Paliwo ON, co to jest?

kejml90

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 16V
Ostatnio tankowałem na Orlenie zwykły ON i postanowiłem też uzupełnić karnister. Dziś tak z ciekawości zerknąłem do środka i co widzę? Może mi to ktoś wytłumaczyć. Jakieś dodatki zimowe zmieniają kolor, czy o co chodzi? Karnister był na 100% czysty. Pozdrawiam
WP_20160112_007.jpg

A weź przelej to do jakiejś butelki przezroczystej???????
Bo na ten moment to dno kanistra zmienia kolor

Tak się na to patrze to oryginal Orlen, czy franczyza?????????
Gdzieś tam jeszcze wyczytałem, że na tej samej stacji kolory zależne są od poszczególnych zrzutów paliwa i jak stacja nie kombinuje to nie ma wpływu na ten kolor.
Nigdy nie tankuje się podczas zrzutu, to po pierwsze i stacja nie musi kombinować żeby kolorek zmieniony.
Powiedzmy ze dobrze się znam na paliwach Orlenu ;)

Ja nie tankuję na orlenie. W takich temperaturach jak obecnie parafina nie powinna się wytrącić. Brudny kanister, brudna cysterna, brudne zbiorniki albo do dupy paliwo. Obstawiam te ostanie. Znajomy na flotę cystern i wozi paliwo dla Lotosu i Orlenu. Kiedyś powiedział że po Orlenie w cysternie zawsze zostaje na dnie jakaś maź, brud, szlam a po Lotosie nie ma takich rzeczy.
https://www.youtube.com/watch?v=PaVWTtG8Zgc&feature=youtu.be

U nas na bazę do samochodów przywożą właśnie taką niebieską ropę. Śmierdzi gnojem i mój axor na niej nie chce jechać. Po tankowaniu na orlenie jest już ok. Osobówkę tankuję na lukoil i nie mialem nigdy problemów. W zeszłym roku -17 teraz -13 odpala i nic nie marznie. Filtr paliwa czysty.

Ma 2 lub 3 filtry, które na 100% wszystkiego nie wyłapią. Parę razy wymieniałem filtry i wiem co tam siedzi
Ten film jest nic nie wart, ale weźmy go pod lupę
https://www.youtube.com/watch?v=QeFF0PfFyi4
Na orzeczeniach z rafinerii masz temperaturę mętnienia i zablokowania filtra, druga jest nic nie warta, bo pierwsza oznacza kiedy zaczyna się kasza robić.
I po filmie widać że wygląda to mniej więcej tak(mogę pomylić się o 2 stopnie)
Topaz -34 i -33
Statoil -28 i -32
Lotos jak wyżej
Verva -8 i -17
Reszta-10 i -20
A teraz dlaczego film jest nic nie wart, bo dla BP paliwo dostarcza Lotos, a w 2013 roku paliwo jakie jest pokazane w Topazie miał tylko Orlen i raczej pokazuje niekompetencję kierownika stacji, a nie jakość paliw

Ja mam zatankowanego diesla z Orlenu lub Intermarche (tez im Orlen dostarcza), i fakt faktem nie stałem nigdzie dluzej na ostrym mrozie, raz tylko Alfa stala przy -13 przez 4h ale palila i jezdzila bez problemu. Osobiscie z paliwami Orlenu nie mialem nigdy problemu, a z Lotosem mam zle wspomnienia (zarówno jesli chodzi o benzyne, jak i olej silnikowy). A dużo moim zdaniem zalezy od stacji tak naprawde. Bo Orlen Orlenowi nie rowny, tak samo jak Shell czy BP.

Wlewacie do baku jakies dodatki do diesla tak w ogole?

nie wlewam ,verwe tankuje zawsze i nic sie nie działo w tamtą zime:))zawsze ten sam orlen

Na markowych stacjach jedyny problem jaki może się pojawić to zbyt późno zamówiona dostawa lub za duża ilość nie odpowiedniego paliwa do panujących warunków, jak masz w dołku powiedzmy 24 tysiące i dolejesz 6 arktycznego to gówno to da

Amortyzatory
Powrót