• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

palący się airbag na konsoli

• Autor wątku Autor wątku artur_sto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    airbag
A

artur_sto

Guest
Witam

mam problem z palącą się kontrolką airbagów
z fiatecu scan wyszło że :
Airbag kurtyna, lad wybuch ze strony kierowcy - wartość zbyt wysoka - przerywany /obecny ciągły
dodam że nie miałem wypadku
wygląda jakby kostka nie stykała
Tylko gdzie tej kostki szukać
wyszukałem na forum że w bagażniku od strony kierowcy ale u mnie nic tam nie ma pod poszyciem
Dzięki za pomoc

To za pewne źle szukałeś. Ja widziałem takie złączki jak rozbierałem także jeszcze raz czeka Cię praca.

Nie zaszkodzi sprawdzić bezpiecznika poz. nr.2 10A

A niby w jakim celu sprawdzać ma bezpiecznik ? Kurtyny są bezpośrednio podłączone do centralki a nie przez bezpieczniki. Jedynie jest złączka która jest częstym problemem.

To za pewne źle szukałeś. Ja widziałem takie złączki jak rozbierałem także jeszcze raz czeka Cię praca.

To bardzo prosze podpowiedz gdzie ta kostke znajde zdjelem pol poszycia z lewej strony tyl jedyna kostke jaka tam znalazlem to od absu podlaczona pos lampa

- - - Updated - - -

To bardzo prosze podpowiedz gdzie ta kostke znajde zdjelem pol poszycia z lewej strony tyl jedyna kostke jaka tam znalazlem to od absu podlaczona pos lampa

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

A niby w jakim celu sprawdzać ma bezpiecznik ? Kurtyny są bezpośrednio podłączone do centralki a nie przez bezpieczniki. Jedynie jest złączka która jest częstym problemem.[/QUOT

Tak jak w instrukcji bezpiecznik opisany nr 2 10A odpowiada za całą instalację air bag również za owa centralkę o której wspominasz.

Ale nadal nie widze powodu po co sprawdzac bezpiecznik ? Przeciez kolega sie laczy ze sterownikiem.

Nad ranem Ci pokaze gdzie szukac zlaczki.

Wysłane z mojego GT-I9000

U mnie świeci sie poducha ale nie zczytuje błędu jutro musze przyjżeć się bezpiecznikowi i złączce

Prawa strona w bagażniku a nie lewa. Jak już ktoś napisał..."za taką jakby zatyczką plastikową mocowana na śrubkę - nie trzeba zdejmować tapicerki"

Ostatnia edycja:
U mnie w 156fl miałem ten sam problem... Pod fotelem pasażera jest skrzynka w której jest wtyczka z poduchy. Poruszaj z nią, minie pomogło.

Po co kombinowac pod fotelem jak FES ewidentnie podaje ze to kurtyna.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Prawa strona w bagażniku a nie lewa. Jak już ktoś napisał..."za taką jakby zatyczką plastikową mocowana na śrubkę - nie trzeba zdejmować tapicerki"
Kurtyna po stronie kierowcy ma złącze z lewej strony bagażnika - powinna być za trójkątną zaślepką ale często wypada i gdzieś tam luzem lata.

- - - Updated - - -

U mnie w 156fl miałem ten sam problem... Pod fotelem pasażera jest skrzynka w której jest wtyczka z poduchy. Poruszaj z nią, minie pomogło.
Jak kurtyna to kurtyna a nie boczna kierowcy!

Kurtyna po stronie kierowcy ma złącze z lewej strony bagażnika - powinna być za trójkątną zaślepką ale często wypada i gdzieś tam luzem lata.

Nie wiem, ale u mnie dwie kostki od prawej i lewej są po prawej stronie pod plastikiem przykracanym na jedną śrubkę. Być może były jakieś zmiany w trakcie produkcji.

kobe83 wg instrukcji EPER w autach po FL w Sportwagon jest po osobnych stronach. Być może Sedan ma tak jak piszesz.

Byc moze. Szkoda tylko ze w pierwszym poscie kolega nie okreslil czy ma SW czy sedan. Wiem ze ma tylko "156JTD".

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

I mnie spotkała ta przykra przypadłość, że zapaliła się kontrolka Airbag...
Czytając forum postanowiłem zacząć od sprawdzenia kostek. Odłączyłem akumulator, odczekałem i zabrałem się za robotę. Tak jak ze znalezieniem kostki pod siedzeniem pasażera nie było problemu tak kostki pod siedzeniem kierowcy zlokalizowac nie mogłem. Po prostu jej tam nie ma. Gdzie szukać pozostałych kostek? Czy w wersji z 2. poduszkami kostka od AirBagów jest tylko pod siedzeniem pasażera?
Moja 156 jest sprzed FL i mam tylko 2 poduszki.
Jakieś jeszcze sugestie macie zanim podepnę auto pod komputer celem dokładniejszego zlokalizowania usterki?

Jak masz tylko 2 poduszki to nie masz co szukać pod fotelami bo przecież w fotelach nie masz poduszek. Pod pasażera mogłeś znaleźć jedynie od czujnika obecności.

Także tylko przy taśmie w kierownicy albo pod ozdobą pasażera.

Super, dzięki za nakierowanie.
Teraz tylko pozostaje pytanie jak dobrać się do wspomnianych przez Ciebie kostek. Tak jak do kostki od airbaga kierowcy znajdę jakiś opis (bo już widziałem opisy (de)montażu kierownicy na forum-zakładam, że gdzieś tam po drodze jest tak kostka) to niebardzo wiem jak rozebrać ozdobę pasażera jak to nazwałeś. Czy gdzieś na forum(w internecie) jest opis? Nie mogę znaleźć.

Amortyzatory
Powrót