Opona przetarta czy sparciała ?

JTD

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.
20170319_133820.jpg20170319_133956.jpg
Witam zakupiłem używane opony continetala sportconti 2 z przodu oponki są z 2010 roku bardzo ładne a z tyłu są z 2009 roku i jedna z nich dziwnie wygląda z jednej strony a z drugiej jest ok - co o tym sądzicie to jest sparciałe czy przetarte ?

Sparciałe ze starości, wyrzuć je.

a dlaczego ta sama opona z drugiej strony wygląda już normalnie ? może jednak to jest przetarte
20170319_134436.jpg20170319_134447.jpg
a tu fotki tej drugiej opony ta sama data produkcji i ta jest ok

Kupować 8 letnie używane opony? Myślałem, że tacy Janusze już powoli wymierają...

Ostatnia edycja:
Wyrzuć to kolego bo strach na tym jeździć

Wlasnie widac jakie b ladne te opony. Masakra takie opony kupowac. Przeciez to na smietnik sie nadaje . Strach jezdzic

Wysłane z mojego 5015D przy użyciu Tapatalka

Póki społeczeństwo biedne a samochód to towar luksusowy to nowe części zamienne (w tym opony) będą traktowane jako zbytek i kaprys bogacza. Jak się nie obrócisz, rzyć z tyłu. Nie każdego stać. Stare opony dają radę, tylko muszą starzeć się równomiernie, na samochodzie. A nie leżeć gdzieś zakopane - bo takie jak te to już lekka przesada.

Stare opony to będą zawsze stare opony niewiadomego pochodzenia. Nowe przyzwoite Savy czy Dębice w tym rozmiarze to ok tysiąc złotych jak kogoś nie stać to trzeba pomyśleć nad sensownością posiadania auta.

hehe jak ktoś chce to sprzedam w idealnym stanie moje zimowe opony. Rok produkcji tylko 2009, nadadzą się bo "mięcha dużo" :D

Wlasnie widac jakie b ladne te opony. Masakra takie opony kupowac. Przeciez to na smietnik sie nadaje . Strach jezdzic

Wysłane z mojego 5015D przy użyciu Tapatalka

czytaj ze zrozumieniem , tylko ta jedna tylna jest w takim stanie , z tego co się orientuje okres użytkowania opony nie powinien przekraczać 10 lat tak jest to przyjęte . Alfę użytkuje sporadycznie mam 2 inne auta w tym jedno robocze więc nim robię najwięcej kilometrów,alfa robię max 4 tys rocznie i czy jest sens kupować nowe opony ? Ciekawe czy wszyscy na forum jeżdżą na nowych oponach . Szczerzę nie zauważyłem przy oglądaniu ze ta jedna jest w tak kiepskim stanie z tej jednej strony , dopiero to na drugi dzień w domu zauważyłem . Dla komfortu psychicznego zamienię te tylne opony na coś innego . Dzięki za szczere odpowiedzi pozdrawiam

czytaj ze zrozumieniem , tylko ta jedna tylna jest w takim stanie , z tego co się orientuje okres użytkowania opony nie powinien przekraczać 10 lat tak jest to przyjęte . Alfę użytkuje sporadycznie mam 2 inne auta w tym jedno robocze więc nim robię najwięcej kilometrów,alfa robię max 4 tys rocznie i czy jest sens kupować nowe opony ? Ciekawe czy wszyscy na forum jeżdżą na nowych oponach . Szczerzę nie zauważyłem przy oglądaniu ze ta jedna jest w tak kiepskim stanie z tej jednej strony , dopiero to na drugi dzień w domu zauważyłem . Dla komfortu psychicznego zamienię te tylne opony na coś innego . Dzięki za szczere odpowiedzi pozdrawiam
no no tylko jedna... Jak tam chcesz, ale 10 lat to jest pruchno. Ja nie patrzę na to kto ile i na jakich jeździ, ja osobiscie dbam o swoje i rodziny bezpieczeństwo i kupuję nowe i użytkuję max 5 lat. Każdy robi co uważa... 1000zł średnio za komplet to nie majątek.

Dla potomnych:
Ta oponka tak wygląda bo leżała sobie na ziemi i się odgniotła pod ciężarem innych (złe składowanie). Opony nieużywane uważa się za nowe do 3ch lat prawidłowego składowania w zaciemnionym miejscu. Właściwości gumy ulegają zmianie po ok 8 latach użytkowania.

Zgadzam się z kolegami powyżej, opony na recycling :D. Wiadomo, nie masz pieniędzy to kupujesz używki. Sam dopóki nie było mnie stać to kupowałem używki ale rozsądnie czyli nie starsze niż 3-4 lata, bez śladów zużycia poza bieżnikiem, cena o 50% niższa niż nówki i była pewność, że to pojeździ a na tych oponach co powyżej to bałbym się jeździć :)

Jeśli chodzi o opony to kupuję (nie chcę robić reklamy ale) na http://24opony.pl/ i często nowe opony z 2 letnim DOT można sobie kupić w bardzo rozsądnej cenie, udało mi się niedawno kupić oponę o niecałe 200 zeta taniej niż na alledrogo czy u dystrybutora opon (jak stwierdził sprzedawca "po rabatach").

Amortyzatory
Powrót