marekm
Użytkownik
alces1 napisał:Jeśli masz ochotę, to załóż sobie nawet 14 -calowe koła (o ile takie spotkasz i o ile zmieszczą się zaciski hamulcowe).marekm napisał:alces1 napisał:Jeśli już mówimy o rozmiarze:225/45 - wiesz na co się porywasz? ten rozmiar poza GTA nie ma prawa bytu w 156. więc założę 205/50/17. Z pewnością będzie poprawa pod każdym względem - komfort, osiągi, zużycie zawieszenia.
porozmawiajmy o tym. Czemu nie ma prawa bytu, czemu pogarsza się komfort, czemu bardziej zużywa się zawieszenie i czemu masz gorsze osiągi (oczywiście nie piszemy o prostej, a o drodze gdzie są jakieś zakręty). Jeszcze pytanie - w jakim stopniu dzieją się ww zjawiska
A nawet jakby stosować Twoją wykładnie, czyż nie byłyby najlepsze 185/65/15?
nie zmieszczą, sprawdzałem
alces1 napisał:Wybacz, ale wogóle nie rozumiem sensu Twojej wypowiedzi...
wybaczam, ale może ułatwie Ci sprawę wypisując w punktach:
1. Dlaczego twierdzisz że na oponie 225/45/17 będzie gorszy komfort niż na 205/50/17.
1a. jak duża będzie ta różnica.
2. Dlaczego twierdzisz że na oponie 225/45/17 będzie bardziej zużywało się zawieszenie w porównaniu do opony 205/50/17.
3. Dlaczego twierdzisz że pogorszą się osiągi (tutaj dodałem zastrzeżenie że nie interesują mnie czasy na prostej a na drodze gdzie trzeba skręcać.
4. Dlaczego kategorycznie twierdzisz, że opona 225/45/17 nie nadaje się do alfy 156 z przykładowymi silnikami 2.5v6, 2.4 mjtd, 2.4 jtd, 2.0 jts, 2.0ts itd
czy coś jest jeszcze niejasne?