Udalo sie rozwiazac probelm? Mam obecnie bardzo podoba sprawe w bravo 1.9 8v 88kwCzekaj czekaj, a to nie jest przypadkiem na odwrót - przepływomierz steruje pracą pozostałych podzespołów odpowiedzialnych za spalanie paliwa? Poza tym u mnie błąd przepływomierza był, a w MES masy idealnie współgrają. Mój mechanik twierdzi, że przez walniętą przepływkę, EGR nie będzie pracować tak jak powinien. Turbina z resztą też. Błędy przepływki to chyba nie tylko masa powietrza oczekiwana i zmierzona, a z tego co wykopałem w internecie, to konkretnie chodzi o elektrykę przepływomierza, czyli odchylenia od pożądanych napięć prądu na przepływomierzu. Wszyscy z problemami z JTD kopią głęboko, winią EGR, turbiny, a tymczasem problem może leżeć zaraz za filtrem powietrza.
W sumie mamy jedno z dwóch - za mało paliwa, lub za mało powietrza. Z elementami podającymi paliwo problemów raczej nie ma w moim aucie, EGR miewał swoje humorki ale suma sumarum jest sterowany na podstawie danych z przepływki, turbina też wygląda ładnie. Po wypłacie kupuję jakiś tani zamiennik i testuję jak auto będzie jeździć na innej przepływce. Nie wiem jak w 156, ale w mojej 147 przepływka regularnie pływa w oleju z turbiny (ze względu na ulokowanie), więc nie zdziwiłbym się że coś jej dolega.
Sent from my LM-Q610.FGN using Tapatalk