• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Opony zimowe

Opony zimowe są tak długo ciche na ile głębokie są nacięcia lameli.
Nie wiem jaka jest ścieralność tych opon, na zdjęciach też nic nie widać.
Z budżetowych poleciłbym Fuldę, ale one mają dość płytkie nacięcia i góra po dwóch sezonach robią się bardzo huczące.

Tak BTW, Oponeo zrobiło się drogie. Jak coś wybierzesz, to rzuć okiem na sklep Intercars. Dostawa do lokalnego punktu jest darmowa, a ceny potrafią być sporo niższe.
I tak wszyscy biorą z tych samych hurtowni.

Jak przyślą do punktu to sobie jeszcze punkt policzy za przechowanie opon do zimy. Gdzie tu zysk?

A kto każe mu przechowywać opony w punkcie? Odbiera i po sprawie. Wroćcie do tematu i konkretnych odpowiedzi.
Ja polecam GOODYEAR UltraGrip

Na miejskie warunki bezwzglednie bym bral bridgestone blizzak LM005. Optymalny wybor - ponieważ radzi sobie z kazdymi warunkami na dobrym poziomie. A wiadomo ideau nie ma. Bieznik nawet dobre ulozenie ma i raczej sie nie zabkuje jak bywa w goodyearch/kleberach nie wspominajac o uniroyal. Guma jak np w continentalach sie nie luszczy. Ktorko mowiac przez dlugi czas zachowuje sie dobrze wedle zuzycia bieznika.

W mieście rzadko kiedy jest teraz śnieg.

No i co? Ma jeździć na letnich? Przecież wystarczy przymrózek, to i tak trzeba mieć zimówki (ewentualnie całoroczne) dobrej jakości, żeby nie hamować pińcset metrów...
Ja osobiście mam dobre doświadczenie z Continentalami TS860 albo jak tańsze to Nokiany WR D3.

Mam Nokiany na zimę, bardzo dobre opony. Na śniegu trakcja bardzo dobra.

Prostujac moja dokladna wypowiedz kierujaca na jedna marke co do zimy to obojetnie co wybierzesz z listy adac co jest dobrze oceniane bedzie oki.

Powiem szczerze, na opony zimowe nie ma co az tak oszczedac, zawsze cos z nimi wyjdzie w trakcie... Po prostu w jakis warunkach nie dadza rady. Np wiele opon w warunkach przejscowych poznej jesieni/wczesnej wiosny sprawuje sie nagannie.

No i co? Ma jeździć na letnich? Przecież wystarczy przymrózek, to i tak trzeba mieć zimówki (ewentualnie całoroczne) dobrej jakości, żeby nie hamować pińcset metrów...
Ja osobiście mam dobre doświadczenie z Continentalami TS860 albo jak tańsze to Nokiany WR D3.
Nic, tylko mówię, że jak ktoś jeździ tylko po mieście, to zimówki są zbędne. Nie wiem co ma tu do rzeczy przymrozek bez śniegu. Na lodzie normalne opony są lepsze niż zimowe. U mnie w mieście nawet jak spadł śnieg, to od kilku lat zanim wyjechałem do pracy o 7:30, to śnieg albo stopniał, albo był już posprzątany. W poprzednim samochodzie nigdy nie miałem opon nazywanych zimowymi i nigdy nie miałem żadnego problemu z wjechaniem gdziekolwiek. Teraz mam opony zimowe, bo dostałem za darmo, więc jeżdżę. Poza tym przy sprzedaży samochodu potencjalny kupiec pomyśli: "To jest spoko koleś, bo ma opony zimowe. Szanuję go. I jeszcze ma drugi zestaw felg. To jest gość!"

Ale nigdy nie masz gwarancji, jaką będzie zima. Fakt, ostatnie zimy są dość lekkie, ta naprawdę ostatnia to taka jak by jej nie było. Mimo wszystko nie polecam jazdy na letnich w okresie zimowym nawet w mieście. Rozwiązaniem są dobre opony całoroczne.

A powiedzcie mi - panowie i panie - odnośnie zimówek: stoję teraz przed dylematem: albo 17", albo 18" na zimę. Czy są jakieś realne zalety mniejszych kół (poza kosztami, to jest oczywista sprawa), żeby je wybrać kosztem gorszej prezencji? Czy ten minimalnie wyższy profil opony zrobi na tyle różnicę, że warto pójść w tę stronę, czy to bez znaczenia i nie ma się co zbytnio martwić? Mówię oczywiście o 'normalnych' zimowych warunkach, tj. deszcz, jakieś błoto pośniegowe, czasem jakiś śnieg, ale bez ekstremów typu lód albo zaspy, bo tutaj bez łańcuchów i tak za wiele się nie zdziała niezależnie od kół.

Na pewno jest wygodniej i uwazam ze julka na ladnych 17 dobrze sie prezentuje

Jeśli jesteś zwolennikiem / użytkownikiem łańcuchów to o ile dobrze kojarzę w instrukcji jest napisane że do 18 nie można ich zakładać.

Jeśli jesteś zwolennikiem / użytkownikiem łańcuchów to o ile dobrze kojarzę w instrukcji jest napisane że do 18 nie można ich zakładać.

O proszę, o tym nie wiedziałem, ale zaraz zajrzę do manuala, żeby to zweryfikować. Nie nazwałbym się zwolennikiem ani użytkownikiem (bo jeszcze w życiu nie miałem okazji ich używać), niemniej planuję w przyszłości trochę wyjazdów w zimowe góry najprawdopodobniej tym właśnie samochodem, więc jak najbardziej muszę brać to pod uwagę.

Cześć, chciałbym podłączyć się pod temat - szukam opon zimowych do Giulietty 2.0 JTDM 150KM. Zależy mi na tym by nie były głośne i miały dobrą trakcję - zima na Podlasiu potrafi niejednokrotnie zaskoczyć. Na oponach nie chcę oszczędzać. Dużo jeżdżę za miastem. Poszukiwany rozmiar 205/55R16. Jeśli ktoś zasugeruje jakieś nieszpetne felgi stalowe (chyba że są jakieś alu zdatne na zimę), bardzo docenię :).

Amortyzatory
Powrót