• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Opony do 166 - felgi 18"

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
jaki rozmiar opon będzie lepszy do ALfy 166

Witam

Mam 18 calowe felgi i chcę do nich kupić kolejny komplet opon na sezon letni. Opony chcę koniecznie nowe ale w dobrej cenie. Miałem opony Nexen N3000 i były naprawdę dobre. Natomiast oryginalnie w ALfie wystepował rozmiar 235/40/18. Mam do wyboru 245/40 lub 225/40 w super cenach i nie wiem które wybrać. Czy 225 nie będą za wąskie a 245 za szerokie??? Nie mam możliwości zakupu 235/40/18 w takich cenach i nie wiem który rozmiar wziąć.???

Masz do wyboru 10 mm na szerokości w jedną bądz w druga strone więc nie jest to jakaś wielka różnica.
Schody (z tym że nie koniecznie) zaczynają sie dopiero przy wysokości opony w oryginale masz 94mm, przy 245 będzie 98mm, a przy 225 90mm.
Wniosek taki że jeśli chodzi o nasze drogi to raczej w twojej sytuacji wybrał bym 245 bo będzie najwyższa, nie wiem tylko jak będzie z miejscem na przedniej osi ponieważ o ile na tylnej osi koła tylko się toczą to na przedniej jeszcze muszą skręcać.
Lepiej żeby wypowiedział się ktoś kto ma taki rozmiar w 166.

to na przedniej jeszcze muszą skręcać.

Ale w sumie to tylko 4mm różnicy w szerokości w porównaniu do zalecanego rozmiaru. Ponadto problem wystepowałby tylko przy maksymalnym skręcie kół, bo wtedy ewentualnie o te 4mm mogło by być też za dużo. Swoją drogą wydaje mi sie że konstruktorzy tej Alfy założyli jakąś tolerancję, bo nie każdy przecież zakłada opony o wymiarach książkowych. A moż ma ktoś dośwaidczenia a oponami w rozmiarze 245 lub 225 w Alfie 166

Śmigam na 225/40/18 przód i 235/40/18 tył i jest OK również 235 na przodzie daje radę a 245 to raczej przesada :)

225 zupełnie wystarcza jeśli chodzi o przyczepność w zakrętach

ja miałem w 166 245/40/17
i przy skręcie nic nie obcierało ;)
co do zimówek - po śniegu nie dało rady jeździc na tych oponkach ze względu na to że jak na nadkolach tych materiałowych zebrał sie snieg - to miałem fajne poslizgi boczne jak mi koła blokowało

Ja mam 235/45/18 i jest git majonez :-) Pare milimetrów gumy więcej może pomóc, Co do szerokości 245, to nie jestem przekonany czy wejdą z przodu, ale moge się mylić, ja mam 235 i palca nie włożę między oponę a ramieniem od górnego wahacza.

Kupiłem felgi 18 i opony w rozmiarze 245/45 i 245/40 czy ktoś jeżdził na takim zestawie?czy nie będą za szerokie i wysokie ? Doradżcie

a opony tez w rozmiarze 18 ? ja mam wlasnie zimowki 245/45 tylko na felgi 17 i da sie jezdzic tylko trzeba uwazac na progi zwalniajace i dziury :)

koledzy w innych postach pisali ,ze na 245 40 18 smigaja i jest ok,nic niebylo na temat 245 45 niestety:)ale na tyl kto wie?

:)pewnie trzeba będzie zażucić i śmignąć i będzie wiadomo

odpowiedni rozmiar na 18 to245 40 18 z większym bym nie eksperymentował. osobiście zimą wolę 16 jest spokojniej i nie targa po koleinach i zawiecha tak niedostaje

ja mam 17 225/45. Uważając na dziury i pamiętając żeby dawać odpowiednie ciśnienie nie powinno być problemu z takim profilem

sorki moja pomyłka 235 40 18 na zimę bym z takim rozmiarem nie eksperymentował w mondeo st się nie sprawdził 4 felgi pogięte i 3 opony na śmietnik:(

Amortyzatory
Powrót