Otwieranie bagażnika

• Autor wątku Autor wątku marcolukas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcolukas

Guest
witam
mam małe pytanie jak u was wygląda ta blaszka czy jest ona odgięta czy jest równolegle do tej kostki czarnej? pytam bo nie moge otworzyc bagaznika przez przycisk w schowku i mysle ze to może miec coś z tym wspólnego

Koledzy pytanie odnośnie tego elementuz tą "blaszką" z fotografii.
Podczas mocniejszego trzaśnięcia klapą "cały element odpadł" z miejsca w którym był zamontowany i wisi na kabelku. Czy ktoś wie do czego powinien być zamontowany? Czego dokłądnie dotyka ta blaszka?

Mam pewne doświadczenie z tą klapą. Blaszki nie kojaże, ale wiem że klapa jest otwierana przez elektromagnes umieszczony w kapie- zarówno przy otwieraniu kluczykiem ja i guzikiem w schowku. Proponuje przejżyj przewody w schowku, może gdzieś jest naruszony. jeżeli nie przejżyj wiązkę przewodów wychodzących z karoseri do klapy. bezpieczniki, przekażniki. w tym aucie najgorsze jest to że jeżeli masz uszkodzony elektromagnes w klapie to nie otworzysz jej ani guzikiem w schowku, ani pilotem a co najgorsze nawet kluczykiem. Trzeba demontowac tapicerke na klapie i kijkiem pchnąć cięgno przy zamku.

witam
mam małe pytanie jak u was wygląda ta blaszka czy jest ona odgięta czy jest równolegle do tej kostki czarnej? pytam bo nie moge otworzyc bagaznika przez przycisk w schowku i mysle ze to może miec coś z tym wspólnego

ten pstryczek jest odpowiedzialny za wyświetlanie informacji pod zegarami o zamkniętej bądź otwartej pokrywie bagażnika

jeżeli nie możesz otworzyć klapy z przycisku sprawdź bezpiecznik po prawej stronie w bagażniku czy się nie przepalił

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnia edycja:
Odnośnie tego czujnika otwartej klapy to mam ten sam problem. Dzisiaj rozebrałem zamek i go odłączyłem i kontrolka odrazu znikła. Czy jest możliwa wymiana samego czujnika?

mam taki zamek wiec jutro mogę sprawdzic, jakbys byl zainteresowany zakupem pisz na moje PW.

Ostatnia edycja:
To nie jest żaden czujnik tylko przełącznik. Odpwiada za otwarcie bagażnika za pomocą kluczyka tzn. sprawia że nie musimy bardzo się wysilać przy otwieraniu z kluczyka bo wystarczy delikatnie go obrócić w zamku a właśnie zamontowana plastikowa krzywka na wkladce dogina ta blaszke i włącza się elektromagnes który już załatwia cala robotę.
Krócej: z tym przelacznikiem trzeba przekrecic kluczyk ćwierć obrotu, a bez przelacznika więcej.
Taki bajer dla wygody.
Jako ciekawostkę powiem jeszcze że spokojnie da się otworzyć normalnie z kluczyka bez elektromagnesu wiele razy zamyklem auto z odlaczonym akumulatorem i jakoś dało radę. u mnie otwiera się normalnie.
A czujnik jest na klapie w jej dolnej części.

Jak by ktos chciał kupić elektromagnes to mam dobry na zbyciu.

Ostatnia edycja:
być może durne pytanie ale na nie wiem jak się otwiera bagażnik z kluczyka... mam swoją 166 od 3 dni więc jeszcze wszystkiego nie wyczaiłem ale w kluczyku mam tylko jeden przycisk i używam go do otwierania zamka centralnego/alarmu...

służy on jeszcze do czegoś innego ??

wygląda on tak
http://allegro.pl/gumka-przycisk-pilot-kluczyk-alfa-romeo-156-166-i1371267298.html

Kolego tym kluczykiem to tylko manualnie otworzysz klapę bagażnika, czyli przekręcasz logo i tam wkładasz kluczyk.. drugi sposób to w schowku przed pasażerem znajduje się przycisk do otwierania klapy.. po lewej stronie.. Ten kluczyk tylko otwiera i zamyka drzwi z centralki.

Ok dzięki za odpowiedzi. h0se166 jeżeli się zdecyduje to jakoś na początku przyszłego miesiąca się przypomne:)

Kolego tym kluczykiem to tylko manualnie otworzysz klapę bagażnika, czyli przekręcasz logo i tam wkładasz kluczyk.. drugi sposób to w schowku przed pasażerem znajduje się przycisk do otwierania klapy.. po lewej stronie.. Ten kluczyk tylko otwiera i zamyka drzwi z centralki.

a jak wygląda kluczyk z otwieraniem bagażnika i czy mógłbym taki sobie dopasować ?

a jak wygląda kluczyk z otwieraniem bagażnika i czy mógłbym taki sobie dopasować ?

Nie wiem jak w rocznikach do 99 ale moja ma otwieranie z guzika w scyzoryku które dawali od rocznika 00

[166] A da się jakoś zrobić, aby bez wkładania kluczyka otworzyć pilotem z kluczyka?

no to chyba że...
hmmm może i można by było przełożyć stacyjkę z nowszego modelu tylko kwestia czy starszy samochód będzie odbierał sygnał do otwarcia bagażnika...

Z tym czy Ci się uda zaprogramować nowy kluczyk (scyzoryk) do Twojego auta to nie mam pojęcia.. musiałbyś z jakimś człowiekiem zajmującym się programowaniem pogadać.. a kluczyk z otwieraniem bagażnika wygląda tak: (przynajmniej ja mam taki)

p2411101716.jpg

podejrzewam że zaprogramowanie nie sprawiło by problemu, bardziej chodzi mi o to czy odbiornik w samochodzie odczyta sygnał otwarcia bagażnika nadawany z pilota...
chyba żeby też wymienić odbiornik w samochodzie na nowszy...

jak by się tak dalej zgłębić to by chyba pół elektroniki samochodu wymienił:D trudno wyczuć jak to by naprawdę było

Może być tak że centralka będzie obsługiwać tą funkcję a może być tak że nie i wtedy musiałbyś nowszą centralkę założyć.. ale jak to do końca jest to nie wiem bo zbytnio się nie znam na tych rzeczach :/

Amortyzatory
Powrót