P0101, P0704, P0203 - Czy to wina przepływomierza?

Tomunia

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GT 170hp
Witam, wczoraj podczas 300km wycieczki jadąc w korku na zakopiance odczułem na 1,2 biegu lekkie mikro szarpnięcie przy dodaniu gazu i tak co jakiś czas. Wieczorem przed samym końcem podróży wywaliło check.

Wpiąłem na kompa i pojawiło
180073-p0101_p0704_p0203_czy__wina_przeplywomierza_-b_d.jpg
się

wykasowałem błędy dzisiaj jeździłem po mieście autem i nic nie wskoczyło po podpięciu pod kompa także brak błądów. Czasem na wolnych obrotach widać mikro szarpnięcie obrotami?
Ostatnio dużo jeździłem po piaszczystych terenach morze i wsie czy podejrzewać że filtr powietrza brudny?

czy przepływomierz jest uszkodzony?
Proszę o jakieś sugestię także co to błędu 3 wtryskiwacza?

Załączniki

• błąd.jpg
    błąd.jpg
    80.4 KB · Wyświetleń: 246
Troszkę pogmatwałeś opis, ale jeśli szarpie bardzo delikatnie przy dodawaniu gazu (raczej gwałtownym) to skłaniam się ku wtryskowi tak jak z resztą Ci błąd wywalił. Na dobry początek możesz po jeździe jak silnik będzie miał 90st. sprawdzić korekty na wtryskach na jałowych obrotach (wrzuć screen-a).

1.Czy auto puszcza bąka przy odpalaniu na zimny?
2.Czy przy rozgrzanym jak dasz w palnik tak na 3500obr/min kopci?
3.Czy straciło na mocy?
4.Screen z masa powietrza zmierzona/oczekiwana.

Potem będziemy wróżyć :)

Kolego co do tego szarpania, to na 100% masz znany przypadek słabego styku we wtyczce przy 3 wtryskiwaczu (P0203). wypnij tą wtyczkę i zdejmij z niej taką różową "wsuwkę". Wtedy będziesz miał dostęp do metalowych styków, podociskaj je mocno śrubokrętem do środka wtyczki i złóż wszystko z powrotem. Będzie git
attachment.php

Załączniki

• IMG-20120915-00281.jpg
    IMG-20120915-00281.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 892
Troszkę pogmatwałeś opis, ale jeśli szarpie bardzo delikatnie przy dodawaniu gazu (raczej gwałtownym) to skłaniam się ku wtryskowi tak jak z resztą Ci błąd wywalił. Na dobry początek możesz po jeździe jak silnik będzie miał 90st. sprawdzić korekty na wtryskach na jałowych obrotach (wrzuć screen-a).

1.Czy auto puszcza bąka przy odpalaniu na zimny?
2.Czy przy rozgrzanym jak dasz w palnik tak na 3500obr/min kopci?
3.Czy straciło na mocy?
4.Screen z masa powietrza zmierzona/oczekiwana.

Potem będziemy wróżyć :)

auto ma moc, puści dymką jak jest mocny but przy zapalaniu nie dymi.
postaram się zrobić screen, która pozycja z angielskiego odpowiada za masę powietrza?

- - - Updated - - -

Kolego co do tego szarpania, to na 100% masz znany przypadek słabego styku we wtyczce przy 3 wtryskiwaczu (P0203). wypnij tą wtyczkę i zdejmij z niej taką różową "wsuwkę". Wtedy będziesz miał dostęp do metalowych styków, podociskaj je mocno śrubokrętem do środka wtyczki i złóż wszystko z powrotem. Będzie git
180094-check_czy__przeplywomierz_-img_20120915_00281.jpg

czyli 3 wtrysk to będzie ten przedostatni stojąc przodem do silnika? czyli liczymy od lewe 1,2,3,4? bo nie chcę złej wtyczki ruszać.

Ostatnia edycja:
nie mogę znaleźć w programie nic o nazwie air mass wrzucam to co udało mi się wykresować....podczas jazdy.
attachment.php

Załączniki

• wykressyyy.jpg
    wykressyyy.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 373
Desired intake air quantity
Intake air quantity
Engine speed

odpal te trzy parametry. Pojeździj na różnych obrotach/obciążeniach
zapodaj wykres i najlepiej zrzuć loga z wartościami to się lepiej to czyta

hej, po dociśnieciu styków we wtyczce do 3 wtryskiwacza pękła mi ta różowa "wsuwka" jak ją zakładałem z powrotem:/
ktoś wie czym może skutkować jej brak? strasznie lichy ten plastik:(

Amortyzatory
Powrót