem lekki wyciek z korka spustowego to nie wiem czy stan oleju wzrasta ale wydaje się lekko rozrzedzony Silniczek pracuje idealnie,żadnych stuków, żadne niepokojące kontrolki się nie zapalają. Jak jakiś wariat latam i sprawdzam bagnet i wącham:mad: cholera co to jest.

A jak tam sie ma spalanie? Nie pali Ci wiecej? Może na któryms z cylindrów nie spala paliwa stąd czug go w oleju, albo zalewa ci silnik - bogata mieszanka.
zawsze paliła sporo więc teraz też z 12 gazu bierze ale silniczek chodzi równiutko, żadnych stuków, bo mułowaty to jest i owszem ale tylko przy ruszaniu, potem idzie jak trza:mad:

sprawdz pierscienie gładz na cylindrach moze komputer podaje za duzo moze jezdzisz na zimnym krotkie odcinki mozliwosci milion

dzis obwochałem u mnie w jtd olej na bagnecie i czuc go sadzą. Mysle, że zawsze w jakims stopniu olej bedzie smierdział troche paliwem, w końcu nigdy wszystko na 100% nie jest szczelne. Jeszcze sprawdze jak to pachnie w T.S, ale teraz mogą byc z tym problemy ponieważ prawdopodobnie mam walnietą sonde i zalewa mi silnik że aż rura jest tak czarna jak w starym mietku na rope.

Witam, ja mam ten sam objaw. Jak wyjmę bagnet to czuć paliwem. Na korku od oleju mam budyń. Robię krótkie trasy z domu do pracy na odcinku 4km. Temperatura zagrzewa się do 70 stopni. Olej wymieniałem miesiąc temu! na Mobil 5W50 i był 3/4 skali bagnetu. Teraz jak sprawdzam na zimnym to olej wyszedł poza skalę i śmierdzi benzyną. Mam prawdopodobnie uszkodzoną sondę bo pali mi 23 litry benzyny :eek:. Sondę już zakupiłem BOSCH o numerze 0 258 006 190 i jadę w poniedziałek do mechanika na wymianę sondy i oleju. Zrobię trochę kilometrów i sprawdzi się czy winą za paliwo w oleju była sonda. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał proszę o komentarze.

Amortyzatory
Powrót