Ozdobne nakładki na błotniki

bimsky

Nowy
Auto
Toyota Camry + 75 3.0M
Zakupiłem ostatnio używane nakładki na błotniki do alfy 75 i nie mam pojęcia, jak je zamontować. Seryjnie były najprawdopodobniej zamocowane na nitach, ale nie bardzo uśmiecha mi się dziurawienie blachy. ;) Czy można do tego celu użyć jakiegoś dobrego kleju? Żeby w razie czego możliwy był demontaż owych nakładek... Jeśli tak, to jakiego kleju użyć, gdzie go szukać i ile taki kosztuje?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam , tak są montowane na nity klejenie to zły pomysł , pogubisz i będzie po zakupie

Właśnie dlatego pytam o dobry klej. To rozwiązanie tymczasowe, gdyż planuję za jakiś czas zrobić mojej alfie kompletny remont blacharski (na zdjęciach być może widać, że nie jest ona w jednym kolorze, co więcej alfa rosso to nie przypomina). Wówczas po przywróceniu staruszce oryginalnego blasku zamocuję to na nity bądź śrubki. Nie widzę sensu nitowania tego do zardzewiałych błotników. ;)

Do zardzewiałej blachy będzie trudno przykleic a jak się nawet uda to jak oderwac bez uszkodzeń blachy?

Ale kto powiedział, że oderwać bez uszkodzeń? Będą naprawiane błotniki oba tylne, cała karoseria dostanie oryginalny alfa rosso i wtedy zamierzam zrobić to na nity. Póki co chciałbym to zrobić trwale we własnym zakresie.

Myślę , że klej montażowy do listew przypodłogowych byłby dobry można go usunac nozykiem dosyc szybko wiaże i jest trochę plastyczny więc szybko nie odpadnie ale jak kazdy klej stażeje się ale 6 msc wyttrzyma, przy klejeniu posmaruj dwie sstrony klejena ,zetknij ze sobą potem rozłącz po chwili złącz i ściśnij jakimś klipsem w kilku miejscach , chyba tyle a klej jest w tubie do pistoletu wyciskacza

Wielkie dzięki. Pistolet do wyciskania mam, klej zapewne też się znajdzie gdzieś w domu. Mam je kleić tylko na dolnej krawędzi czy na górze też? Na razie jestem w trakcie szlifowania i lakierowania magicznych nakładek (lakier metodą prób i błędów już znalazłem, pasuje niemalże idealnie, jest odrobinkę ciemniejszy, ale jak już mówiłem, planuję kompletny remont). Jak już będą równo pomalowane, zrobie polerowanko i można będzie zakładać. Jestem zadowolony, bo nareszcie mam te nakładki (do tej pory albo nie miałem funduszy, albo nikt nie chciał mi ich sprzedać). Gdy skończę z nimi walczyć, pokażę na forum, co udało mi się osiągnąć.

Klej punktowo pecynkami tylko to ściśnij jakimiś klamrami a najlepiej ściskami stolarskimi

Jutro zrobie malowanko, a za klejenie może w środę lub czwartek. W przyszłym tygodniu wszystko powinno być już poskładane. :)

Jestem ciekawy jakie to nakładki bo były conajmniej 2 rodzaje

Są to nakładki z 2.0 ts, nachodząde na listwy na progach, które również zakupiłem. Od zawsze mi się podobały, a z początku w ogóle nie wiedziałem, że są nakładkami. ;) Myślałem, że ktoś po prostu źle naprawił moją alfę, że ma takie gładkie błotniki. ;)

Jeszcze będzie trzeba kupić większe koła, bo trzynastki wyglądają troche obciachowo (w serii, w moim modelu takie montowali).

oddałbym 5 felg orginalnych 14 alusy ale za daleko mieszkasz . oddałbym za darmo w dobrym stanie

Ostatnio dużo jeżdżę po kraju (studia zaczynam niebawem ;)). Na ile śrub są te koła? W mojej niestety mam tylko 4 (śruby) , nad czym ubolewam. :( Ciężko znaleźć ładne koła w dobrej cenie z otworami 4x98.

Mimo wszystko dzięki za dobre chęci. :)

Moje są 5X98 , dziwne że twoja ma 4X98 jak w 155 i jeszcze może masz dzieloną kanapę z tyłu idojście do bagażnika ?

Nie, kanapa jest jednolita i nie da się jej rozkładać. Jest przegroda między kanapą a bagażnikiem. A 4x98 były w modelach 1.6 i 1.8 ie bodajże. Ja mam 1.8 ie właśnie...

75andrew155 napisał:
Moje są 5X98 , dziwne że twoja ma 4X98 jak w 155 i jeszcze może masz dzieloną kanapę z tyłu idojście do bagażnika ?

Wolnossace rzedowki+mniejszy diesel mialy 4x98, pozostale mocniejsze wersje 5x98. Po wprowadzeniu II serii a wraz z nia TSa otrzymal on piasty, hamulce, szpere, itp z mocniejszych wersji.

75andrew155 napisał:
oddałbym 5 felg orginalnych 14 alusy ale za daleko mieszkasz . oddałbym za darmo w dobrym stanie

Chetnie zaopiekowalbym sie takimi felami :wink: . Gdzie trzeba sie po nie zglosic?

Felgi są z mojej pierwszej 75 turbo razem z oponami które są do wywalenia, oddam posiadaczowi 75 a nie do handlu. Odiór osobisty i tylko 75 ką w Warszawie a konkretnie na mojej działce pod Warszawą mam też wiele innych części też do oddania tylko użytkownikom a nie handlarzom,

75andrew155 napisał:
Felgi są z mojej pierwszej 75 turbo razem z oponami które są do wywalenia, oddam posiadaczowi 75 a nie do handlu. Odiór osobisty i tylko 75 ką w Warszawie a konkretnie na mojej działce pod Warszawą mam też wiele innych części też do oddania tylko użytkownikom a nie handlarzom,
Wiele innych części? Jakich, jeśli można wiedzieć? Gdyby nie fakt, że mam 4x98 wziąłbym te felgi z wielką chęcią. A Warszawa wcale nie jest daleko ode mnie. ;) Dwie godziny drogi. Ostatnio byłem na lotnisku po rodziców, co prawda nie alfą, ale byłem. Może da się przełożyć koła (w sensie te ze śrubami, na których są z przodu tarcze) z mocniejszej wersji do 1.8 ie?

Cały silnik 1.8 turbo Zawieszenie przód i tył , wał , osprzęt silnika 2 komplety instalacja wiązki elektryczne całe nadwożie wywaliłem razem z szybami dostał strzała w dupala drugi raz i już nie przeżył więc kupiłem drugą 75 turbo tylko kolor koszmarny ale jeżdzi super . kiedyś miałem trzeci silnik turbo ale go zapieprzyli złomiarze :lol:

Amortyzatory
Powrót