olej selenia

Nie chcę cię martwić ale SELENIA TURBO DIESEL 10W40 do jtd z rocznika 2002 nie jest najlepszym rozwiązaniem- zalecanym (przez Alfę Romeo) olejem jest pełny syntetyk 5W40 do turbodiesli. Jeśli chcesz Selenię to WR Diesel
Olej na bazie wyselekcjonowanych składników syntetycznych do silników diesel ssących i turbosprężarkowych wyposażonych w komorę wstępnego spalania i wtrysk bezpośredni.
Olej SELENIA WR został skomponowany z precyzyjnie dobranych i wyważonych składników o właściwościach myjących i dyspregujących, które pozwalają na zmniejszanie ilości osadów, produktów spalania i osadów węglowych, przez co zapewnia optymalną pracę silnika.
Podwyższone parametry lepkościowe 5W-40 pozwalają na stosowanie produktu w ekstremalnych temperaturach.
Poza tym specjalne parametry lepkościowe SAE 5W-40 pozwalają na:
Zmniejszenie zużycia silnika.
Osiągnięcie większej mocy na kołach.
Lepsze osiągi silnika z popychaczami hydraulicznymi.
Szczególnie zalecany jest do silników JTD lub common rail, które uzyskują wysokie obroty i dużą moc użyteczną. Z tego też powodu olej poddawany jest tam znacznemu naprężeniu termicznemu i mechanicznemu, ale wysoko wyselekcjonowane i specjalne składniki zapobiegają utlenianiu i zapewniają skuteczność oleju nawet w takich warunkach pracy.
W silnikach, gdzie chłodzone są denka tłoków, ciśnienie oleju utrzymywane jest na odpowiednim i stałym poziomie, przez co obniża się temperatura i polepsza praca silnika.
Wysokie parametry zapewniają wytrzymałość lepkościową produktu nawet przy znacznych zmianach temperatury.

wiem wiem że wr jest lepszy ale mo motor jest jeszcze 8 zaworowy i zgodnie z kniążką powinien byc lany półsyntetyk, poza tym olej wymieniam co 10 a nie 15 tysięcy jeźdiłem do tej pory na shellu 10w40 i jestem zadowolony

smolis napisał:
a co sadzicie o selenie dedykowanej do AR ?
to ten olej z pierwszego tłoczenia ?????? aha nadaje się do smażenia placków :mrgreen:
A tak powaznie :|?:

alfa romeo 156 1.8 T.Spark

sprawdzam plyny dosc czesto od momentu zakupu i chyba nie mam zadnego problemu z pobieraniem oleju bo na bagnecie zawsze jest tak samo, jednakze chciałbym wymienić olej i pasek rozrzadu tak dla zasady bo nie wiem jak poprzednik dbal o te sprawy. Jest tylko problem nie mam kontaktu z bylym wlascicielem i nie wiem co lal do silnika wczesniej czy mineralny syntety czy polsyntetyk... nie wiem tez co zaleca producent :( co byscie wlali na moim miejscu nie wiedzac co bylo wczesniej dla tego motora? mam tez pytanie czy przy wymienie oleju trzeba w jakis sposob wyczyscic silnik czy cos ? no i co jeszcze powinienem wymienic zeby nie miec problemu z niunią ??? mam tez pytanie odnosnie tego ze czasami auto zamula na 1 biegu np na skrzyzowaniach ale nie zawsze... znacznie da sie tez zauwarzyc przyrost mocy przy 3tys obrotow... w jezdzie na 2-3-4-5'ce po puszczaniu po zdjeciu nogi z gazu czuc takie lekkie szarpniecie auta i to samo jak wcisne ponownie gaz...jak by "dostal kopa" ma to zwiazek z rozrzadem czy czym ? czy to norma w tych autkach ?

Ostatnia edycja:
Gold1--> Na forum znajdziesz info, że serducho alfy w benzynce budzi się dopiero powyżej 3000obr.
Środek do czyszczenia silnika, np.: MOTUL ENGINE CLEAN

półsyntetyk 10W 40. Wg instrukcji. A z tym muleniem to mam tak samo od 3k dostaje kopa. NIe wiem moze to juz taka uroda tego motoru. Rozrzad mam roczny wiec wątpie. No i pasek rozrzadu z osprzetem.

---------- Post dodany o godzinie 09:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:47 ----------

właśnie odebrałem paczkę z firmy żu-żu http://www.sklep.zuzu.com.pl/index.php?dzial=lista&typ=kat&id_kat=55 zakupiłem u nich 5 litrów seleni turbodiesel za załość z przesyłką zapłaciłem 120 zeta wiec jeśli by ktoś potrzebował to polecam mają paraflu jak równeż inne oleje w dobrych cenach
dzieki! wlasnie tego szukalem.

czyli co bez wahań przeczyscic go tym "Modul... " i lac bez strachu pol syntetyk 10W40 ?? tak na marginesie ktorej firmy jest najlepszy, dzieki chlopaki troche rozwialiscie mi stracha o to mulenie ... tylko te takie kopniaki po sciagnieciu nogi z gazu i dodaniu go to tez norma/?? z góry wielkie dzieki za info :) wisze piwo !

Ja leje Valvoline Max life diesel 5W 40 i polecam ten olej nie jest w prawdzie tani ale za jakość się płaci . tak na marginesie nie wlał bym do silnika zadnego castrola shella orlena ani innych tego typu wynalazków :) . J

ja leje MOTUL 6100 od ponad 30 tys. silnik 1.8 ma ponad 230tys. przejechana nie narzekam. przy 200tys. przebiegu zmieniłm z 5w40 na 10w40 Motula 6100. a poza tym dobra cena 5L 110 zł z przesyłką

Ostatnia edycja:
powtorze pytanie :)) co do tych "kopniakow" przy skoku mocy co z tym tez tak macie .. no i jak by ktos mogl mi dac taka odpowiedz co wymienic wraz z olejem pomijajac wariator bo tam to tylko mysle o wymianie paska jak na razie z przyczyn wiadomych (koszty) ;p no i jaki najlepszy ten olej dla tego silnika ... przypominam ze nie wiem co bylo i jest obecnie wlane. prosil bym o rade jakiegos eksperta jaki i jakiej firmy najlepiej zalac zeby nie narobic problemow ... TAK NA MARGINESIE MAM ZATYCZKE DO ZDERZAKA Z TYLU DO AR 147 KOLORU CZARNEGO I PROG DO 156 LEWY JAK BY KTOS POTRZEBOWAL TO SIE DOGADAMY. (przepraszam moderatora ze tu o tym pisze)

co do tego mulenia jak to piszecie chcialbym przypomniec ze silniki ts maja zmienne fazy rozrzadu czuc kopa od 3 tys bo wtedy dopiero zaczynaja sie zmieniac i doladowuja silnik na podobienstwo turbiny

Amortyzatory
Powrót