• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Otwarcie zaowru EGR

Czekaj czekaj, a to nie jest przypadkiem na odwrót - przepływomierz steruje pracą pozostałych podzespołów odpowiedzialnych za spalanie paliwa? Poza tym u mnie błąd przepływomierza był, a w MES masy idealnie współgrają. Mój mechanik twierdzi, że przez walniętą przepływkę, EGR nie będzie pracować tak jak powinien. Turbina z resztą też. Błędy przepływki to chyba nie tylko masa powietrza oczekiwana i zmierzona, a z tego co wykopałem w internecie, to konkretnie chodzi o elektrykę przepływomierza, czyli odchylenia od pożądanych napięć prądu na przepływomierzu. Wszyscy z problemami z JTD kopią głęboko, winią EGR, turbiny, a tymczasem problem może leżeć zaraz za filtrem powietrza.

W sumie mamy jedno z dwóch - za mało paliwa, lub za mało powietrza. Z elementami podającymi paliwo problemów raczej nie ma w moim aucie, EGR miewał swoje humorki ale suma sumarum jest sterowany na podstawie danych z przepływki, turbina też wygląda ładnie. Po wypłacie kupuję jakiś tani zamiennik i testuję jak auto będzie jeździć na innej przepływce. Nie wiem jak w 156, ale w mojej 147 przepływka regularnie pływa w oleju z turbiny (ze względu na ulokowanie), więc nie zdziwiłbym się że coś jej dolega.
Udalo sie rozwiazac probelm? Mam obecnie bardzo podoba sprawe w bravo 1.9 8v 88kw

Sent from my LM-Q610.FGN using Tapatalk

Czy zaślepienie EGR może mieć wpływ na zmniejszenie się momentu obrotowego? I pytanie które budzi wątpliwości na wielu forach, czy po zaślepieniu EGR zmieni się radykalnie zapach spalin? Jaka jest strategia działania EGR na sterowniku EDC16C39 CF4? Czy po jakimś czasie pracy silnika na wolnych obrotach zawór EGR się zamyka?

1. W teorii nie ale zapewne nikt tego nigdy nie sprawdził tylko wyciął i już
2. Tak Będą bardziej gryzące i dosadniejsze w zapachu.
3. TU pominę bo się nie zagłębiałem
4. Nie Na wolnych EGR zawsze jest otwarty Tak samo jak jedziesz np. na tempomacie albo ze stałymi obrotami .

1. W teorii nie ale zapewne nikt tego nigdy nie sprawdził tylko wyciął i już
2. Tak Będą bardziej gryzące i dosadniejsze w zapachu.
3. TU pominę bo się nie zagłębiałem
4. Nie Na wolnych EGR zawsze jest otwarty Tak samo jak jedziesz np. na tempomacie albo ze stałymi obrotami .

ad 1. Sprawdził - Nie ma wpływu na zmniejszenie się momentu obrotowego. Moment przesuwa się lekko w stronę niższych obrotów (mieszanka zawiera mniej spalin, więcej tlenu i stąd lepsze spalanie)
ad 2. Nie będą bardziej gryzące. NOx nie wyczujesz w spalinach za pomocą tradycyjnego nosa. To o czym piszesz, to efekt DPF.
ad 3. Głównie i w bardzo wielkim skrócie opiera się o dawkę paliwa (histerezy), pośrednio moment żądany, temperatura silnika, powietrze. Głównie sekcje: AirCtl_CtlValCal, AirCtl_DesValCalc, AirCtl_Governor, AirCtl_Monitor, AirCtl_RgnCtlValCalc.
od 4. Na wolnych obrotach histereza 2 i 4. To ten moment jak wskazuje 3,998% (tempomat i stałe obroty do ~3000)

Możesz wyjaśnić bo nie rozumiem. Poza tym w paru autach zaślepialiśmy EGR i nie dało się na hali wytrzymać taki smród był a przed zaślepieniem nie było problemu.

Zapach spalin, o którym piszesz, występuje w przypadku spalania ON w niedogrzanym cylindrze (świece żarowe i najczęściej problem z grzaniem wtórnym), spalania poza silnikiem (np. przesadnie przestawiony czas wtrysku, przestawiony wałek zaworów wydechowych), niewłaściwie lub w ogóle nie wyłączony, a usunięty DPF i występujące wypalanie lub wypalania spontaniczne.
Z tlenków azotu, które eliminuje EGR jeden jest faktycznie o charakterystycznym zapachu to NO2. Ale jego jest akurat najmniej, bo główna emisja, to NO, który jest bez zapachu. NO2 to zaledwie do 10% mierzonej emisji NOx. I teraz uwaga... NO2 jest bardzo reakcyjny i świetnie wiąże się z wodą tworząc kawas azotowy i azotawy. Do tego stopnia, że jest problem z jego pomiarem z uwagi na występowanie pary wodnej w spalinach, która dodatkowo eliminuje go ze spalin. A problem z przekraczaniem jego normy w powietrzu, to efekt skali. A nie wydaje mi się abyś miał na hali jednocześnie odpalonych powiedzmy 50 samochodów z wyłączonym EGR. Jest jeszcze taki problem, że powstawaniu NO2 sprzyja dostarczenie większej ilości tlenu (wyłączony EGR) oraz schłodzenie spalin (włączony EGR)

Możliwe że masz rację ale kolega zaślepił EGR i pojechał rozgrzanym i sprawnym autem na przegląd i diagnosta od razu po wjeździe zapytał czy EGR zaślepiony bo spaliny śmierdzą strasznie.

Amortyzatory
Powrót