Padający wariator, a hałas w kabinie

Luktoja

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2003 FL 1.8 TS
Na 90% pada mi wariator. Jest klekotanie i specyficzne warczenie silnika. Pytanie do użytkowników, którzy mieli taką usterkę: czy padający wariator przekłada się na to, że podczas jazdy jest dużo głośniej w kabinie? Próbuję zlokalizować co jest powodem tego że w środku powyżej 2.500 obrotów nie da się wyrobić z hałasu, ale nie mam pojęcia... Wydech sprawny.

Pytanie z innej beczki. Czy mogę wymienić/zregenerować sobie wariator, a potem za jakiś czas wymienić rozrząd, czy muszę (lub powinienem) rozrząd z wariatorem zrobić jednocześnie?

Ostatnia edycja:
wariator az tak nie halasuje ,wiec szukaj innej przyczyny a jesli mozesz nagraj filmik i wrzuć go tutaj ,wariator mozesz wymienic osobno tylko to dodatkowe koszty ,no chyba ze sam wymienisz to odchodzi robocizna

Ostatnia edycja:
Pytanie z innej beczki. Czy mogę wymienić/zregenerować sobie wariator, a potem za jakiś czas wymienić rozrząd, czy muszę (lub powinienem) rozrząd z wariatorem zrobić jednocześnie?

Wszystko zależy od przebiegu tegoż rozrządu. Jeśli wiesz kiedy był wymieniany, wiesz ile mu zostało do końca, to wymień sam wariator (oczywiście jeśli wszystko robisz sam).

Nie, nie, ja się za to nie łapię. Podjadę do Pablo jak wróci z urlopu :) rozrząd w ASO wymieniany jakieś 4 lata i 40.000 km temu (małe przebiegi robiła). Chyba będę wymieniał wszystko razem w tym roku, chociaż plan był taki żeby wymienić w przyszłym... kuźwa ale ta głośność pracy. Skąd to się bierze? Na jakich obrotach/prędkościach u Was robi się głośno w kabinie, tak że zaczynacie na to zwracać uwagę?

Rozrząd wymienia się co 5 lat lub po przebiegu 60000km. 40000 przejechane i nie będziesz tego robił sam więc lepiej wymienić wszystko za jednym zamachem. Weź kamerkę do kabiny i nagraj filmik. Hałas może generować wiele podzespołów, ale główną przyczyna zazwyczaj są łożyska piast-sty.

Amortyzatory
Powrót