Opis kontrolek w alfie 156

Koledzy powiedzcie mi co może oznaczać kontrolka w czasie jazdy w alfie 156 przed FL
zapala mi sie na 2-3 sekundy kontrolka tak jakby chłodnicy na żółto nigdzie w książce nie umie znaleść co może oznaczać

nieraz podczas jazdy jak utrzymuje stałą predkość albo przy hamowaniu sporadycznie bo sporadycznie ale spokoju mi to nie daje

Jest to kontrolka czujnika wody w filtrze paliwa :)
Jeśli w filtrze znajduje się woda, to się zapala :)
No i zawsze przed uruchomieniem silnika, później powinna gasnąć :)
Pozdrawiam ;)

---------- Post added at 12:21 ---------- Previous post was at 12:20 ----------

świece żarowe spiralka?

Nie, tuż obok po prawej stronie :)

Malin dziwne bo mechanik co mi wymieniał filtr paliwa to kupił jakiś uniwersalny ze nie trzeba było tego czujnika podłączać, czyli jest możliwość ze jest poprostu błąd trzeba na komputer podjechać;p

No dla mnie to nie jest dziwne :)
Mam u siebie filtr bodajże Filtrona i wszystko działa tak jak należy :)

Tu masz opis:

kontrolka.jpg

Ostatnia edycja:
No dla mnie to nie jest dziwne
Mam u siebie filtr bodajże Filtrona i wszystko działa tak jak należy

Tu masz opis:

Opis kontrolek w alfie 156-kontrolka.jpg

wychodzi na to że paliwo coś lipne, tankuje verve on trzeba doglebnie sprawdzic bo szkoda auta;/

No i zawsze przed uruchomieniem silnika, później powinna gasnąć :)

Dlaczego u mnie się nie zapala razem ze wszystkimi innymi kontrolkami. Czyżby ktoś taśma izolacyjną zakleił jak to robią z Airbag?

u mnie też się nie zapala przy zapłonie

to o jakiej kontrolce my teraz piszemy ?
bo ja pisałem o kontrolce wody w filtrze - ta mi się nie zapala wcale ( na kompie też filtr ok )

a to ciekawie się robi

czyli u ciebie kontrolka wody w filtrze zapala się przy zapłonie na chwilę
u mnie i u kobe - wcale się nie zapala

i niby wszyscy mamy filtr ok ?
p.s.
test kontrolek robiłem fes'em i działa u mnie ta kontrolka

a to ciekawie się robi

No też zaczyna mnie to coraz bardziej zastanawiać :confused:
Dlatego, ze wszystko działa poprawnie, nie ma błędów, i kontrolka gaśnie (tak jakby po teście jakimś). Nie zapala się podczas jazdy, więc nie ma niepokojących objawów, które by coś sygnalizowały.

a wykonaj procedurę spuszczenia wody i daj znać jak po tym zabiegu

Zaintrygowany tematem sprawdziłem u siebie ........ filtr nowy bez wody ,FESnie daje błędu i kontrolka po tescie sprawna
a gdy odpalam na moment kontrolka wody w filtrze zapala sie i znika????? o co kaman.... samochodzik śmiga dziarsko zero problemów 8)
pozdrawiam

Zaintrygowany tematem sprawdziłem u siebie ........ filtr nowy bez wody ,FESnie daje błędu i kontrolka po tescie sprawna
a gdy odpalam na moment kontrolka wody w filtrze zapala sie i znika?????
u mnie to samo oprócz ostatniego pkt
"kontrolka nie zapala się "

albo robi to tak szybko że nawet nie zauważyłem
aż sprawdzę dokładnie za chwile

a gdy odpalam na moment kontrolka wody w filtrze zapala sie i znika????? o co kaman.... samochodzik śmiga dziarsko zero problemów 8)

No ja byłem przed chwilą w Belli i kontrolka filtra gaśnie niemal w tym samym czasie co świec żarowych :) No może ze zwłoką rzędu 0,5-1 sek. :)

a to ciekawie się robi

czyli u ciebie kontrolka wody w filtrze zapala się przy zapłonie na chwilę
u mnie i u kobe - wcale się nie zapala

i niby wszyscy mamy filtr ok ?
p.s.
test kontrolek robiłem fes'em i działa u mnie ta kontrolka

Może w nowszych rocznikach jest inaczej.

Amortyzatory
Powrót