[159] P0420 w 1.8 Mpi

Andrzej78500

Użytkownik
Auto
Focus MK3 FL 1.5 TDCI, 159 1.8 FL
Witam,
Mam problem ze 159 1.8 mpi z błędem P0420. Problem objawia się wyskakującą kontroką Check engine - po podłączeniu pod komputer błąd P0420. Po wykasowaniu i zrobieniu jakiś 100 km błąd niestety powrócił... Podejrzewam uszkodzenie którejś z sond lambda - załączniku wykres pracy.
Czy ktoś mógłby utwiedzić mnie w przekonaniu, że mam rację ?

Dzięki.
Pokaż załącznik 123.rar

ps. Auto nie ma instalacji LPG - jeździ na razie na samej benzynie - więc zła mapa LPG odpada.

Już raz na tego posta odpisałem, ale chyba net nie zatrybił i nie poszło :D
Spójrz na wykresy. Wykres z sondy za katem jest zbliżony do sondy nr 1. Co oznacza, że najprawdopodobniej katalizator nie spełnia już swojej funkcji.

Już raz na tego posta odpisałem, ale chyba net nie zatrybił i nie poszło :D
Spójrz na wykresy. Wykres z sondy za katem jest zbliżony do sondy nr 1. Co oznacza, że najprawdopodobniej katalizator nie spełnia już swojej funkcji.

hmm, auto ma 103 tys przebiegu - raczej autentyczny. Czy to możliwe żeby już był katalizator do wymiany ?

hmm, auto ma 103 tys przebiegu - raczej autentyczny. Czy to możliwe żeby już był katalizator do wymiany ?
Możliwe, różne usterki mogą przyczyniać się do przyspieszonego zużycia. Jesteś pewny przebiegu?

W grę wchodzi jeszcze usterka sondy za katem, nie wiem co bardziej prawdopodobne. Trzeba by zdemontować katalizator i go obejrzeć.

Możliwe, różne usterki mogą przyczyniać się do przyspieszonego zużycia. Jesteś pewny przebiegu?

W grę wchodzi jeszcze usterka sondy za katem, nie wiem co bardziej prawdopodobne. Trzeba by zdemontować katalizator i go obejrzeć.

We wtorek jestem umówiony na Examiner w aso, to powinno być już wiadome. Tak - przebieg raczej oryginalny, auto kupione w Belgii od pierwszego właściciela.

Examiner nic więcej Ci nie powie niż te logi, które zrobiłeś.

Jeżeli ktoś by miał podobny problem - Rozwiązałem go poprzez emulator sondy lambda nr 2 ( za katalizatorem ).

Czyli masz zużyty katalizator :)

Amortyzatory
Powrót