[159] Ozdobna końcówka wydechu Alfa 159 1.9JTDm

Goora nie spiesz sie tak z tą wymianą tych końcówek bo nie zdążę obejrzeć jak jest teraz u Ciebie
tzn. jak to zrobił LukMazur bo taki sam efekt chcę osiągnąć

Nikoś, spokojnie :) Nie spieszy mi się. Chcę to ogarnąć na wiosnę. Teraz to i tak nie ma co grzebać takich rzeczy przy aucie.
Jak wygląda u mnie masz na drugiej fotce, bo to moja, ale rozumiem, że chcesz zobaczyć na żywo.

Teraz też jest fajnie, ale docelowo chciałbym żeby było jak na ostatnim zdjęciu.

Nikoś, spokojnie :) Nie spieszy mi się. Chcę to ogarnąć na wiosnę. Teraz to i tak nie ma co grzebać takich rzeczy przy aucie.
Jak wygląda u mnie masz na drugiej fotce, bo to moja, ale rozumiem, że chcesz zobaczyć na żywo.

Teraz też jest fajnie, ale docelowo chciałbym żeby było jak na ostatnim zdjęciu.

powiem Ci że miałem jedną 90-kę misiową i wygląda na żywo extra i to wystarczy jeśli chcesz zrobić na dwie strony
ale obawiam się że tak jak na ostatniej fotce może już wyglądać karykaturalnie
to twój wybór to tobie ma się podobać nie mnie

No każdemu się podoba co innego. Wiadomo :)
A może Misiek zrobisz jakąś limitowaną edycję 100 mm, to biorę od razu ;)?

proponuje jakas rynienke 1m srednicy ale to dla tunerow BedzieszMiałWydatki
No i musiałeś, nie? Temat już był przerabiany w wątku o felgach, ale Ty chyba na prawdę musisz czasem wyjść z domu się przewietrzyć...

To ostatnie zdjęcie to fotka dedykowanego Ultera, więc sugerujesz, że wszyscy, którzy go zamontowali uskuteczniają "wieśtuning"?

chyba mnie nie zrozumiales bo nic zlego nie mialem na mysli

leopiej faktycznie czasami nic nie pisac. Glupi zart ale na internecie wszyscy sobie po sojemu interpretuja

Ok, sorki. Po prostu w innych wątkach naczytałem się wypowiedzi niektórych fanatycznych użytkowników, którzy raczej odpychają człowieka od tego forum i wrzuciłem Cię do jednego wora razem z nimi. "My bad".
Widać ciśnienie mi się za wysoko podniosło, więc lepiej idę się wyspać ;)

Tak, z ciekawości, wasze końcówki "miśkowe" mają dokładnie 90 mm, mierzył ktoś ? Bo moja ma 85 mm, a sprawdzałem chyba ze 100 razy. Hmm... może dlatego mi tak trochę opada w dół..

koncowki ala 90 mm maja dokladnie 89 mm na zewn a 84 mm wewnatrz,kazda koncówka jest wykonana tak samo,poprostu poświeć chwile i pokombinuj gornymi wkretami,a dolnym docisnij ja tylko

żeby dobrze pasowała na górze trzeba w niej wyciąć taki półokrąg by weszła głębiej, bo tak to strasznie wystaje;)

koncowki ala 90 mm maja dokladnie 89 mm na zewn a 84 mm wewnatrz,kazda koncówka jest wykonana tak samo,poprostu poświeć chwile i pokombinuj gornymi wkretami,a dolnym docisnij ja tylko
Tak też myślałem że kolega zmierzył średnicę wewnętrzną

przepraszam 85 wewnatrz bo scianka 2mm,luk nie jest to konieczne przy 90 mm.Zreszta róznie tez sa tłumiki zamontowane,jedni maja glebiej innym bardziej wystaja.

Dobra, dobra tak się tylko z ciekawości zapytałem ;)
Musze jeszcze coś pokombinować, bo średnio mi to się podoba, trochę za bardzo wystaje, i zwisa w dół. Ale to moje subiektywne odczucie.

Oceńcie sami:
końcówka (1).JPG

Załączniki

• końcówka (2).JPG
    końcówka (2).JPG
    104.4 KB · Wyświetleń: 175
Dobra, dobra tak się tylko z ciekawości zapytałem ;)
Musze jeszcze coś pokombinować, bo średnio mi to się podoba, trochę za bardzo wystaje, i zwisa w dół. Ale to moje subiektywne odczucie.

Oceńcie sami:
Pokaż załącznik 153976
Kolego, końcówka jest przypuszczam zrobiona z prostego kawałka rury, więc wszelkie krzywizny czy brak pożądanego wyglądu są przeniesione z końcówki tłumika. Pozostaje regulacja śrubami mocującymi nakładkę

Dzisiaj ja mierzyłem się z tematem ozdobnej końcówki wydechu . Ponieważ cena oryginalnej - prawie 400 zł to lekkie przegięcie , a mi zależało na dobrym spasowaniu całości postanowiłem kupić używany tłumik z fabryczną końcówką z jakiejkolwiek wersji 159 w celu jej odzyskania . Najtańsze co udało mi się znaleźć to lewy tłumik z wersji 2,4 ( z dwoma tłumikami ) . Co się okazało :
1. końcówki nie da się przełożyć ponieważ tłumik z fabryczną końcówką ma poszerzony wylot rury ( ten bez końcówki nie ma ) i po zamontowaniu końcówki powstałaby tam szpetna szpara .
2. Lewy tłumik z wersji z dwoma tłumikami pasuje p&p do wersji z jednym tłumikiem .

Pewnie Ameryki nie odkryłem , ale może komuś przyda się taka informacja .

Zamieniłem obydwa tłumiki miejscami i jest ok . Koszt operacji 110 zł z wysyłką i pół godziny zabawy - o dziwo tłumik zamontowany w moim samochodzie udało się bez większego problemu oddzielić od rury .

Pozdrawiam K.

tłumik.jpg

Zobacz na post 93 w tym temacie. Kolega Misiu robi całkiem fajne końcówki i z tego co pamiętam to cena też lepsza była.

A mi się zawsze podobał samochód z dwoma pojedyńczymi końcówkami. Tak jak chyba w 2.0 i 2.4. No ale cóż mam superową 159 z jedną końcówką ciemnej rury. Czekam na info od misiu7911 i założę ładną końcówkę bo zawsze to będzie lepiej. Chyba że od razu kupię nową alfę 2.0 ;)

Amortyzatory
Powrót