Otwieranie bagaznika z pilota (166)

zadra66

Nowy
Auto
166 2,5v6 2002r.
Witam

Koledzy i koleżanki potrzebuje pomocy w temacie jak wyżej. Jak ustawić aby można było otwierać bagażnik z pilota. Mam pilot scyzoryk dwa przyciski w tym jeden właśnie do otwierania bagaznika. Jak to ustawić??
Narazie jak naciskam to nic się nie dzieje.Alfa 166 2,4Jtd 2000r.

pozdrawiam
Piotr

nic się nie ustawia, naciska się a bagażnik się grzecznie otwiera.

Gdyby tak było to nie napisałbym tego posta. Niestety mój bagażnik nie jest taki "grzeczny" jak twój:)

zaczon był od rozebrania pilota, wyczyśc styki itp.

Ostatnia edycja:
Miałem to samo. Okazało się ze był przetarty przewód w tej gumowej osłonie po lewej stronie która wchodzi do klapy.

Witam,
kolego zadra66
pytanie 1 - rozumiem, że przycisk w schowku otwiera bagażnik bez problemu,
pytanie 2 - z kluczyka działa otwieranie zamka centralnego drzwi.
Jeśli na te pytania odpowiedzi są twierdzące to:
należy sprawdzić styki modułu odbiornika zdalnego sterowania zamkami ozn. M35, pudełko zlokalizowane pod lampą stop na półce.
Na złączu modułu M35 za otwieranie klapy bagażnika jest odpowiedzialna jest noga nr 10 przewód na złączu koloru fioletowo/czarny.
Sterowanie przez podanie masy na ten przewód.
Jeśli odpowiedź na 1 pytanie - Nie
To jak kolega wyżej pisał uszkodzony przewód na przejściu wiązki do klapy bagażnika.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Koledzy dziękuje za odpowiedż tak działa mi otwieranie ze schowka i klucza zaraz ide sprawdzić wiązke i moduł.pozdrawiam

Nie ma potrzeby żeby rozbierać półkę. Wystarczy odkręcić trzecie światło stop (2 śruby inbusowe 2,5 mm pod gumowymi zaślepkami) i mamy na wierzchu czarne pudełko centralki przykcone do półki takimi samymi inbusami. W obu przypadkach zapas kabli jest wystarczający żeby wygodnie operować plastikami bez odpinania.

Koledzy sprawdziłem wiązke jest ok jutro dobieram się do modułu podpowiedźcie mi jak co mierzyć?? Wiem już, że chodzi o 10styk w który wchodzi fioletowo czarny kabel. Powinien być tam stały minus?? Czy jak?? Po przecięciu filetowoczarnego kabelka na odcinku tym który wchodzą do siłownika jest minus a na odcinku do modułu nie ma minusa czy tak powinno być?? Co i jak mierzyć w module?? Po przecięciu tego kabla nadal działało mi otwieranie z przycisku w kabinie.Dziękuje za pomoc pozdr

Witam.

Dobrałem się do centralki od centralnego wygląda wszystko ok więc dobrałem się dalej i rozebrałem tapicerke na klapie bagaznika i tam dziwna sprawa... na kostce która idzie do zamka od cenralki alarmu jest stałe 12V w tej kostce jest filetowow czarny i czarny przewód. Ta kostka dalej idzie do włącznika który włacza się jak sie przekręci kluczyk w zamku. Kto może mi wyjaśnić dlaczego tam jest stałe 12V przecież powinno się pokazywać jak wcisne przycisk na pilocie i dwa czemu ten sygnał idzie dopiero przez ten włacznik który uruchamia przekręcenie kluczyka. Nawet gdyby ten sygnał pojawiał się chwilowo po przyciśniećiu przycisku na pilocie to i tak siłownik by nie zadziałał bo po drodze jest jeszcze ten włącznik. O co chodzie zaiwle napisałem ale prościej nie potrafie. Czy były modele w których nie było otwierania z pilota??Może to u mnie nie działa i jes ominięte fabrycznie. Pilot to scyzoryk.pozdrawiam

witam,
napisałem w kilka postów wyżej,
sterowanie zamka poprzez podanie masy na przewód fioletowo/czarny.
Na nim jest napięcie 12V po uzwojeniu przekaźnika sterującego zamkiem.
Koledzy - ściągnąć sobie instrukcje np. DTE lub eLearn tam są schematy elektryczne i opisy działania wszystkich urządzeń elektrycznych.

Witam ale jak wytłumaczysz to że tam jest stałe napięcie nic sie nie mzmienia po przyciśnięciu przycisku na pilocie. Poza tym ten kabelek fioletowy wraz z czarnym wchodzi do przełącznika zwiernego i dopiero idzie na siłownik ten przełącznik jak przekręcisz kluczyk zwiera i siłownik dopiero wtedy działa. Czy ma ktoś informacje czy może któreś modele nie miały otwierania z pilota wygląda to tak jakby tam nie było żadnego przekażnika do otwieranai z pilota. JEST STAŁE NAPIĘCIE pzdr

Witam,
wszystkie modele miały identyczny układ sterowania.
Podaj maila to wyślę schemat i wszystko będzie jasne.

a

Witam mam 166. Nie dziala mi otwieranie bagaznika pilotem, niem wiem czy mam taka opcje. Moj kluczyk wyglada nastepujaco
-czerwony
-guzik od centralnego( z gumka)
-dioda ktora sie swieci po nacisnieciu centralnego
-logo alfy ktore mozna nacisnac (cos ala przycisk) ale po otwarciu pilota "guzik" ten nie laczy sie żadnym przewodem z plyta glowną.

Amortyzatory
Powrót