No, biorąc pod uwagę, że takie np. Audi S4 V6 3.0 TFSI 333KM przy tej prędkości pali max 9/100...
Bez tego T w TFSI pewnie by nie było tak różowo
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No, biorąc pod uwagę, że takie np. Audi S4 V6 3.0 TFSI 333KM przy tej prędkości pali max 9/100...
Jakiego bmw ,bo kazde 6cyl idzie szybciej niz twoja alfa .Warto wspomniec ze w 3.2JTS czesto o sobie daja znac katalizatory zintegrowane z kolektorami (zamiennikow brak), koszt nowych to wartosc czasami polowy samochodu .
(...)
Jedyny silnik ktory latwo i tanio sie gazuje w 159 to 1.8MPI 140KM, ale to jak interesuje Cie tylko toczenie sie z punktu A do B.
Na koniec podsumowałeś pięknie początek. To, że auto jest szybkie nie równa się temu, że szybko się rozpędza. I tu jest pies pogrzebany. Ten silnik w ogólnie ciężkiej 159 jest właśnie dla mistrzów prostych, nie oszukujmy się. Nawet JTSy, z pominięciem może V6, szczególnego szału nie robią.Niestety nie zgodze sie z kolega co do MPI. Owszem, dla krolow prostej, ktorzy umieja tylko wciskac gaz i chwala sie jazda z jedna reka na kierownicy przy 230 na autostradzie MPI to tylko "toczenie sie z punktu A do B". Jednak jesli umiesz jezdzic, to MPI jest swietnym silnikiem: jest lekki, wiec jestes szybki w zakretach, jest lekki wiec poprawia rozklad mas na osie - nie wynosi przodem. Skrzynia jest relatywnie krotka, wiec sportowa jazda w zakretach, w gorach jest bardzo przyjemna i dostarcza wrazen. Osobiscie bardziej cenie przeciazenia boczne w zakretach od wciskania w fotel przy 'sandale w podlodze'.
Tak, wiem, 10,2 sekundy od 0 do 100 km/h (10,4 w SW) to malo jak na dzisiejsze czasy, jednak nazywanie jazdy tym autem "toczenie" to duza przesada. W zamian dostajemy bezawaryjny i bardzo popularny (w porownaniu do JTSow) silnik oraz bezproblemowe dzialanie na LPG.
Na koniec podsumowałeś pięknie początek. To, że auto jest szybkie nie równa się temu, że szybko się rozpędza. I tu jest pies pogrzebany. Ten silnik w ogólnie ciężkiej 159 jest właśnie dla mistrzów prostych, nie oszukujmy się. Nawet JTSy, z pominięciem może V6, szczególnego szału nie robią.Niestety nie zgodze sie z kolega co do MPI. Owszem, dla krolow prostej, ktorzy umieja tylko wciskac gaz i chwala sie jazda z jedna reka na kierownicy przy 230 na autostradzie MPI to tylko "toczenie sie z punktu A do B". Jednak jesli umiesz jezdzic, to MPI jest swietnym silnikiem: jest lekki, wiec jestes szybki w zakretach, jest lekki wiec poprawia rozklad mas na osie - nie wynosi przodem. Skrzynia jest relatywnie krotka, wiec sportowa jazda w zakretach, w gorach jest bardzo przyjemna i dostarcza wrazen. Osobiscie bardziej cenie przeciazenia boczne w zakretach od wciskania w fotel przy 'sandale w podlodze'.
Tak, wiem, 10,2 sekundy od 0 do 100 km/h (10,4 w SW) to malo jak na dzisiejsze czasy, jednak nazywanie jazdy tym autem "toczenie" to duza przesada. W zamian dostajemy bezawaryjny i bardzo popularny (w porownaniu do JTSow) silnik oraz bezproblemowe dzialanie na LPG.
V6 tez szalu nie robi [emoji14]Na koniec podsumowałeś pięknie początek. To, że auto jest szybkie nie równa się temu, że szybko się rozpędza. I tu jest pies pogrzebany. Ten silnik w ogólnie ciężkiej 159 jest właśnie dla mistrzów prostych, nie oszukujmy się. Nawet JTSy, z pominięciem może V6, szczególnego szału nie robią.
Do tego MPI do gazu nadaje się raczej słabo. Fakt, łatwo się go montuje, ale problem z chłodzeniem zaworów też jest znany. Szczególnie właścicielom Opli.
- - - Updated - - -
Na koniec podsumowałeś pięknie początek. To, że auto jest szybkie nie równa się temu, że szybko się rozpędza. I tu jest pies pogrzebany. Ten silnik w ogólnie ciężkiej 159 jest właśnie dla mistrzów prostych, nie oszukujmy się. Nawet JTSy, z pominięciem może V6, szczególnego szału nie robią.
Do tego MPI do gazu nadaje się raczej słabo. Fakt, łatwo się go montuje, ale problem z chłodzeniem zaworów też jest znany. Szczególnie właścicielom Opli.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia7 sekund do setki to wcale nie jest źle![]()
Ten silnik w ogólnie ciężkiej 159 jest właśnie dla mistrzów prostych, nie oszukujmy się.
Jak sam zauważyłeś, 159 z MPI raczej wolno się rozpędza. Ale jak się już rozpędzi to jestem skłonny uwierzyć nawet można odrobinę poszaleć, bo 159 to zwinne auto.Co przez to rozumiesz?
Do tego pękające głowice w silnikach z LPG.Regulacja luzu zaworowego oraz strojenie instalacji na hamowni pozwala uniknac wypalenia gniazd zaworowych. Jak ktos wyjezdza z zakladu po jednodniowym montazu na autoadaptacji to niech sie nie dziwi ze mu wypali.
Jak sam zauważyłeś, 159 z MPI raczej wolno się rozpędza. Ale jak się już rozpędzi to jestem skłonny uwierzyć nawet można odrobinę poszaleć, bo 159 to zwinne auto.
Do tego pękające głowice w silnikach z LPG.
Z drugiej strony nie wiem czy miałbym odwagę deptać tego 3.2, wiedząc co z nim może się stać![]()
Urban legend. Sprzedałem niedawno auto, które miało ponad 300.000 km na liczniku, praktycznie od nowości z LPG i prawie cały czas u mnie w rodzinie. Jedyną czynnością serwisową przy silniku to były wymiany świec, cewki zapłonowej, 2x regeneracja reduktora i 2x czyszczenie wtryskiwaczy i na koniec wymiana jednego z nich.Do tego pękające głowice w silnikach z LPG.