Ostatnia stelvio veloce 2025 2.0 T

Michal94

Użytkownik
Auto
Giulia
Ostatnia stelvio veloce czy warto czy czekać na nową -stelantis.
Mowa o zakupie ostatnich sztuk które pozostały w salonach …..

O ile wierzyc ogloszeniom prasowym to obecna stelvio bedzie do konca 2027 roku.
Nie dalej jak tydzien temu pojawila sie informacja ze Q wskrzesza w formie limitowanych serii.

A czy brac czy nie to juz filozofia. Ksiązke mozna by napisać, ale postaram się streścić w 2 akapitach, jednak wątpie ze to cokolwiek zmieni :-).

Zacznij o tego ze wiesz jak wyglada obecne stelvio i jaki ma silnik, ale nie wiesz jak bedzie wygladac nastepca stelvio, nie wiadomo jakie beda napedy, kiedy wyjdzie, czy wyjdzie, nawet nie wiadomo jaka bedzie mialo nazwe a mam przeczucie graniczace z pewnoscia ze nie bedzie to stelvio.

Bo ja tylko zaznacze ze gdyby wierzyc ogloszeniom prasowym, planom stellantis i alfa romeo to dzisiaj giulia / stelvio byly by sprzedane w 1 mln egzemplarzy (w 2018 mowili ze beda sprzedawac 200k rocznie), a od roku nie bylo by samochodow spalinowych, bo od 2025 mialy byc na rynku elektryczne stelvio i giulia. A jednak to wszystko sie nie stalo, giulia/stelvio nie sprzedaly sie w 1 mln egemplarzy, spalinowe sa przedluzone, elektryni spadły z rowerka, a temat wznowienia wersji Q wraca (w formie limitowanych edycji oczywiscie).

A tutaj przykladowy link 24 Luty 2023 rok.

Z tego co czytałem to ma być produkowane do końca 2026 ale tylko odmiana 2.2 diesel w związku z tym że od 2026r. Silnik 2.0 T nie spełnia norm emisji spalin. Odmiana QV będzie dostępna w 2026.
Te Giulia/ stelvio które są na stanach salonowych zauważ że wszystkie są z 2025.mowa oczywiście o wersji 2.0 T
Te plany stelantis zmieniają się jak chorągiew na wietrze więc nawet tego nie analizuje, ale te nowe alfy zaczynając od tonalne kończąc na junior ( stelantis ) nie przemawiają do mnie. Zresztą patrząc na całokształt tego koncernu min. Nowe peugeoty itp. Te proporcje dla mnie jakieś dziwne nie mówiąc już tutaj o zamienność elementów wnętrza w pojeździe.
Dlatego tak mocno zastanawiam się na pod ostatnia stelvio, gdzie nie ma bateryjek które zapewne w nowych autach po 10 latach będą generowały naprawy przekraczające wartość auta. No i mowa tu o ostaniej prawdziwej Alfa Romeo z włoską flagą która się rozpędza skręca i hamuje jak przystało na markę Alfa Romeo.

To może być też kwestia planow produkcyjnych, sprzedażowych i zamówień.
Na stronie Alfa Romeo z konfiguratorem nie ma już silnika benzynowego 2.0, więc to koniec obecnej generacji Giulii i Stelvio, bo chyba na diesla nie będzie wielu amatorów. Najnowszy rocznik jaki można było kupić to 2025 i koniec, reszta jest historią. No chyba, że ktoś celuje w Q, to ta jeszcze jest dostępna.

Wszystko co zostało w salonach szybko się teraz rozejdzie.

Ostatnia edycja:
We Włoszech zdecydowana większość ludzi jeździ na dieslach i uważa, że 2.0 benzyna to kibel. Dokładnie odwrotnie niż u nas.

We Włoszech zdecydowana większość ludzi jeździ na dieslach i uważa, że 2.0 benzyna to kibel. Dokładnie odwrotnie niż u nas.
A to ciekawe, pewnie jakaś krajowa polityka podatkowa o tym decyduje, bo obiektywnie patrząc, to poza niskim spalaniem, zalet ciężko się doszukać w tym konkretnym dieslu. Tak czy inaczej, zapewne 90% albo i więcej sprzedaży w Polsce to była benzyna 2.0. Pewnie teraz sprzedaż Q będzie wyższa niż tego diesla.

We Włoszech zawsze było silne zróżnicowanie ceny ON i PB (diesel wyraźnie tańszy) - stąd taka tradycja.

Tam benzyna po 1.85-2.00 euro była w maju zeszłego roku, to może i spalanie ich coś boli.
Natomiast upierają się, że ten 2.2 to super silnik z rewelacyjnymi osiągami.
Nic mi się uroiło, dość ciekawą dyskusję miałem z nimi kiedyś na ten temat na pewnym włoskim forum. Aż się obśmiałem z tego.

Tak czy siak - brak 2.0 nie oznacza z punktu widzenia Alfy światowego zamknięcia tematu Giulia/Stelvio, rynki są zróżnicowane jak widać.

Amortyzatory
Powrót