Oleje motocyklowe do silników samochodowych.

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Sąsiad ma motocykl, olej jaki kupił to Royal Purple 15W40 (do dostania w sklepach motocyklowych), poszukałem trochę o tych olejach i ogólnie dowiedziałem się że oleje (oryginalne amerykańskie) są o wiele lepsze, nawet od mechanika Alfy.Jedynie cena powala gdyż policzyłem sobie że 4,5 litra kosztowałoby 280 zl :eek:, ale będac w USA i mając auto na oleju Nulon według zaleceń wymiana po 20000 mil lub 2 latach.
Czy motocyklowy olej będzie się nadawał do silnika samochodowego ? Bo mnie wydaję się że tak, przecież w silniku motocyklowym olej musi znosić większe przeciążenia.

Ostatnia edycja:
Chyba się nie nadaje, nie jestem pewien. Ale wiem że w motocyklach olej wymienia się co 6tys. km.

Pzdr

W sumie u tu silnik i tu też .Pracują na tej samej zasadzie.
No może motocyklowe kręcą się znacznie wyżej .
Ale osobiście byłbym ostrożny.
Może zapytaj gdzieś na forum ścigaczy

Po prostu porównaj parametry i tyle.
Nie licz jednak na to, że możesz go zmieniać co 20000.

To już nawet nie chodzi o sam olej bo są jekieś tam długoterminowce :D np. w ciężarówkach ale niezależnie od jakości oleju, syfu w silniku przybywa tyle samo i filtr się zanieczyszcza tak samo a nawet bardziej.

20000 mil nie km fakt że ten Nulon był do ciężarówek miejskich :-).
To jest ten olej który kupuje do motocykla ---> http://www.royalpurple.com/motorcycle-oil.html
wymienia go co roku po przejechaniu 5000 - 6000, ale nie chodzi mi o przebiegi bo i tak staram się wymieniać raz do roku, bardziej mi chodzi, bardziej chodzi mi o przydatność tego oleju w silniku samochodowym.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem, olej przeznaczony dla motocykil można z powodzeniem stosować do silników samochodowych.
Silnik motocyklowy kręci się o wiele wyżej, a więc i właściwości oleju do tego silnika muszą być lepsze niż do silników samochodowych.
Co do czasu po jakim powinna nastąpić wymiana oleju, to bez względu na rodzaj oleju, nie polecał bym jeżdżenia na jednym oleju dłużej niż 10 tyś km.

Witam ,ciekawy temat ,dodam ze w Moturze jednym olejem smaruje się skrzynie i silnik ,a w Aucie mamy dwa różne oleje .

Moim zdaniem olej do silników motocyklowych może mieć inne parametry - w silniku motocykla nie występują takie przeciążenia układu korbowo tłokowego jak w samochodzie - weźmy pod uwagę chociażby większy moment obrotowy osiągany przy niższych obrotach niż w silniku motocykla. Te diametralnie inne warunku pracy oleju motocyklowego w silniku samochodowym mogą spowodować wcześniejsze zerwanie filmu olejowego znajdującego się na powierzchniach elementów suwnych i w efekcie doprowadzić do zatarcia silnika w samochodzie. Uproszczając motocykl - większa moc, mniejszy moment w związku z tym mniejszy nacisk a samochód większy moment, mniejsza moc - większy nacisk min na panewki.

Jedyny sposób to porównać specyfikacje obu. Na stronach producentów znajdziesz wszystkie potrzebne dane.
Jak ja miałem problem ze znalezieniem odpowiedników nietypowych olejów to dzwoniłem bezpośrednio do działów technicznych producentów, bardzo chętnie udzielili mi wszelkich odpowiedzi i wiele doradzili.

To ja zadam takie pytanie: dlaczego fachowcy co mają "troche" większe łby od mnie i Was wymyślili oleje do samochodów, samochodów ciężarowych, motocykli itp. Jeżeli są nawet specjalne oleje do pracy z silnikami zasilanymi gazem lpg, a np. mają taką same oznaczenia co do benzyny. Pozatym silniki motocyklowe nie osiągają takich przebiegów jak samochody to też olej pewnie też ma inną technologie i właściwości.

A to ciekawostka ,wiem ze Saab miał taki silnik co był zalany jednym Olejem a ze Civic ,posiadałem swego czasu CRX`a ale tam w skrzyni był olej hydrauliczny .

Oczywiście, że są. Niektóre silniki mają wspólną miskę olejową razem ze skrzynią i półośki wychodzą prosto z miski.

Amortyzatory
Powrót