[Giulietta] Opony ząbkowanie

julka

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS
Gumy Pirelli Cinturato P7 225/45R17. Przebieg > 60tys. ale zaczęło się wcześniej. Geometria i wyważenie sprawdzone. Z tego, co czytałem, mój przypadek sprzyja ząbkowaniu - zawieszenie "wielowahaczowe" z tyłu + przedni napęd, długie przeloty po prostych ze stałą prędkością bez obciążenia, tylko jedna przekładka kół przód-tył (po 30tys.), opona o dobrych właściwościach jezdnych = mocno cięty bieżnik = podatność na ząbkowanie.

Kogoś spotkało? Jakieś sposoby na zaradzenie? Kolejna przekładka coś da? Wszystkie 4 gumy porównywalnie mocno wyząbkowane. Słyszałem o naprawie metodą szorstkowania. Opłacalne? Skuteczne? Jakiś polecany warsztat Mazowsze/Śląsk? Mięsa mają jeszcze na jakieś 30tys., więc szkoda byłoby wyrzucać.

Zbyt duze ciśnienie w tylnych oponach to najczęstrza przyczyna - częste przy tym modelu opony. Niby można coś z tym robić, ale najpewniejsza wymiana.

Tak na marginesie. Macie może w swoich Julkach przyklejoną informację o prawidłowym ciśnieniu?
Oczywiście tym razem do wymiany na zimówki pojechałem bez książki, no i poszukiwania zwyczajowej nalepki zakończyły się fiaskiem.

Nigdzie nie ma takiej zawieszki. Trzeba zaglądać do instrukcji (str. 230) i pamiętać o tym, że w zimówkach, w stosunku do letnich, musi być o 0,2 bara większe ciśnienie.

Ciśnienie w oponach..jpg

U mnie P7 też się poząbkowały. Z kolei zimowe Alpiny A4 nie poząbkowały ani trochę. Pompowałem 2.5 / 2.3, a głównie jeżdżę sam. Pewnie lepiej trzymać się zalecanych ciśnień.

U mnie letnie Potenzy nie pozobkowane i Alpiny A4 tak pjak przedmówca, równiez w bardzo dobrym stanie

U mnie letnie Potenzy nie pozobkowane i Alpiny A4 tak pjak przedmówca, równiez w bardzo dobrym stanie

Ktoś miał jakieś problemy z Continental Sport Contact 5 ? Przymierzam się do nich, w przeszłości na Continentalach nigdy się nie zawiodłem.

U mnie P7 też się poząbkowały. Z kolei zimowe Alpiny A4 nie poząbkowały ani trochę. Pompowałem 2.5 / 2.3, a głównie jeżdżę sam. Pewnie lepiej trzymać się zalecanych ciśnień.

Też mam P7 i narazie nie mam takich objawów. Niestety czytając posty widzę, że mnie ten problem raczej nie ominie w przyszłości.

To na wiosnę, po zmianie opon. W tej chwili śmigam na GOODYEAR UltraGrip Performance 2.

Moje nie ząbkują, za to już się prawie kończą, chyba ostatni letni sezon będzie. Auto jeździ prawie wyłącznie obciążone z przodu.

Amortyzatory
Powrót