• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

olej w odmie

• Autor wątku Autor wątku michao1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
M

michao1

Guest
witam, jestem posiadaczem 147-ki jtd z silnikiem 115 koni i przebiegiem 195 tys. auto jest z rocznika 2001. Ostatnio pojawił się niepokojący objaw, mianowicie w odmie pojawił się olej (nie za dużo ale jest). Wczoraj zmieniałem filtr powietrza i stary był na dole brudny od oleju. Kolejna sprawa to przy odkręconym korku wlewu oleju wydmuchuje olej, nie dużo ale jednak. Czy przyczyną może być zanieczyszczona odma co pociąga za sobą tworzenie podciśnienia? Ostatnio na 12 tys km przebiegu nie dolewałem nic oleju i olej był w normie - nie zauważyłem by brał olej. Nie kopci też na niebiesko, tylko przy ostrym depnięciu przykopci trochę na czarno, ale chyba tak ma każdy diesel. Proszę o pomoc w moim problemie bo nie wiem czy się szykować na remont silnika czy to może coś innego - tańszego w naprawie

proponuje zamontować filtr odmy, raz wydane pieniądze korzyść dla silnika dożywotnio

może określić bliżej co to jest za filtr?? ile kosztuje i gdzie trzeba go zamontować?? czy jest to oryginalny filtr?? patrząc na odmę od dołu widać plastikową czarna puszkę z podłączonym do niej kablem - co to jest??

nie wiem jak to wygląda w diselu, ale umnie wygląda to tak. z pod pokrywy zaworów wydobywa się powietrze które trafia do silnika wraz zassanym powietrzem do komory spalania, a z pod pokrywy zaworów to wiadomo, że powietrze jest zagrzane i z odrobinkami oleju. jeżeli tego oleju jest znikoma ilość to zostanie on spalony razem z paliwem a jeżeli będzie więcej to będzie spływać w dół rurą którą jest zasysane powietrze i z tąd brudny filtr powietrza.
w ciepłym powietrzu jest mniej powietrza w powietrzu:P przez co osiągi auta są gorsze.
ja mam taki http://moto.allegro.pl/item1070637725_filtr_na_odme_do_odmy_sportowy_pipercross_blue.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie montuj żadnego filtra - jeśli już to odstojnik par oleju z wersji 1,9 16v 140KM. W dolocie jest zawsze trochę oleju - jak nie zauważasz ubytku na bagnecie to nie masz się czym przejmować. Skoro miałes ochlapaną obudowę filtra powietrza to masz nieszczelną rurę łączącą turbinę z intercoolerem albo opaska zaciskowa nie trzyma i jest do wymiany

a jak to się ma do benzyny? ja u siebie zamontowałem taki filtr jest to na plus dla silnika? czy nie? co jakieś 5 tyś. muszę dolać jakiś litr oleju

Nie montuj żadnego filtra - jeśli już to odstojnik par oleju z wersji 1,9 16v 140KM. W dolocie jest zawsze trochę oleju - jak nie zauważasz ubytku na bagnecie to nie masz się czym przejmować. Skoro miałes ochlapaną obudowę filtra powietrza to masz nieszczelną rurę łączącą turbinę z intercoolerem albo opaska zaciskowa nie trzyma i jest do wymiany

rzeczywiście pojawiają się kropelki na łączeniu turbiny z intercoolerem i to w miejscu opaski, ale sam filtr powietrza był też trochę przybrudzony (wymieniałem w sobotę na nowy). Poza tym jak odkręce korek wlewu oleju to wydmuchuje olej na zewnątrz. Chyba nie powinno tak być i chyba raczej powinien zasysać a nie wypluwać? taki odstojnik kupić na allegro czy lepiej ze sklepu? w którym miejscu go zamontować? Czy przeczyszczenie całej odmy da jakiś efekt? Na łączeniu turbiny z intercoolerem patrząc od doły jest taka mała jakby kostka plastikowa z podłączonym kabeliem i dwoma przewodami co to jest?

A jakim cudem ma zasysać???? - tam się wałki rozrządu chlapią w oleju stąd rozbryzgi. Tam nie ma być prawa żadnej kostki z kabelkami

A jakim cudem ma zasysać???? - tam się wałki rozrządu chlapią w oleju stąd rozbryzgi. Tam nie ma być prawa żadnej kostki z kabelkami

czyli chlapanie jest ok? mogę być o to spokojny? Co do kostki to zrobię fotę i wrzucę do pokazania. Jak z tym odsojnikiem. Ile kosztuje i gdzie go i w którym miejscu odmy go zamontować skoro nie ma go oryginalnie w tym modelu co mam?

Obejrzyj sobie odmę w Eperze od 1,9 16v to będziesz wiedział gdzie zamontowac. Po prostu przetniesz swoją odmę i zamontujesz pomiędzy odstojnik

Odstojnik w 16V znajduje się na odmie łączącej blok silnika z pokrywą zaworów, nic się nie stanie jeśli takie cudo zastosuje w 2.4 10v w tym samym miejscu przecinając gumowy wąż?? Bo 2.4 10V z tego co szukałem niczego takiego seryjnie nie posiada. Czy może założyć go na odmie wychodzącej z pokrywy zaworów biegnącej do układu dolotowego??

Odstojnik w 16v jest na wężu biegnącym do układu dolotowego i tam najlepiej go założyć

Odświeżam temat, bo nie udało mi się znaleźć wyczerpującej odpowiedzi dotyczącej odstojnika par oleju w silniku 2.4 jtd cf3.

Przymierzam się do zaślepienia zaworu egr i czyszczenia dolotu. W związku z tym chcę się pozbawić na przyszłość wszelkich "nieczystości", które tam wpadają, w tym oleju z odmy. Co prawda zawór egr jest sprawny, a silnik nie bierze oleju, ale chciałbym wprowadzić usprawnienia...

Dlatego mam pytanie: czy w w/w silniku jest odstojnik par oleju czy tę funkcję pełni plastikowa wypukłość w obudowie filtra powietrza?

rys.1

W cf2 - eper - zakładka smarowanie widać taki odstojnik:

rys.2

W cf3 go nie ma, natomiast w 16/20 v jest taki:

rys.3

Czy można go zamontować w 10 v i ewentualnie w którym miejscu, może tu?

rys.4

A może lepiej zamontować tzw. oil catch tank np. z allegro?

Ostatnia edycja:
Czy w 2.4 jtd 10v CF3 140KM jest odma czy nie? Jeśli jest to gdzie?
Chętnie bym ją wyczyścił, gdybym tylko wiedział, gdzie ona jest :)

Amortyzatory
Powrót